Elektrotechnika - előszó

Kedves Olvasó!

Az év végi „nagy hajrában” érdemes megállni és visszatekinteni, hogy mi minden történt 2017 folyamán az Elektrotechnika folyóirat és az Egyesület körül. Éreztük, hogy nem lesz könnyű év, hiszen 9 évnyi megszokott Elektrotechnika működésben kellett változtatást végrehajtani, és persze párhuzamosan a szakmánk komoly kihívásokkal küszködik. Az elektrotechnika ipar ma reneszánszát éli, és az átlagembert egyre több minden érdekli. Legyen az atomenergia kapacitás fenntartásának kérdése, a megújuló energiák felhasználásának terjedése, vagy olyan egyszerű kérdés, hogy ki fogja szerelni a "villanyt" az otthonában. Ezekre a kérdésekre figyelnünk kell, és válaszokat kell adnunk, hogy teljesítsük az Egyesület legalapvetőbb célkitűzését.
Mindig felmerül a kérdés bennem, hogy az Egyesület alapítói és a lap életre hívói, saját korszakuk nagy innovátorai minek a pártját fognák: egy mai szemmel konzervatív visszafogott 117 éves hagyományokkal rendelkező egyesületnek és folyóiratnak vagy a jelen kor kihívásai között jól működő innovatív szervezetnek és kommunikációnak.

Hiszem, hogy mindkettő egyformán fontos, de a legnehezebb a megfelelő egyensúly megtalálása. Folyamatosan törekszünk rá, és az egyik legjobb példa a mostani lapszám, ahol érdekes technikatörténeti információk mellett Diplomaterv és szakdolgozat pályázati anyagot is olvashatnak.

Fontos megemlékeznünk Zipernowsky halálának 75. évfordulójáról, amelynek kapcsán az Egyesület az Elektrotechnika alapítójának sírkövét fel is újította és megkoszorúzta.

A folyóirat átalakításának egyik fontos mérföldköve, hogy új szerkesztő bizottsági elnök van, Hatvani György személyében az újság élén. Ezúton is sok sikert kívánok feladatának ellátásához. Az idei évben fontos szerepet kaptak a szakosztályok és az általuk képviselt szakterületek. Tematikus lapszámokon keresztül mutattunk be egy-egy adott témát. Ezzel is megmutatva a szakmánk széles spektrumát. Ebből kicsit kilóghat a fiatalokkal foglalkozó novemberi szám, amiben az ipari szereplők bemutatták, hogyan látják a szakember utánpótlás kérdését. A témát folytatva a mostani lapszámban a kormányzat álláspontját hozzuk le. Összegezve a 2017-es év célja nem más volt, mint az új egyensúly figyelembe vételével az elmúlt négy év sikerének megszilárdítása. Eredményes évet zárhatunk, hiszen minden új, régi, vagy újra indított rendezvény látogatottsága rekordokat döntött. Ez az érdeklődés olyan pozitív visszacsatolás, amely bátorít minket a megkezdett változtatások folytatására.

Gondolataimat zárva kívánok mindenkinek kellemes, hasznos időtöltést a lap olvasásához, meghitt ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag új évet!

Haddad Richárd
Főtitkár