Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. augusztus 19.
Elektrotechnika

Elektrotechnika - előszó

Tisztelt Kollégák! Kedves Tagtársak! Érdeklődő Olvasó!

Az Elektrotechnika 2024 első lapszámában a MEE novemberi országos elnök-titkári találkozón áttekintett jövőképmintákat, felvetéseket próbáljuk visszaigazolni  és bemutatni. A háttér az, hogy miként aktiváljuk a tagságot, a régiós együttműködést milyen tartalommal töltsük ki, miként tudnánk még jobban ellátni szakmai közhasznú tevékenységünket. Erre a széles körű kihívásra vállalkoztunk az ÉDUKO és a DÉDUKO koordináció, valamint a Villamos Energia Társasággal közösen. 
Egy szakmai lap kötelez: a formai és tartalmi értékeket folyamatosan szinten tartani nehéz feladat. Még nehezebb megtalálni, hogy éppen milyen témát tárgyaljunk, miről tájékoztassunk. Mértékadónak kell lennie, hogy lehetőleg mindenki találjon olyan információt, amiért a többi lapszámot is lapozni fogja. Jó volt azt érezni, hogy vannak és rátalálunk azokra az értékekre, amelyek egyesületünk működésének alapját adják.

A 2024. évre a következő két irányadó gondolatot osztom meg az Olvasóval: Az egyesület egyik szakmai kihívásának vezérvonala lehet az együttműködés és párbeszéd igénye, lehetősége a villamos szakmai tevékenység biztonsági követelményeiről a villamosmű és a felhasználói rendszerek létesítése és üzemeltetése során. A másik az egyesület személyi oldali kihívása, hogy idén a tagtársaknak tudunk olyan személyre szóló élményeket, információkat és szakmai értéket közvetíteni, amiért érdemes ránézni a megújult honlapunkra (https://www.mee.hu), várni az új lapszámot, vagy aktívan részt venni valamilyen személyes vagy virtuális eseményen. 

Köszönöm a lapszám elkészültéhez nyújtott háttérmunkát, a szervezést, az egyeztetést. A szakmai publikációk terén kicsit kiléptünk a szolgáltatói területről. A két felsőoktatási helyről érkezett szerzői cikkek azt mutatják, hogy a villamosság egyetemessége szinte általános, és az eltérő feladatok már nem állnak annyira távol egymástól. Mire is gondolok? A villamosság felhasználóinak meg kell ismerkedni az energiatermelés és szolgáltatás rendszerével, ha csak mikró szinten is, a hálózati szolgáltatóknak pedig a felhasználóknál már megszokott folyamatirányítás, digitalizációs témákkal. Az idei karácsonyi rendelethalmazból kiemelhető a villamos műveket érintő villamos biztonsági követelmények megújulása. A legnagyobb újdonság erejével ható témakör lesz ez a villamos biztonsági felülvizsgálatok beágyazása a napi tevékenységek közé. A jogalkalmazóknak az uniós direktíváknak történő megfeleléshez – megítélésem szerint – jelentős szakmai párbeszédre ad majd okot az energetika teljes vertikumában.

Többféle generációváltás alatt és előtt állunk: az állandóan változó szabványok, jogszabályok halmaza, a villamos energia fontossága szakmai alkalmazkodóképességet igényel a folyamatban részt vevőktől. Közben, sajnos nap mint nap szomorúsággal tölt el, hogy olyan kollégák teszik át tevékenységüket az égi munkahelyre, akik ebben a nemzedékeken átívelő időszakban irányt mutattak emberi és szakmai értékekből. Vannak olyanok is, akiktől csak úgy búcsúzunk, hogy holnap már nem jönnek dolgozni, mert nyugdíjba mentek. Őket még nem szabad elengednünk, mert az a tudás, tapasztalat és emlékek nem ismert értéket képviselnek. A generációváltás emberi oldala pedig az, hogy keressük és talán meg is találtuk azt a lehetőséget, amivel a következő, egyesületünk értékét és hagyományait továbbvivő új generáció tagjai már köztünk vannak, és tudják azt, mit jelent tagnak lenni és tevékenykedni ebben az egyesületben…

Szomorú apropó az is, hogy Gombor József „trafológus” veszprémi nyugdíjas kolléga befejezte technikatörténeti nagyköveti életútját. Megemlékezünk róla is. Az viszont elgondolkodtató, hogy azok az értékek, amelyeknek őrzője volt, azokkal mi történik a jövőben?! Megtisztelő volt számunkra, hogy az Elektrotechnika folyóirat e számát közösen szerkesztettük a fentiek szellemében a MEE–VET elnökével, Kovács Lászlóval. A MEE–VET Társaság fő tevékenysége, hogy tájékoztatást adjon a lakossági felhasználóknak a villamos csatlakozás műszaki és biztonsági követelményeiről. A villamos ipari szakmai tevékenység gyakorlásának előírásait a jogszabályok és szabványok által meghatározott szinten tartsa. Magyarország területén összefogja a villanyszerelőket, tervezőket, kivitelezőket, felülvizsgálókat a villamos csatlakozóberendezésekkel kapcsolatos tevékenységek végzésében. A MEE 19 területi szervezetével együttműködve szakmai támogatást nyújt, és koordinációs feladatot lát el az elosztói engedélyesek, a regisztrált villanyszerelők és a lakosság között. Kiemelt feladat a regisztrált villanyszerelők továbbképzése, ismereteik frissítése a folyamatosan változó szabályzói és piaci környezetben. Közös rendezvényeket indítottunk el az idei évben, a területi szervezetekkel, amelyről a https://www.meevet.hu felületen lehet bővebb információkat megtudni.

Belső Tibor
ÉDUKO elnökségi képviselő


Kapcsolódó tartalom

Általános hír
Elektrotechnika
Megjelent az Elektrotechnika 2024/1-2 száma
2024. március 27.

Az elmúlt évi világítástechnikai célszám szerkesztésekor még volt egy halvány reménysugár a hazai világítástechnikusokban és a közvetlenül is érintett kollégákban, hogy a nagy múltra visszatekintő, hazánk ipari büszkesége, a világhírű Tungsram Zrt. megmarad és folytatja az 1896-ban elkezdett tevékenységét.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085