Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. október 31.

Érintésvédelmi felülvizsgálók kézikönyve (2014)

Megjelent az Érintésvédelmi felülvizsgálók kézikönyve c. jegyzet 5. átdolgozott kiadása!

Szerkesztette: Arató Csaba

A műszaki alapelvek ugyan nem változtak, de az elmúlt 4 év alatt sokat változtak a műszaki tartalmú jogszabályok előírásai és a villamos szabványok követelményei. A szerkesztők 2014. szeptemberéig követték nyomon, és rögzítették az új jegyzetben a tárgykörhöz tartozó változásokat.

NEM RENDELHETŐ!

 

A jogszabályi változások között ismertetésre került − többek között − a megváltozott hatósági intézményi rendszer, így a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) szervezeti változásai, és az újonnan alakított Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága (NMH-MMI). Továbbá: összefoglalja a jegyzet a villamos berendezések felülvizsgálatával kapcsolatos 2014. szeptember 1-jén hatályos előírásokat és bemutatja az új gázbiztonsági szabályzat villamos rendelkezéseit. A szabványváltozások követése során az MSZ HD 60364 sorozat új szabványairól − főleg ezek érintésvédelmi vonatkozásairól − valamint az előszabványokról és a magyarázatos kiadás 7. pótlapjairól tájékoztat az új jegyzet. Ezek között szerepel az (MSZ 2040 helyébe lépő) egészségügyi létesítményekre vonatkozó új szabvány is, amelyet jelenleg csak angol nyelven forgalmaznak. A közelmúltban kiadták (sajnos szintén angolul) a nagyfeszültségű villamos berendezések érintésvédelmére vonatkozó új szabványt MSZ EN 50522 jelzettel – ezt szintén ismerteti a jegyzet. A szabvány a szakma által jól ismert MSZ 172-2, -3 szabványok örökébe lép. 

Új, korszerű ismeretekkel bővült a jegyzet villamos balesetekkel foglakozó fejezte: a legújabb kutatások eredményei alapján részletesebben foglalkozik az áram élettani hatásaival, az elsősegélynyújtással és az újra élesztéssel. Végül teljesen új, naprakész jogszabály- és szabványgyűjtemény és a szokásos ellenőrző kérdések zárják a jegyzetet.

A MEE tagjainak 5% kedvezményt biztosítunk a jegyzetek mindenkori árából! Amennyiben igénybe kívánja venni a kedvezményt, kérjük, hogy Megrendeléskor tagkódját írja be a megjegyzés rovatba!


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085