Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2017. június 13.

A MABISZ, a MEE és az OKF ajánlása a villamos eredetű tűzkárok megelőzéséhez és csökkentéséhez

Az épületekben keletkező tüzek jelentős része villamos eredetű, azaz a villamos berendezés nem megfelelő állapotára, használatára, esetleg a berendezés hibájára vezethető vissza. Ez önmagában is indokolná, hogy a villamos berendezés létesítésének és használatának szabályrendszere a tűzvédelem homlokterében legyen. A tapasztalatok azonban azt is mutatják, hogy a villamos eredetű tűzesetek azért különösen veszélyesek, mert a villamos berendezés részét képező műanyag szigetelés gyullad meg először. A műanyagok égéstermékei – mindenekelőtt a korom és mérgező gázok – felelősek azért, hogy a viszonylag kis kiterjedésű tű is rendkívül súlyos következményekkel járhat.

Erre tekintettel döntött úgy a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy – a 2015-ben kiadott villámvédelmi ajánlást követően – a villamos eredetű tűzkárok csökkentésének érdekében szakértők közreműködésével ajánlást dolgoz ki, amely megismerteti a biztosítást kötő lakossági és vállalati ügyfelekkel, biztosítást értékesítő, kockázatelbíráló, kárrendező szakemberekkel a védekezés, kármegelőzés lehetőségeit. 

A tájékoztatóból megismerhetjük a villamos eredetű tüzek keletkezésének okait, azt, hogy milyen tényezők növelik, avagy csökkentik a tűz keletkezésének kockázatát, milyen jelek utalnak a tűz keletkezésének megnövekedett veszélyére, és hogy milyen intézkedésekkel csökkenthetőek a kockázatok.

Kruppa Attila
MEE Tűzvédelmi Munkabizottság


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085