Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2019. január 30.
Jegyzet

Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak kézikönyve - 2019-es kiadás

Megjelent a szabványossági (tűzvédelmi) felülvizsgálóknak szóló új jegyzet
 

Szerkesztette: Arató Csaba

2019 januárjában a Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiadásában megjelent az „Erősáramú Berendezések Felülvizsgálóinak Kézikönyve” címmel a villamos berendezések (tűzvédelmi jellegű) szabványossági felülvizsgálóinak szóló legújabb, átdolgozott és korszerűsített tanfolyami jegyzet.

 

Ár:
7130 Ft*

 

 

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület fennállása óta feladatának tekinti a villamos biztonságtechnika különböző szakterületeivel foglalkozó szakemberek oktatását, illetve továbbképzését. Ennek megfelelően az Egyesület már több évtizede foglalkozik az erősáramú berendezéseket felülvizsgáló szakemberek képzésével, oktatásával.

Az Egyesület nemcsak az oktatást szervezi meg, hanem a képzéshez tartozó és az oktatáshoz szükséges tanfolyami jegyzetet is elkészíti és kiadja, illetve forgalmazza. A MEE a kiadott jegyzeteket az egész országban forgalmazza (az „Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló”, illetve más jegyzetekkel együtt), és az ország minden ilyen oktatást végző intézete e jegyzeteket használja.

Az első tanfolyami jegyzet több mint 50 éve, a 60-as években jelent meg, azóta természetesen több kiadása volt. Mindenesetben követte a villamos biztonság fejlődését, az aktuális műszaki tartalmú jogszabályokat és az új szabványokat. A közelmúltban bekövetkezett nagyon sok és lényeges jogszabály- és szabványváltozások – pl. az európai létesítési és termékszabványok érvénybeléptetése majd azok változásai – ismét szükségessé tették a jegyzet átdolgozását. A neves szakérők bevonásával végzett előkészítő munkák után 2019 januárjában jelent meg az új jegyzet, új szerkesztésben, átdolgozott és korszerűsített tartalommal.

Az új jegyzet három fő részből áll: az ELSŐ RÉSZ tartalmazza a felülvizsgálói munkához alapvetően szükséges műszaki, szakmai ismereteket. Így foglalkozik az égés és a robbanás fizikájával, ezután ismerteti a 2015. március 5-án hatályba lépett OTSZ-t, az 54/2014.(XII.6.) BM rendeletet, valamint az OTSZ-hez kapcsolódó tűzvédelmi jogszabályokat. Ezt követően a kisfeszültségű rendszerek létesítési követelményeit az érvényes MSZ HD 60364 szabványsorozat és a tárgyhoz kapcsolódó szabványok, pl. az MSZ EN 61140, MSZ EN 60529, és az új MSZ 447:2019 előírásai alapján mutatja be. Kitér a jegyzet a visszavont szabványokra (pl. MSZ 1600-as sorozat, MSZ 2040), valamint a robbanásveszélyes térségek követelményeire is, az MSZ EN 60079 szabványsorozat létesítési és ellenőrzési előírásainak ismertetésével.

Az új kiadás részletesen foglalkozik a közelmúltban kiadott 40/2017.(XII.4.) NGM rendelettel és 1. mellékletével, amely a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatot (VMBSZ) tartalmazza. A Szabályzatban több előírás vonatkozik a felülvizsgálókra és a képzésükre. Ezen kívül szabályozza a felülvizsgálatok rendjét, ezek között előírja a nagyfeszültségű villamos berendezések felülvizsgálatát is – ez eddig nem volt szabályozva. Ezért a most kiadott kézikönyv ismerteti a nagyfeszültségű berendezések létesítési szabványát (MSZ EN 61936-1), majd a nagyfeszültségű berendezések vizsgálati eljárását és a dokumentálásához is segítséget nyújt.

A következőkben a MSZ HD60364-6 és az MSZ 10900 szabványok előírásai nyomán a felülvizsgálati módszereket mutatja be. A jegyzet foglalkozik a túláramvédelem elméleti, gyakorlati és ellenőrzési kérdéseivel is. Útmutatót ad a felülvizsgálatok és szigetelésmérések helyszíni lebonyolításához, valamint a vizsgálatok dokumentálásához, ajánlott minták bemutatásával. Az első rész a villamos balesetekkel, mentéssel és elsősegélynyújtással zárul, ismertetve a legújabb kutatási eredményeket.

A jegyzet MÁSODIK RÉSZ-e tájékoztatást ad a kapcsolódó ismeretekről: A méréstechnikai tájékoztató után jegyzet az erősáramú villamos berendezések felülvizsgálata és ellenőrzési feladatait tisztázza. Továbbiakban a szabványrendszerekről, előszabványokról, hatósági és vizsgáló intézetekről, tanúsítási rendszerekről, mérésügyi kérdésekről, feliratokról, jelölésekről, figyelmeztető táblákról, és védettségi fokozatokról ad tájékoztatást a jegyzet. Külön táblázatokban foglalja össze a tárgykörhöz kapcsolódó hatályos jogszabályok és érvényes szabványok listáját.

A jegyzet HARMADIK RÉSZ-e tudáspróba: szokásos módon összefoglaló ellenőrző és tesztkérdések egészítik ki a jegyzetet, ezekre válaszolva ellenőrizhetjük az elsajátított ismereteinket.

A jegyzet, mint említettük, elsősorban az erősáramú villamos berendezések szabványossági (tűzvédelmi jellegű) felülvizsgálóinak oktatására szolgál. Reméljük, hogy jól tudják majd használni a gyakorló szakemberek vagy az érdeklődő kollégák is, az újabb előírások megismerésére vagy a meglévő tudásuk felfrissítésére.

*A MEE tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk a jegyzetek mindenkori árából! Amennyiben igénybe kívánja venni a kedvezményt, kérjük, hogy Megrendeléskor tagkódját írja be a megjegyzés rovatba!

 


Kapcsolódó tartalom

Jegyzet
Villamos Biztonsági Felülvizsgálók Kézikönyve - Ellenőrző kérdések
2023. július 10.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által kiadott Villamos Biztonsági Felülvizsgálók Kézikönyve c. jegyzet 2022-ben már három kiadást ért meg, terjedelme miatt azonban az eddig hagyományosan mindig közreadott tesztkérdések nem kaptak helyet benne. A Kézikönyv 6. részeként kiadjuk az oktatási anyaghoz kapcsolódó összes ellenőrző és tesztkérdést, mely honlapunkon érhető el és szabadon letölthető.

Jegyzet
Megjelent a Villamos biztonsági felülvizsgálók kézikönyve
2022. január 23.

Megjelent a „Villamos biztonsági felülvizsgálók kézikönyve”, amelynek szakmai alapját a korábbi „Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálók kézikönyve” és az „Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak kézikönyve” című tanfolyami jegyzet adja.

Jegyzet
Megjelent a „Fejezetek az Elektrotechnikából II” c. kiadvány
2019. november 04.

„E  könyv méltó folytatása az első kötetnek, amely az újabb szakcikkek gyűjteményén keresztül keresztmetszetet ad a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, mint tudományos szervezet  tagjainak szakmai munkájáról, a villamosipar folyamatairól, projektjeiről, tendenciájáról. Ezzel a válogatással nemcsak a MEE tagsága számára, hanem kicsit tágabban, a műszaki társadalom számára kívántuk bemutatni mesterségünket, a hagyományok és a legmodernebb technikák találkozását” – fogalmazta meg Kádár Péter. „Kötetünk ismét széles keresztmetszetet mutat a klasszikus transzformátortól a megavoltos egyenáramú távvezetékekig. A jelenlegi hazai fejlesztések középpontjában van az elektromobilitás, az akkumulátortechnika, a napelemes energiatermelés és az egyre erőteljesebben  megjelenő  környezetvédelem. A kötet  emléket állít azoknak a tudós szakembereknek is,  akik találmányaikkal - mai szóval innovációjukkal - megalapozták a modern technikát , műszaki világunkat.”


 

Ár: 4022 Ft

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085