Elektrotechnika - előszó

Kedves Olvasó!

Folytatni szeretnénk az Elektrotechnika 3–4. lapszámában elindított sorozatot. Most az ÉMAKO, az Északmagyarországi koordináció és a MEE Miskolci szervezete nevében szeretném köszönteni a lap olvasóit. Napjaink egyik fontos kérdése, mennyire vagyunk innovatívak, és ez nincsen másként az elektrotechnika által képviselt szakterületeken sem. Kérdés az, megtudunk-e technológiai fejlesztésekkel, automatizálási megoldásokkal, digitalizációval felelni az előttünk álló szakmai kihívásoknak? Tudunk-e közép-, hosszú távra előre gondolkozni, megálmodni az elkövetkezendő évtizedek hálózatát, alállomásait? Milyen technikát fogunk alkalmazni, üzemeltetni? Milyen eszközökkel lehet csökkenteni az élőmunkaerő-szükségletet a létesítésben, karbantartásban, üzemeltetésben, illetve elégséges tudással rendelkezünk majd azok kezelésére, üzemeltetésére?

Az Elektrotechnika 3–4. lapszámban azt vizsgáltuk, milyen kihívásoknak kell megfelelnünk a növekvő hálózati csatlakozási igények, az elektromos autózás elterjedése vagy a megújuló energiát hasznosító kiserőművek gyors ütemű megjelenése miatt. Hasonló kihívást jelentenek az elmúlt években megjelent új EN létesítési vagy földelési szabványok is. Ezekből a cikkekből azt láthattuk, hogy az igények növekedését jelentős hálózatfejlesztéssel, alállomás-építéssel tudjuk csak fogadni, amelyhez komoly többlet-élőmunkaerőre lesz szükségünk. Sajnos az is ismert az elmúlt évek vizsgálataiból, hogy igazi kihívás a szükséges létszám biztosítása, a szakemberhiány.

Ebben a lapszámban – megtartva a lap hagyományos szerkezetét – néhány cikk segítségével megvizsgáljuk, vannak-e olyan technikai megoldások, amelyek segítségével csökkenthető a növekvő hálózat és alállomás-építési igény által generált élőmunkaerő-szükséglet. Vagy milyen lesz a jövő hálózata, milyen technikai megoldásokat álmodnak meg a gyártók, esetleg a jelenlegi szaktudásunk elégséges lesz-e a jövő hálózat üzemeltetésére? Az új technika egyre több területen és egyre inkább kiküszöböli az embert, illetve képes lehet szigorú ellenőrzést gyakorolni felette. Az új technika ugyanakkor magában hordozhat egy másfajta, a humán racionalitás szerinti fejlődési lehetőséget is.

A cikkekből láthatjuk, hogy a gyártók igyekeznek a kihívásoknak megfelelni, az innováció jelen van mindennapjukban, legyen az alállomási védelem, alállomási, hálózati technológia, vagy üzemeltetési gyakorlat. A cikkekből azonban az is kiderül, hogy a műszaki megoldások jelenthetnek létszámmegtakarítást a szerelésben, üzemeltetésben, azonban egyre kvalifikáltabb szakemberekre lesz szükség ezek üzemeltetéséhez. Ilyen példát mutat be a Smart City által megfogalmazott közvilágítás-üzemeltetési megoldást bemutató cikk, amelyben kamerákból álló, zárt láncú közúti forgalomfigyelő rendszer az okos közvilágítási rendszer részeként járul hozzá a Smart City kialakulásához és fejlődéséhez, amely szintén igényli az okos felhasználót. 

Bízunk abban, hogy a lapban megjelenő cikkek érdekes és hasznos olvasmányt jelentenek Tagjaink számára, kiegészítve az előző lapszámban elindított folyamatot.

Tisztelettel:
Orlay Imre
MEE Miskolci szervezet elnöke