Elektrotechnika - előszó

Kedves Olvasó!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 120 éves fennállását ünnepeljük 2020-ban, ennek kapcsán az Elektrotechnika oldalain március óta minden hónapban találkozhatnak az érdeklődők a jubileumhoz kapcsolódó írásokkal. Visszaemlékezések, interjúk, életutak és különböző eseményekről szóló beszámolók is olvashatók az elmúlt 120 év színes, gazdag, tartalmas és fordulatos történetéről. A megjelenő cikkek emléket állítanak azoknak az építőköveknek, melyek létrehozták és a mai napig is működtetik a Magyar Elektrotechnikai Egyesületet. Sok kiváló személynek meghatározó és fontos szerepe volt és van abban, hogy ez a nagy múltú szervezet „kora ellenére” aktív és mindig meg tud újulni, és képes arra, hogy az új generációk számára átörökítse e közösség hagyományait és a szakma a szeretetét.

Ha visszatekintünk a kezdetekre, a MEE alapító elnöke Straub Sándor tanár volt, aki a szervezésben és a működtetésben egyaránt fontos szerepet vállalt. Ezt követően olyan kiváló személyek töltötték be a vezetői szerepet, mint a váltakozó áram atyja, a transzformátor egyik feltalálója Zipernowsky Károly, aki 33 éven át elnökként vezette az Egyesületet. Abban az időben a tiszteletbeli tagok között voltak olyan nagyszerű szakemberek, mint Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz és Kandó Kálmán. Elnöke volt a MEE-nek Bay Zoltán világhírű fizikus, az MTA tagja, aki később Amerikában szerzett hírnevet a FöldHold radarkísérletekkel a Nap mikrohullámú sugárzásának kimutatására.

A szervezet elnökeinek és vezető tisztségviselőinek meghatározó szerepe volt és van abban, hogy a MEE meg tudott maradni az elektrotechnika szakmai, társadalmi, tudományos központjának, amely napjainkban is szervezi a lehetőségeket és hangot ad a szakmai véleményeknek. Az Egyesület, mint szakmai fórum, új ismeretek hozzáférésének színtere, sok éven át az elektrotechnikusok és mérnökök számára klubszerű működésével nemcsak szakmai, hanem társadalmi és emberi kapcsolatok kialakításának, építésének helyszíne is tudott lenni. Sorozatunkban folytatódik a Kovács Ferenccel készült interjú, amelyből kitűnik, hogy az Egyesület szakmai kérdések kidolgozásában, állásfoglalások megfogalmazásában meghatározó szerepet töltött be az adott időszak legfontosabb iparági, szakmai döntéseiben. Az idők folyamán akadtak olyan személyek is, akik elhagyva az Egyesületet új szervezetet alakítottak, majd többszöri átalakulás után ismét visszataláltak a MEE-hez. Sorozatunkban ilyen történeteket is felidézünk. Már kevesen tudnak arról, hogy „volt egyszer egy radiológiai szakcsoport” is a MEE-ben, és ennek egyik kiváló művelője 71 éve a mai napig is tagja az Egyesületnek.

Nagy próbatételt és kihívást jelent most az Egyesület jelenlegi vezetésének és a központi irodának az, hogyan lehet a jelenlegi helyzetben, a COVID járvány idején az elmaradt Vándorgyűlés aktuális információit továbbítani az érdeklődő szakembereknek. Végül a technikának köszönhetően, megoldás született. A stúdióban felvett szekció-előadások online módon, regisztrálást követően megtekinthetők a Microsoft Teams - #MEEnet felületen. Erre minden érdeklődő figyelmét szeretném felhívni, hiszen interaktív módon hozzá is szólhatnak a témához, illetve a feltett kérdéseikre választ is kaphatnak!

A jelen tehát nehézségek elé állítja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületet is, de szervezetünk minden eszközt felhasznál arra, hogy a jelent és a jövőt szolgálhassa. Hiszen a jövő a legfontosabb, az Egyesület számára létfontosságú a tagság fiatalítása, az ifjú szakemberek bevonása, a szervezet hagyományainak megőrzése, ugyanakkor működésének modernizálása.

A jövő alakítása és a következő jubileum elérése a mi kezünkben van, tegyünk együtt közös céljainkért!

Tóth Péterné, Éva
MEE Technikatörténeti Bizottság elnöke
A 120 éves sorozat szerzője