Elektrotechnika - előszó

Kedves Olvasó!

Nagy megtiszteltetés, és egyben komoly kihívás számunkra, hogy az Elektrotechnika idei első száma az ÉDUKO és DÉDUKO közös mentorálása mellett jelenhet meg. A tartalom összeállításánál igyekeztünk e két régió aktuális szakmai fejlesztéseiről, egyesületi életéről szóló cikkeket is bemutatni, megőrizve a lap évtizedek során kialakított igényes, tudományos, informatív, szakmai tájékoztató, és közösségépítő szerepét.

Az elosztóhálózat hatékony fejlesztése és üzemeltetése állandó feladat számunkra, különösen a mai viszonyok között, amikor az informatikai, az energiatermelő technológiák, és a felhasználói igények kiszolgálása terén rengeteg új ötlettel, tervvel, lehetőséggel találkozunk. Ezen a területen a stratégiai döntéseknek évtizedekre kihatása van. De vajon van elég üzemi tapasztalaton is alapuló, strukturált információnk a döntések meghozatalához? Ebben is segít bennünket az Elektrotechnika, amikor például az éppen kézben tartott példányban – vagy elektronikusan megnyitva – a holnap villamos hálózatának új elemeiről vagy a vizualizáció döntéstámogató szerepéről olvashatunk.

Mára Magyarországon eljutottunk arra a szolgáltatási szintre, amikor az elosztóhálózat kisfeszültségű, a legtöbb ügyfélkapcsolatot biztosító szegmensét vesszük távfelügyelet alá. Itt most megismerkedhetünk egy e területen megvalósított projekttel, melynél a szerzők számos gyakorlati információt osztanak meg egyebek mellett a funkciókról, fejlesztési és üzemeltetési tapasztalatokról.
Szabadvezetékes vagy kábeles hálózat megépítését tervezzük? Figyelembe vettünk minden jelentős befolyásoló tényezőt? Jól jönne némi megerősítés vagy vélemény? Ebben a számban ilyen jellegű segítséget is kapunk. Ritkán találkozunk életünk során olyan pillanattal, amikor magyar mérnökök munkájának eredményét a nagyvilág fejlesztőmérnökei számára is hasznos, tanulságos információként adhatjuk közre. Most,  amikor a Ganz 750/420 kV-os transzformátorai már negyven éve megbízhatóan működnek, van okunk a csodálatra és az ünneplésre. A jövő technológiáinak, működésmodelljeinek tudományos vizsgálata elengedhetetlen a bonyolult  gazdálkodási feltételekkel terhelt környezetünkben. E lapszámban kollégáink erről is gondoskodtak. Gondoljunk csak a napelemek termelésének becslésére, a félvezetőkben lezajló változások számíthatóságára vagy az áramlás alapú explicit kapacitáskalkulációs módszerekre.

Az iparág talán legnagyobb mai kihívása a képzettség és terület szerint megfelelő elosztású szakemberutánpótlás kinevelése. Szerencsére vannak pozitív példák és kezdeményezések. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület évek óta támogatja e folyamatot, most a győri és a pécsi eredményekből kapunk ízelítőt. Inspiráló lehet számunkra, hogy miként kezelik ezt a kérdést a „Glóbusz túloldalán”. Szakmai feltöltődést, hasznos információszerzést kívánok a cikkek olvasása közben!

Gelencsér Lajos
DÉDUKO-elnök