Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2015. június 15.

A MABISZ és a MEE ajánlása a villám- és túlfeszültség-károk megelőzéséhez és csökkentéséhez

A zivatarszezon kezdetével ismét nagyobb figyelmet fordítunk a villámcsapások által okozott közvetlen és közvetett károkra. A káresemények gyakoriságának növekedése kisebb részben az időjárás, nagyobb részben az építési technológiák változásával és a műszaki berendezések sebezhetőségével, fokozódó túlfeszültség érzékenységével hozható összefüggésbe. Mit tehetünk, hogyan védhetjük meg vagyontárgyainkat, berendezéseinket?

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület munkacsoportot hozott létre annak érdekében hogy villám- és túlfeszültségvédelmi- valamint biztosítási szakértők közreműködésével kialakítson egy olyan ajánlást amely megismerteti a biztosítást kötő lakossági és vállalati ügyfelekkel, biztosítást értékesítő, kockázatelbíráló, kárrendező szakemberekkel a villám- és túlfeszültségvédelmi fogalmakat, kárcsökkentési, kármegelőzési lehetőségeket.

A tájékoztatóból megismerhetjük az elsődleges és másodlagos villám jellemzőit, milyen károkat okoznak, hogyan ismerhetjük fel, milyen védelmi lehetőségek vannak, melyek a villámvédelemhez kapcsolódó jogszabályok, szabványok, kötelezettségek. Az ajánlás melléklet része részletesebb áttekintést ad védelmi rendszerekről, támogathatja például villámvédelmi rendszer megrendelése, terveztetése során felmerülő összetett kérdések megválaszolását illetve a szükséges döntések meghozatalát.

A villámvédelmi ajánlás letölthető itt.

 


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085