Elektrotechnika - előszó

Kedves Olvasó!

Ön most a 2018. évi utolsó lapszámot tartja kezében, melynek gondozását a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Gép, Készülék és Berendezés Szakosztálya vállalta magára. Lapunk tartalma, külleme évtizedek óta az egyesületi tagság jobbító szándékú érdeklődésének középpontjában áll. Meg kell felelnünk az olvasóink, azaz az egyesületi tagok elvárásainak, ugyanakkoregy kirakat is a külvilág felé. Sokféle kérdés merül fel: külalakjában mennyire tartsuk meg a nemes hagyományokat, ugyanakkor ne tűnjön avíttnak; szakmai cikkek inkább tudományos jellegűek vagy inkább gyakorlatias szemléletűek legyenek; mennyire feleljen meg a különböző korú és szakmai érdeklődésű olvasóink elvárásának; milyen legyen az egyes szakterületekkel foglalkozó cikkek aránya; mennyire foglalkozzunk napi hírekkel, egyesületi élettel és nemzetközi újdonságok bemutatásával; mennyi és milyen hirdetés jelenjen meg; hogyan kapcsolódjunk az elektronikus megoldásokhoz stb.

Teljesen természetes, hogy ezek a kérdések egy része időről időre újra felmerül, és a lap tartalmát, megjelenését hozzá kell igazítani az olvasói igényekhez. Korábban felmerült az igény, hogy egyes lapszámok szakmai gondozását egyesületi szervezeteink végezzék. Ennek kapcsán születtek meg az ún. „tematikus” lapszámok, melyek egyes tématerületekről adtak átfogóbb képet. A színvonalas tartalmak mellett ezzel az volt a probléma, hogy a csak „tematikus” lapszámok esetén az eltérő szakmai érdeklődésűek ritkábban találtak vonzó olvasnivalót. 

Jelen lapszámban megpróbáltuk ezt az ellentmondást feloldani. Idén immáron a 12. alkalommal tartottunk szakmai napot, melynek témája most a „Villamos hajtások és az Ipar 4.0" volt. (Az előadások többsége megtekinthető az egyesület honlapján a http://www.mee.hu/cikk/vgkbsz_rendezvenyek címszó alatt.) A lapszám cikkeinek összeállításánál válogattunk a szakmai nap témáiból, ugyanakkor nagy súlyt helyeztünk arra, hogy más szakmai témájú cikkek és információk is megjelenjenek. Célunk az volt, hogy minél többen találjanak legalább egy irományt, amely felkelti érdeklődésüket. A fentiek tükrében tekintsék át e lapszámot, és válogassanak a teljesség igénye nélkül megjelent olvasnivalók közül!

Dr. Madarász György Attila
elnök
Villamos Gép, Készülék és Berendezés Szakosztály