Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2016. szeptember 19.

MEE 63. Vándorgyűlés: Állásfoglalás

Téma: Innováció és trendek az elektrotechnikában

Magyarország versenyképességének alapvető feltétele, hogy elegendő anyagi forrás álljon rendelkezésre a villamos hálózatoknak, az iparágban zajló alapvető változásokkal - a digitalizáció, az okos megoldások, az elektromos közlekedési eszközök terjedésével - összefüggő elkerülhetetlen fejlesztésére. Ez a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), szeptember 14-16. között, Szegeden rendezett, 63. Vándorgyűlésének egyik központi üzenete. Az iparágat jellemző alapvető változásokhoz ugyanakkor felkészült szakemberekre van szükség, miközben az ágazatban hatalmas munkaerőhiány alakult ki. A szervezet elkötelezetten támogatja az ágazat cégeit a kihívásokra adható hatékony megoldások feltárásában.

 


Az elektrotechnikai iparban végbemenő változások, és az innovációs trendek alapvetően új megoldásokat eredményeznek. A rendszerekben egyre több digitális eszköz dolgozik, terjednek az okos villamos eszközök a háztartásokban, fokozatosan növekszik Magyarországon is a megújuló bázison, főleg a napenergia hasznosításon alapuló, decentralizált, háztartási energiatermelés, és fellendülőben van az elektromos egyéni közlekedés. A Vándorgyűlés szakmai programjai során a látogatók nemcsak megismerhették, de ki is próbálhatták az elektromos közlekedés új, fiatalos és innovatív megoldásait. A megújuló források arányának látványos növekedése elkerülhetetlenné teszi a hatékony energiatárolási megoldások fejlesztését is. Mindezek miatt, a hálózatokon is komoly fejlesztéseket kell végrehajtani, infokommuniációs eszközökkel támogatott, okos hálózati berendezéseket kell telepíteni, vagyis a hagyományos hálózati struktúra rohamléptekben átalakul. Eközben az ellátásbiztonsági elvárások tovább növekednek. 

Ehhez a folyamathoz korszerű ismeretekkel rendelkező szakembergárdára volna szükség, az ágazatban azonban igen komoly munkaerőhiány alakult ki. A MEE felmérése szerint éves szinten legalább hatszáz villanyszerelőre volna szükség, ezzel szemben mindössze 370 végzős diák van jelenleg. Úgy tűnik a műszaki pálya ma nem vonzó a gyerekek számára, ezért a Vándorgyűlésen résztvevő cégek képviselői kifejezték együttműködési szándékukat, hogy közösen igyekeznek élményt nyújtó programokkal változtatni ezen a helyzeten. A szakképzési centrumokkal együttműködve szervezik meg egyebek mellett a “Mi a pálya” elnevezésű pályaválasztási fesztivált, Budapesten és az ország további négy nagyvárosában. 

További információk:

Lepp Klára

Marketingkommunikáció
Rendezvényszervezés 
Magyar Elektrotechnikai Egyesület 
Tel.: +36 1 312-0662, mobil: +36 30 490-8804
Fax: 06 1 353-4069 
Iroda: 1075 Budapest, Madách I. u. 5. III.em.


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085