HÍREK | ÉRDEKESSÉGEK

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézete az MVM ZRt.-vel közösen az európai kiberbiztonsági hónap keretében 2021. október 20-án "A létfontosságú rendszerelemek biztonsági kérdései" címmel konferenciát szervezett. A rendezvény villamosenergia-rendszer kiberbiztonságával foglalkozó paneljében a MEE Energetikai Informatikai Szakosztálya is szerepelt.  

Az előadásokról és panelbeszélgetésekről készült felvétel ezen a linken megtekinthető.  Az egyes panelek a videó alábbi időpontjainál kezdődnek:

Villamos biztonsági felülvizsgáló képesítő képzés indul! (Hatósági hatáskörbe tartozó, jogszabályban előírt képesítő képzés)
Kiváltott régi, OKJ képzések: Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló, Erősáramú berendezések felülvizsgálója

Képzés kezdőnapja: 2021. november 13.
Helyszín: Budapest

A szakmai képesítéssel rendelkező munkaterülete épületek, építmények és egyéb létesítmények, szabadterek villamos biztonságának ellenőrzése az áramütés elleni védelem és a szabványos állapotának szempontjából a vonatkozó szabványok és jogszabályok, illetve dokumentáció szerinti kialakításának, megfelelő műszaki állapotának szemrevételezéses és műszeres ellenőrzése és az ellenőrzés eredményének dokumentálása.

...Bővebben

Megjelent az RRF- 6.2.1 kódszámú „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázati felhívás lakossági pályázók részére.

A felhívás feltételeinek megfelelő magánszemélyek 100%-os, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak napelemes rendszer létesítésére, fűtési rendszer elektrifikálására hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére. Az első beadás 2021. december 6-tól kezdődik megyénként ütemezetten.

Bővebb információ: https://napelem.palyazat.gov.hu/

Jelentősebb fejlesztés nélkül a jelenlegi villamosenergia-rendszer hozzávetőleg 3000 MW napelemes kapacitást tud kezelni, hangzott el a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 67. Vándorgyűlésén Szegeden.

A hálózatra csatlakozó új kapacitások rendszerterhelési és szabályozási problémákat okozhatnak mondta Gelencsér Lajos az Egyesület Elnöke. A helyzet kezeléséhez szükséges hálózat és szabályozóképesség fejlesztés, digitalizálási feladatok megoldása a hálózati társaságok vezetői szerint jelentős forrást, állami támogatást igényel.

Tisztelt Tagtárs!

Az elmúlt napokban a Gmail több felhasználója is arra lett figyelmes, hogy olyan e-mailek landoltak elektronikus postaládájukban, melyek furcsa számokból és betűkből állnak. Ezeknek az üzeneteknek van feladójuk, de a tárgymező üres, és az előnézetből is csupán annyi derül ki, hogy az e-mailhez egy szöveges dokumentum is tartozik. 

Forrás: index.hu

...Bővebben

A módosított és már életbe lépett Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) villamos felülvizsgálatot ír elő az ingatlanokra időszakosan, illetve eladáskor is. Ismerje meg a megváltozott előírásokat és az ezek teljesítéséhez alkalmas korszerű lehetőségeket.

Jelentősen megváltoztak a fogyasztásmérő szekrényekre vonatkozó előírások. Legyen naprakész az áramszolgáltatók által jóváhagyott, lehetséges megoldásokkal!

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a villámvédelmi kockázatkezelésnél, milyen túlfeszültségvédelmi technológiák közül választhat? Milyen lehet egy korszerű világítástechnikai rendszer, hogyan kapcsolódik ehhez a DALI-2 szabvány?

Többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és EMOSZ által 11. alkalommal megrendezésre kerülő InfoShow rendezvénysorozat.

Az előadások magas szakmai színvonala, a kiállítás és WORKSHOP kézzel fogható tapasztalatszerzési lehetősége együttesen teszik a szakma egyik elismerten legszínvonalasabb ismeretszerzési fórumává az INFOSHOW sorozatot.

Az alábbi időpontokba és helyszínekre költözik be idén a 11. InfoShow:

 • 2021. október 5., kedd MISKOLC Bástya Hotel
 • 2021. november 2., kedd GYŐR ETO Park Hotel****superior
 • 2021. december 7., kedd BUDAPEST APOR Vilmos
 • 2022. február 8., kedd SZÉKESFEHÉRVÁR Mol Aréna
 • 2022. február 22., kedd SZEGED Hotel Forrás****
 • 2022. március 8., kedd PÉCS Tudásközpont
 • 2022. március 29., kedd DEBRECEN ÁSZ Rendezvényház
 • 2022. április 12., kedd ZALAEGERSZEG PE
 • 2022. március 8., kedd PÉCS Tudásközpont
 • 2022. március 29., kedd DEBRECEN ÁSZ Rendezvényház
 • 2022. április 12., kedd ZALAEGERSZEG PE

Aktuális program megtekintése

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A villamos biztonsági felülvizsgálók képzését és a szakemberek mindennapi gyakorlati munkavégzését támogató ÉRINTÉSVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLÓK KÉZIKÖNYVE 2019. és ERŐSÁRAMÚ BERENDEZÉSEK FELÜLVIZSGÁLÓINAK KÉZIKÖNYVE 2019. együttes megrendelése esetén 12 400 Ft helyett 9 920 Ft!

20 db (10-10) rendelése felett további 10% kedvezményt biztosítunk!

Az akciós termékek a készlet erejéig elérhetőek.

Ne maradjon le, rendelje meg most, akciós áron a Magyar Elektrotechnikai Egyesület gondozásában megjelent szakmai jegyzeteket!

A kihelyezett, cég telephelyén megvalósuló konzultációt elsősorban olyan cégeknek/üzemeknek ajánljuk, amelyek kiemelt céljai között szerepel a biztonságos munkavégzés, valamint az erősáramú villamos berendezések biztonságos üzemeltetése.

A konzultáció keretében a vonatkozó műszaki biztonsági követelmények értelmezésének elősegítésén túl lehetőség van az adott cég/üzem működése során felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására.

...Bővebben

Rekordszámú - 898 regisztrált résztvevővel, 29 kiállítóval és 10 szponzor céggel - sikeresen lezajlott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 67. Vándorgyűlése 2021. szeptember 22-24. között a Hunguest Hotel Forrásban Szegeden. A rendezvény főtámogatója az MVM Energetika Zrt. volt.

Túl gyors a napelem-boom?
A tervezettnél gyorsabban nő a napelemek száma

Szeged, 2021. szeptember 23. – Az elmúlt időszak, a pandémia az élet legtöbb területére hatással volt, így többek között arra is rávilágított, hogy a társadalmi, gazdasági rendszerek felkészületlenek ilyen mértékű válsághelyzetek kezelésére, így a reziliencia (alkalmazkodóképesség) javítása kiemelt figyelmet kapott hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) 67. Vándorgyűlésének központi témáját a villamosenergia-szektor alkalmazkodóképessége és annak műszaki, gazdasági és humán oldalának kihívásai adták, továbbá a rohamosan növekvő számú napelemek hálózatra gyakorolt hatása.

Nem egyértelmű, mi, hogyan, mikortól változott? Elmagyarázzuk! Vegyen részt online előadásunkon és kerüljön helyére az összes részlet!

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelete módosítja többek között az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendeletet is, amelynek 1. melléklete tartalmazza a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat-ot (VMBSZ). A rendeletet és a szabályzatot is több helyen jelentős mértékben módosították, hatálybalépésének időpontja 2020. július 31. Online előadás keretében taglaljuk a jelentős változásokat, ismertetjük a fontos tudnivalókat.

 

Időpont: 2021. december 1. 15:30-17:30
Helyszín: online - Microsoft Teams
Részvételi díj: 5000 Ft+ÁFA/fő

...Bővebben

Kisfeszültségű FAM szerelő továbbképzés 

Helyszín és időpont: 

 • Békéscsaba - 2021. október 25-27. Kisfeszültségű FAM szerelő továbbképzés
 • Hajdúszoboszló - 2021. november 6. KIF mérőhelyi FAM szerelő továbbképzés
...Bővebben

Ez a #MEEnet - Energetikáról egymásközt, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület podcast adása. Rendszeresen visszatérő adásaink során többek között az energetikai piacot érintő kihívásokat, hálózat üzemeltetési kérdéseket, regulációs változásokat fogjuk szakértő vendégeinkkel megtárgyalni, vagy akár arról beszélgetni, hogy egy nyári zivatarban a fa alá vagy mellé biztonságosabb behúzódni. Beszélgessünk energetikáról kötetlenül, egymásközt!

Az elmúlt években egyre több alkalommal kellett szembesülnünk azzal, hogy Közép-Európában is megjelentek az időjárási szélsőségek. Ez nem csak az embereket, de szinte mindent érint és megvisel, természetesen a villamosenergia-rendszer sem kivétel. Ebben az adásban arra keressük a választ, hogy a viharok, zivatarok során kialakuló elektromágneses jelenségek ellen lehet-e és ha igen, hogyan célszerű védekezni.

      

Robbanásbiztos berendezés szerelője (07994001) szakképesítés megszerzésére felkészítő képzés indul Budapesten 2021. november 22-én! Oktató Horogh Gyula.

A képzés célja, hogy a résztvevők számára átadja azokat az ismereteket, amelyek a robbanásveszélyes helyek biztonságos létesítéséhez, kezeléséhez, üzemeltetetéséhez, karbantartásához, javításához, használatba vételüket megelőző, időszakos, valamint rendkívüli eseményt, vagy átalakításukat követő felülvizsgálatához szükségesek.

Jelentkezési határidő: 2021. november 12.
Oktatás ütemezése: 14 nap, 8:00-16:00

...Bővebben

A tartalomból:

 • A szakma kihívásai egy gyakorló villanyszerelő szemével
 • Megválasztották az MTA Műszaki Tudományok Osztálya Elektrotechnikai Tudományos
 • Bizottságának új tagjait
 • Komplexitás az energiarendszerekben
 • Természetes és szintetikus észterek. Mit tudnak az újabb szigetelő folyadékok?
 • Interjúsorozat az elektrotechnika meghatározó szakembereivel
 • A Magyar Elektrotechnikai Egyesület díjazottjai

 

 

Az aktuális számról bővebben itt olvashat.

Megnyílt a jelentkezési felület

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület egyik legnagyobb érdeklődés mellett zajló többnapos rendezvénye a Védelmi és Irányítástechnikai Fórum, amelyet a korábbi legendás Védelmes értekezletek folytatásaként indítottunk útjára. A hagyományt a MEE Energetikai Informatika Szakosztálya és a MAVIR ZRt. OVRAM Relévédelmi Osztály szakmai közreműködésével 2014 óta megújítva és kibővítve a Védelmi és Irányítástechnikai Fórum keretében folytatjuk.

A Fórum célja, hogy a hazai villamos védelmi és irányítástechnikai szakemberek számára évente, aktuális, gyakorlati problémákat bemutató és ezek megvitatására lehetőséget adó eseményt teremtsen.

A Védelmi és Irányítástechnikai Fórum kiváló alkalmat ad az iparági szereplők közötti kötetlen eszmecserékre, konzultációkra is!

Helyszín: Zalakaros, Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa ****
Időpont: 2021. november 09-12.
Főtámogató: Protecta Elektronikai Kft.
Központi téma: Az átalakuló villamosenergia rendszer védelmi és irányítástechnikai kihívásai

MÁV-Start villamos járművei villamos fékezés segítségével 76 GWh elektromos energiát mentenek meg évente.

Bővebben...

Villámvédelmi felülvizsgáló szakképesítés megszerzésére felkészítő tanfolyam indul.

Időpont és helyszín: 

 • Budapest - 2021. október 25. 
 • Nyíregyháza - 2021. november 20. 
...Bővebben

Villamos alállomás kezelő szakképesítés megszerzésére felkészítő tanfolyam indul.

Időpont: 2021. augusztus 23.
Helyszín: Budapest

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) az erősáramú elektrotechnika, automatizálás, villamosenergia-piac, energiastratégia vagy kapcsolódó területein diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSc alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy ösztönözze színvonalas diplomatervek, szakdolgozatok készítését és lehetőséget biztosítson a nyerteseknek arra, hogy az iparágban mind a diploma munkájukat, mind magukat bemutassák.

...Bővebben

Az Országos Elnök Titkári találkozón született döntés nyomán az Elnökség felülvizsgálja az évenként kiadott papír alapú tagkártyák jövőjét. Erről döntés még nem született, ezért nem kerültek még a  2021. évi tagkártyák kézbesítésre. Az Elnökség a  döntéséről -az egyesület a kommunikációs eszközein keresztül- a Tagságot természetesen tájékoztatni fogja!

A SeConSys (Security for Control Systems) együttműködés keretében – egyesületünk és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mentorálása mellett, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet kiadásában – megjelent a villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve.

A maga nemében hiánypótló kézikönyv a SeConSys együttműködésben résztvevő mintegy 20 szakértő 1 éves munkájának eredménye. A kézikönyvnek további rangot ad, fontosságát jelzi, hogy az NBSZ NKI felvállalta a kézikönyv kiadását, sőt a témában érintett cégeknek, szervezeteknek ajánlja is alkalmazását.

A kézikönyv létrejöttében – avagy tágabb értelemben a SeConSys együttműködésben – egyesületünk aktív részt vállalt és vállal. A SeConSys működését koordináló két mentor egyike Görgey Péter, az EISZ elnökhelyettese, míg Dr. Danyek Miklós, az EISZ elnöke a WG-T (technológiai munkacsoport) társvezetője. A MEE egyéb, technikai jellegű támogatást is nyújt.

A kézikönyv a SeConSys honlapján (www.seconsys.eu) érhető el és onnan letölthető.

A SeConSys együttműködés tagjai a kézikönyv megjelenése után is folytatják munkájukat. A következő teendő ajánlások kidolgozása a kézikönyv 7.2. pontja szerinti kiberbiztonsági szintekre vonatkozó kötelező és ajánlott intézkedésekre.

2020. december 17-én délelőtt meghitt, bensőséges online ünnepség keretében Gelencsér Lajos elnök és Veisz Imre főtitkár virtuálisan átadta a 2020. évi egyesületi díjakat.

A Díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

A Díjazottakról bővebben itt olvashat:

A Díjazottak nevében a hagyományoknak megfelelően a 2020-as év egyesületi Elektrotechnika Nagydíjával kitüntetett Dr.Novothny Ferenc (Phd) mondott köszönőbeszédet.

Az eseményről készült fényképeket itt tekinthetik meg:

            

A Gábor Dénes-díj történetében első alkalommal nem kerül megrendezésre az ünnepélyes díjátadó decemberben. Ha a járvány ezt lehetővé teszi, a jövő év első felében ismét a Parlament falai között, rendezik meg az ünnepélyes átadást.

A 2020 évi Gábor Dénes-díjasok, a 2020 évi Gábor Dénes Életmű díjas és a 2020 évi "In Memoriam Gábor Dénes" elismerés,  díjazottainak bővebb bemutatkozó anyaga és az éves kiadvány az alábbi linken elérhető: 

http://www.gabordenes.hu/gabor-denes-dij-2020

Gelencsér Lajost a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnökét kiemelkedő szakmai tevékenysége, életműve elismeréseként, Palkovics László miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Prometheus-díjban részesítette.

A Prometheus-díjat az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere a villamosenergia-, a gáz- és olajipar, a bányászat, az atomenergia, a hőszolgáltatás biztonsága, szabályozása, fejlesztése, valamint üzemeltetése érdekében végzett kimagasló tevékenységért, továbbá életmű elismeréséért adományozza.

Szívből gratulálunk!

  

Az online térbe átkerült 7. Védelmi és Irányítástechnikai Fórum (#VIFnet) 2020. november 17-19. között zajlott le, 240 fő regisztrált résztvevővel és átlagosan 120 fő hallgatóval a szekciókban. A „Se veled, se nélküled - A digitális technológia esélyei és veszélyei” mottó szellemében hallgathattak előadásokat és tehettek fel kérdéseket a #VIFnet részvevői négy szekcióban. A bemutatott témakörök a teljesség igénye nélkül: a - korábbi években már megszokott – védelmes „oktatás” keretében az áramváltók tranziens telítése, a teljesen digitális alállomás megvalósíthatósága, a bekövetkezett kibertámadások bemutatása, angol nyelvű elődás az IEC61850 alkalmazásról és a rendszerintegrálásról külföldön, a tréning és a real-time szimulátor alkalmazási lehetőségei, a megújuló energiák és az energiatárolás kérdései a digitális technológia szempontjából.

Gratulálunk a résztvevők által megszavazott legjobb előadónak, Vokony Istvánnak. Az előadása címe „A forgó tömeg nélküli termelők frekvenciagradiensre gyakorolt hatásainak elemzése volt.”

Köszönjük az előadóknak a tartalmas előadásokat és a kérdések során való rendelkezésre állást, a MAIT-nak és a MEE irodának a technikai lebonyolításban nyújtott odaadó támogatást!

A Kossuth rádióban 2020. november 5-én csütörtökön a 9:05-kor kezdődő „Napközben” című műsor vendége Haddad Richárd, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Marketing és Kommunikációs Bizottságának és a Budapesti Szervezetek Koordinációjának elnöke.  A beszélgetés témái a kíberbiztonság és az okosmérés a lakosság szemszögéből.

Örömmel jelentjük, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Elnöksége tagjának Nagy Jánosnak a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT polgári tagozat kitüntetést adományozta a Köztársasági Elnök a hazai világítástechnika és energetika területén végzett kimagasló szakmai tevékenységért, valamint szakmai közéleti szerepvállalása elismeréseként. Nagy János jelenleg a B+N Referencia Zrt. elektromos mérnökség vezetője, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke.

Nagy Jánosnak szívből gratulálunk!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület "Villámvédelmi felülvizsgáló (35 522 16 , E-000505/2014/A005)" képzést szervez!

Időpont és helyszín: 

 • Budapest - 2020. december 21.
...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) az erősáramú elektrotechnika, automatizálás, villamosenergia-piac, energiastratégia vagy kapcsolódó területein diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSc alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdetett. A megküldött dokumentumok áttekintése után a Díjbizottság meghozta a döntést.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló képzést szervez (35 522 03, E-000505/2014/A003).

Helyszín és időpont:

 • Budapest: 2020. november 21.
...Bővebben

Tájékoztatjuk Tisztelt Partnereinket, hogy a MEE központi irodában személyes ügyintézés a járványügyi helyzet alakulása miatt kizárólag
előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges.

Félfogadási rend változatlan: hétfő-szerda-csütörtök 8:30-14:30.

Kérjük, lehetőség szerint személyes ügyintézés helyett a kollegákat mobiltelefonon illetve emailen keresztül keressék. 

 

Jegyzetrendelés esetén kérjük, számoljanak a szállítási határidő esetleges megnövekedésével. Jegyzetátvétel személyesen kizárólag előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges félfogadási időben.  
Kérjük, hogy lehetőség szerint - előre - átutalással fizessenek.     

Kérjük kövessék figyelemmel honlapunkat, ahol a fontos hírekről, eseményekről és változásokról folyamatosan adunk tájékoztatást!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Erősáramú berendezések felülvizsgálója képzést (35 522 02 E-000505/2014/A004) hirdet.

Helyszín és időpont:

 • Budapest - 2020. december 12.
 • Nyíregyháza - 2020. december 12.
 • Zalaegerszeg - 2020. december 12.
...Bővebben

A Magyar Innovációs Szövetség „Ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keresünk” címmel meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyt”.

A részletes versenyfelhívás, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételeit itt olvashatják!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Nemzeti Közszol­gálati Egyetem (NKE) együttműködésének eredményeként „Villamosenergia-rendszerek kibervédelme” címmel az NKE-n zajló kiberbiztonsági mesterkép­zés részeként, választható tantárgyként, levelező tagozaton képzés indult. Ennek so­rán a hallgatók ismereteket szerezhetnek egyebek mellett a villamosenergia ellátás alapjairól, infrastruktúrájáról, a magyar villamosenergia-rendszer sajátosságairól, védelmi, automa­tika, irányítástechnikai, kommunikációs rendszereiről, az IoT/IIoT villamosenergetikai szerepéről, a villamosenergetikai okos megoldásokról, a háztartási villamosenergia rendszerekről és azok informatikai rendszereiről, mindezek sebezhetőségeiről, kiberbiztonsági műszaki megfelelőségi követelményeiről, a villamosenergia-rendszert korábban ért konkrét kibertámadásokról és azok tanulságairól, a villamosenergia-rendszert érő aktuális kiberbiztonsági kihívásokról stb.

...Bővebben

120 éve hagyomány az innováció

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 120 éves fennállása óta a megbízható villamosenergia-ellátás és -felhasználás színvonalának emelése és hatékonyságának javítása érdekében tevékenykedik, mindeközben pedig a folyamatos megújulás és fejlődés mellett kötelezte el magát.

Legújabb törekvésünk, hogy lépést tartva az online világgal, könnyen hozzáférhető, a hatékony kommunikációt lehetővé tevő digitális felületet nyújtsunk mindazon szereplőknek, akik valamilyen formában részt vesznek a villamosenergia-ipar működésében, hagyományainak és értékeinek ápolásában, valamint gyakorlati fejlesztésében.

 

Szakmai párbeszédre fel: előre a digitális úton

#MEEnet platformot azért hoztuk létre, hogy lehetőséget adjunk az iparág szereplőinek az interaktív kommunikációra, legyen szó tudásmegosztásról, szakmai kapcsolatépítésről vagy tudományos érdekképviseletről.

#MEEnet felületén megosztásra kerülnek a fizikailag vagy online módon megvalósuló rendezvényeink keretében elhangzott előadások és további anyagok. Ugyanitt az előadók és a résztvevők számára esetenként lehetőséget nyújtunk az egyes témák további megvitatására, szakmai eszmecserére is, hogy Egyesületünk ebben a formában is valódi motorja lehessen a hazai villamosenergia-iparnak.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a járványügyi kockázat alakulását figyelembe véve a legnagyobb létszámmal résztvevő vállalatok, az állami szektor vezetőivel történt egyeztetések nyomán, és figyelembe véve az eddig beérkezett lemondásokat sajnálattal közli, hogy a 2020 szeptemberében Szegedre tervezett 2020. évi 67. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítást az idei évben nem rendezi meg. A már befizetett díjakat természetesen visszautaljuk. Az új helyzet nyomán vizsgáljuk a konferencia plenáris ülése és szekció előadás anyagainak online módon történő rögzítésének lehetőségét és megjelenítését.

A 67. Vándorgyűlést 2021-ben az elmúlt évekhez hasonlóan szeptember hónapban tervezzük majd megrendezni. A részletekről később adunk tájékoztatást.

A hagyományosan a 67. Vándorgyűlés 0. napjára, ugyanarra a helyszínre, 2020.szeptember 15-re tervezett X. Mechwart András Ifjúsági Találkozó megrendezését is sajnálattal le kell mondanunk, de tervezzük ennek is az online megvalósítását.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 2020.07.09. keltű Hírlevele az alábbi sajtóközleményt tartalmazta:

„GYERMEKVÉDELEMBŐL  -  BIZTONSÁGI ZSALU
/sajtóközlemény/
Változás a villamossági szerelvényeknél –   új jelzést használnak a dugaljaknál„

A sajtóközleménnyel kapcsolatban a Schneider Electric alábbi helyreigazítását és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottsága közleményét olvashatják.

...Bővebben

A fény nemzetközi napja alkalmából A fényszennyezésről – világosan! címmel szakmai útmutatót tesz közzé az Agrárminisztérium a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásának elősegítésére.

Az UNESCO égisze alatt 2015-ben nagy sikerrel megtartott A fény nemzetközi évét követően 2018-tól évente május 16-án ünnepeljük A fény nemzetközi napját. Az UNESCO a jeles napon a fényszennyezés csökkentésének és a természetes sötét égbolt megőrzésének fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet. A nemzetközi szervezet e tevékenységébe számos szakmai partnert von be.

...Bővebben

Már kilenc éve szervezi meg évadról évadra az EMOSZ és a MEE az InfoShow országjáró szakmai roadshow-t. A 2019–2020-as idény utolsó állomása azonban a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt őszre elhalasztásra került, de a sajnos a lehetőség még akkor is bizonytalan.. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a rendezvény történetében először a virtuális térbe helyezik azt, és az interneten keresztül valósítják meg.

Nem kevés munka árán, és a március 24-i sikeres online EMOSZ XXIII. Villanyszerelő Konferencia tapasztalataira építve, nagy érdeklődés mellett május 5-én lezajlott az első Online InfoShow rendezvény. A szakmai eseményt folyamatosan követő résztvevők száma 160-260 fő között mozgott, miközben sorra követték egymást a színvonalas előadások, „Workshop” videofilmekkel fűszerezve.

...Bővebben

Az Egyesület hazánk egyik olyan nagy múltú szervezete, amely alapításától kezdve 120 igen viszontagságos évet élt át és élt túl. Nem törte meg a két világháború, a gazdasági válság, a forradalom, a rendszerváltás, átvészelte a nehéz éveket és kivirágzott a szebb időszakokban. Az alapítók és vezetőik olyan nagyszerű tudós szakemberek, mérnökök, feltalálók, oktatók voltak, akik kiemelkedő szerepet játszottak nemcsak a hazai, hanem a világ mérnöki és tudományos fejlődésében is.

Az Elektrotechnika 2020-as lapszámaiban cikkek, megemlékezések által szeretnénk az Egyesület gazdag múltját, a közös sikereket, értékeket, felhalmozott szaktudást felidézni.

...Bővebben

A résztvevők valós időben, élő adásban lesznek kapcsolatban az oktatókkal, kérdéseket feltenni ugyanúgy lesz mód mint a kontaktórákon. Jelentkezni továbbra az Önhöz legközelebb eső helyszínre érdemes, hiszen a gyakorlati oktatások, modulzáró- és szakmai OKJ vizsgák kizárólag kontaktóra keretében, a vészhelyzet megszűnését követően lesznek megvalósíthatóak.

Tisztelt Tagjaink!

A kialakult helyzet és intézkedések következtében aktívan tevékenykedünk az egyesületi élet remélhetően ideiglenesnek tűnő átalakításához illetve fenntartásához.

Ennek fényében szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az Egyesület által preferált és kipróbált belső kommunikációs csatornát, hogy ezen keresztül tovább folytatódhassanak a szakmai eszmecserék és konzultációk.

Az alkalmazás neve Microsoft Teams, mellyel hang-, video-, és webes konferenciát is tarthatnak. A program részletes ismertetését és használatának módját megtalálják itt:

Bízunk benne, hogy ezzel az ajánlással könnyíthetünk a járvány miatt sürgetővé váló online kommunikáció megteremtésén.
Amennyiben segítségre van szükségük, vagy kérdésük merül fel az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésükre: www.mee.hu/kapcsolat

A 2019/2020. évad kiemelt témája az idén januárban hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A program keretein belül független szakértő ismerteti a szabályzat részleteit a résztvevőkkel, ezt követően szakmai előadások hangzanak el az új technológiákról, trendekről és aktuális szabályozásokról.

      

A 9 helyszínre tervezett eseménysorozatot tegnap Szegeden teltház fogadta. Ebben az évadban még Pécsre, Kecskemétre és Zalaegerszegre látogatunk el. A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ: http://infoshow.hu

Megjelent az „Érintésvédelmi Felülvizsgálók Kézikönyve” című, Magyar Elektrotechnikai Egyesület által gondozott szakmai jegyzet 7. átdolgozott kiadása. 

Szerkesztette: Arató Csaba

Amint az közismert, az Egyesület fennállása óta feladatának tekinti a villamos-biztonságtechnika különböző szakterületeivel foglalkozó szakemberek oktatását, illetve továbbképzését. Ennek keretében már több évtizede foglalkozik az érintésvédelmi felülvizsgáló szakemberek képzésével, oktatásával is.

 

Ár: 6200 Ft

...Bővebben

​A kormány célja a tiszta, okos és megfizethető energetikai szolgáltatások biztosítása a magyar fogyasztók számára. Kiemelt célkitűzései az energiaellátás biztonságának megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, az energiaszektor klímabarát átalakítása, a gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek ösztönzése. Két tiszta energiaforrás, a nap- és az atomenergia együttes használatával 2030-ra a magyarországi áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet. 2040-re a jelenlegi, átlagosan több mint 30 százalékról 20 százalék alá csökkentjük a magyar villamosenergia-import arányát.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célkitűzéseinek egyik legfontosabb eleme, hogy a társadalom minden rétege számára egyszerű, áttekinthető, de szakmailag komplex módon tegye érthetővé a villamosipar működését, hagyományait, értékeit, illetve azt, hogy annak helyes működése milyen módon segíti a társadalom és a gazdaság jó működését.

Ennek az elvnek megfelelően terveink szerint útjára indítunk egy riportsorozatot, ami hasznos információkat juttat el a villamos energiához kapcsolódó legizgalmasabb kérdésekről, egyszerű közérthető módon.

A riportsorozat első része a a villamos energia biztonságos  felhasználásáról szól, és reményeink szerint ráirányítja a hallgatók figyelmét villamos biztonság egyszerűségére, fontosságára és hasznára.

Koepchenwerk szivattyús-tározós erőmű a Ruhr vidéken

Az energiaiparban Arthur Koepchen professzort úttörőnek tekintették. Az (Rheinisch-Westfälischen Elektrizitätswerke) RWE műszaki végrehajtó testületének tagjaként meghatározó volt a Herdeckeben  (Ruhr) lévő szivattyús-tározós erőmű építésénél. Az ipar folyamatos növekedése egyre növekvő energiaigényhez vezetett és óriási feladatokat jelentett a villamosenergia-ágazatban. Hatalmas kihívás volt az energiaszolgáltatók számára, hogy csúcsidőben elegendő villamos energiát biztosítsanak az ipar számára. A Koepchenwerk az 1927 és 1930 közötti években épült és evvel az erőművel biztosítani lehetett az elektromos energiaellátást csúcsterhelés idején és javítani az RWE széntüzelésű erőművek kapacitáskihasználását 

...Bővebben

„E  könyv méltó folytatása az első kötetnek, amely az újabb szakcikkek gyűjteményén keresztül keresztmetszetet ad a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, mint tudományos szervezet  tagjainak szakmai munkájáról, a villamosipar folyamatairól, projektjeiről, tendenciájáról. Ezzel a válogatással nemcsak a MEE tagsága számára, hanem kicsit tágabban, a műszaki társadalom számára kívántuk bemutatni mesterségünket, a hagyományok és a legmodernebb technikák találkozását” – fogalmazta meg Kádár Péter. „Kötetünk ismét széles keresztmetszetet mutat a klasszikus transzformátortól a megavoltos egyenáramú távvezetékekig. A jelenlegi hazai fejlesztések középpontjában van az elektromobilitás, az akkumulátortechnika, a napelemes energiatermelés és az egyre erőteljesebben  megjelenő  környezetvédelem. A kötet  emléket állít azoknak a tudós szakembereknek is,  akik találmányaikkal - mai szóval innovációjukkal - megalapozták a modern technikát , műszaki világunkat.”


 

Ár: 3500 Ft

...Bővebben

2019. szeptember 18-20. között Debrecenben került megrendezésre egyesületünk vándorgyűlése.

A rendezvény témája: A jövő hálózati infrastruktúrája
Társszervező: MEE Tiszántúli szervezetek koordinációja
Rendezvény főszponzora: E.ON

   

2019. október 1-én a Kossuth rádió Napközben c. műsorának vendége volt egyesületünk elnöke, Gelencsér Lajos, akit a hazai vilamosipar legnagyobb rendezvényén a 66. alkalommal megrendezett Vándorgyűlésen megvitatott szakmai témákról kérdeztek.

A rádió interjú az alábbi linken érhető el:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-10-01_09-15-00&enddate=2019-10-01_11-00-00&ch=mr1


9:17-től hallható a műsor.
(A felvétel a Kossuth rádió stúdiójában készült)

Modernizáció, digitalizáció, okos megoldások alkalmazása. A fejlődés, az új műszaki technológiák kivitelezése megfelelő mennyiségű és minőségi tudással rendelkező szakembert igényel, akiknek megszólítása és megtartása komoly feladatot ró a vállalatokra, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez, ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, továbbá az oktatási intézmények támogatásával immár ötödik éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” című rendezvénysorozatát, ami évente 11.000 fiatalnak segít a pályaorientációban. 

...Bővebben

A tiszta energia, valamint a hálózati és digitális transzformáció a jövő kulcsa

Debrecen, 2019. szeptember 19. – Milyen kihívások elé állítja a magyar műszaki szakembereket az egyre növekvő energiaigény, az elosztott és időjárásfüggő megújuló energiatermelés? Milyen szakemberekre lesz szükség az új műszaki megoldások kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez? Többek között ezek a gondolatok szolgáltak vitaalapul a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 66. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállításon, melynek fő témája a jövő hálózatának infrastruktúrája volt.

...Bővebben

A belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM (OTSZ 5.0) rendelet módosításáról

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. § (2) bekezdés 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 40. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a belügyminiszter elrendelte a hatályban lévő OTSZ 5.0 módosítását. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a VDE Bayern együttműködési szándékainak megfelelően augusztus 6-án a MEE központi irodájában került sor az első személyes egyeztetésre. Találkozón részt vett Klaus Bayer (VDE Bayern ügyvivője), Johann Krautlager (VDE Südbayern), Gelencsér Lajos (MEE Elnöke), Veisz Imre (MEE Főtikára), dr. Morva György és Deák László.

A kölcsönös együttműködés lehetőségeként nagy hangsúlyt kapott az oktatás, mely alapján tervezetten közös nemzetközi munkacsoportokat alakítanának ki a magyar illetve német fiatal szakemberek számára tudás és tapasztalat megosztás céljából. További témaként egyeztetések kezdődtek a két szervezet működési struktúrájába történő betekintéséről és az intenzívebb megismerésének további lehetőségről. A MEE és a VDE Bayern kölcsönös invitálásának eredményeként előreláthatóan ősszel a szervezetek kiemelt szakmai rendezvényein folytatják konzultációjukat. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) az erősáramú elektrotechnika, automatizálás, villamosenergia-piac, energiastratégia vagy kapcsolódó területein diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSc alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdetett.

A pályázat eredményei, illetve a nyertesek névsora megtekinthető a bővebben után.

...Bővebben

2019. május 18-án a Pesti Megyeházán zajlott le a MEE Küldöttgyűlése, több mint 140 résztvevővel. 110 érvényes szavazati joggal rendelkező egyesületi tag adta le voksát a választás során, mely eredményeképpen az egyesület új elnökének Gelencsér Lajost, főtitkárának Veisz Imrét választották.

Gelencsér Lajos a MEE elnöke bemutatkozó beszédében kiemelte, hogy a jövőbeni sikeresség ismérvének azt tartja, ha a MEE úgy végzi a tevékenységét, hogy meglegyen az egészséges egyensúly az egyesület eredeti, hagyományos céljai és a fenntartható működés érdekében megkövetelt új üzleti szemlélet között.

...Bővebben

Megjelent a szabványossági (tűzvédelmi) felülvizsgálóknak szóló új jegyzet
 

Szerkesztette: Arató Csaba

2019 januárjában a Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiadásában megjelent az „Erősáramú Berendezések Felülvizsgálóinak Kézikönyve” címmel a villamos berendezések (tűzvédelmi jellegű) szabványossági felülvizsgálóinak szóló legújabb, átdolgozott és korszerűsített tanfolyami jegyzet.

 

Ár: 6200 Ft*

...Bővebben

A villamos energia ma már nélkülözhetetlen a mindennepi életben. A kisfeszültségű villamos hálózat szó szerint behálózza környezetünket, a villamos fogyasztókészülékeknek se szeri se száma, nem is beszélve az infokommunikációs eszközök töltőiről, stb. Azonban a 230 V váltakozó feszültség közvetlen megérintése a talajon álló ember számára életveszélyes áramütést okoz. Számos intézkedés született az áramütéses belesetek megelőzésére, és mindent meg kell tenni az emberi életre is veszélyes áramütés elkerülésére, azonban a statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy az áramütéses balesetek - közöttük az emberi életet kívánó balesetek száma - egy bizonyos szint alá nem szorítható. Ennek az ajánlásnak is az a célja, hogy felhívja az érdeklődők (elsősorban a lakosság, kisvállalkozók) figyelmét arra, hogyan kerülhetik el az áramütéses balesetek bekövetkezését, illetve milyen intézkedésekkel csökkenthetik az áramkörbe kerülés kockázatát.

...Bővebben

A tiszta energia egyre növekvő térnyerésének elősegítése csak a civil társadalom, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek aktív, együttes részvételével valósulhat meg. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében, a 125 éves ELMŰ támogatásával megvalósuló 65. Vándorgyűlés vezérgondolatát mindemellett a digitális transzformáció energiaiparra gyakorolt komplex hatása adta.

...Bővebben

A lap szakmai színvonalának és olvasottságának növelése érdekében megpróbáltuk rövid címszavakban összefoglalni – a teljesség igénye nélkül – a villamos szakma fejlődésének jelenleg már látható fő irányait. Tettük ezt annak reményében, hogy az Egyesületben működő szervezeti egységek vezetőinek, a lap témafelelőseinek, de Egyesületünk bármely tagjának figyelmét felhívva erősítsük motivációjukat ezen „fókusz témákat” bemutató cikkek megíratására, vagy megírására.

...Bővebben

A MEE Villamos Gép Készülék és Berendezés Szakosztálya valamint a Csepeli Üzemi Szervezete közösen október 19-22. között tanulmányutat szervezett a romániai EnergoBit vállalat két üzemének meglátogatására Kolozsváron és Zsibón.

...Bővebben

Még egy állomás hátra van a Magyar Elektrotechnikai Egyesület már 3. éve megrendezésre kerülő Mi a pálya? műszaki pályaválasztó idei fesztiváljából, de a számok már most magukért beszélnek.

Megtanultunk a diákság nyelvén beszélni és bizony úgy tűnik, nem csak hallanak, de értenek is minket!
3 vloggertől, akik összesen több mint 800.000 követővel rendelkeznek, 250.000-en értesültek az eseményről.
24.185 like-ot sikerült így bezsebelni és 867 komment érkezett, ahol a diákok egymásnak ajánlották mind a budapesti, mind a vidéki eseményeket.

...Bővebben

A MAGYAR KÖZLÖNY 123. számában (2017. július 31., hétfő) megjelent a Kormány 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelete a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról. A rendelet értelmében, azoknak a villanyszerelő vállalkozásoknak kell regisztrálniuk, akik felhasználói saját beruházásban, a felhasználó megbízásából csatlakozó vezetéket kívánnak létesíteni. 

Az épületekben keletkező tüzek jelentős része villamos eredetű, azaz a villamos berendezés nem megfelelő állapotára, használatára, esetleg a berendezés hibájára vezethető vissza. Ez önmagában is indokolná, hogy a villamos berendezés létesítésének és használatának szabályrendszere a tűzvédelem homlokterében legyen. A tapasztalatok azonban azt is mutatják, hogy a villamos eredetű tűzesetek azért különösen veszélyesek, mert a villamos berendezés részét képező műanyag szigetelés gyullad meg először. A műanyagok égéstermékei – mindenekelőtt a korom és mérgező gázok – felelősek azért, hogy a viszonylag kis kiterjedésű tű is rendkívül súlyos következményekkel járhat.

...Bővebben

Tanári tagozatot hozott létre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a szakember utánpótlás támogatására. Az országos szintű szakmai szervezet célja, egyebek mellett a természettudományos tárgyakat oktató tanárokkal való szorosabb együttműködés, a tananyagok, tankönyvek, oktatást segítő anyagok készítésében való partnerség, a jó gyakorlatok bemutatása és terjesztése, valamint az oktatás technikai feltételeinek javításában való közreműködés - jelentették be a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) és a MEE közös oktatási konferenciáján, amelyen csaknem kétszáz tanár és intézményvezető vett részt.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célzott munkabizottságot (MB) állított fel, amelynek célja, a döntéshozók támogatása a hazai e-mobility töltőoszlop elterjesztésnek érdekében. A munkabizottság a hazai elosztó és közvilágítási hálózatok szakértőiből, üzemeltetőiből valamint a Jedlik Ányos Klaszterből, mint az egyik hazai e-mobilitás szakmai érdekképviseletéből áll.

FŐ TÁMOGATÓINK
HIRDETÉSEK