Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2020. július 14.

Helyreigazítás

Változás a villamossági szerelvényeknél – új jelzést használnak a dugaljaknál

A 2020. július 2-án kiadott „Változás a villamossági szerelvényeknél – új jelzést használnak a dugaljaknál” című sajtóközleményünk  utolsó mondatában tévesen állítottuk, hogy „Az Európai Unióban csak a VDE jelzéssel ellátott dugaljak kerülhetnek forgalomba, így a 2020. július elsejétől élő döntés a közösség valamennyi tagországára vonatkozik”.

Ez a megállapítás helyesen úgy hangzik, hogy „Mivel az Európai Unióban tagállamonként eltérő szabályozások vannak érvényben, így a VDE által kiadott iránymutatás csak azon országokra és gyártókra vonatkozik, ahol ezen tanúsító cég jelzése feltüntetésre kerül a termékek csomagolásán.” 

A csatlakozóaljzatok új elnevezéseiről azért tartottuk fontosnak a tájékoztatást, hogy ezzel is a végfelhasználók számára is egyértelmű, egységes elnevezések használatára ösztönözzük a hazai villamos ipar minden szereplőjét. Termékeink minősége kiemelten fontos számunkra, így azokat - ahogy csatlakozóaljzatainkat is - továbbra is több ismert tanúsító céggel vizsgáltatjuk be.  Így végfelhasználóink biztosak lehetnek abban, hogy minőségi és megbízható terméket vásárolnak és használnak otthonaikban.

 

A Schneider Electricről

A Schneider Electricnél hiszünk abban, hogy az energiához és a digitális technológiákhoz való hozzáférés mindannyiunk alapvető emberi joga. Küldetésünknek tartjuk, hogy mindenki, mindig és mindenhol hozzáférhessen az életet adó energiához, és kihozhassa belőle a legtöbbet.

Olyan digitális energiaellátási és automatizálási megoldásokat kínálunk, amelyek növelik a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. Integrált megoldásokban egyesítjük a vezető energiahatékonysági technológiákat, a valós idejű automatizálást, a szoftvereket és a különféle szolgáltatásokat az otthonok, az épületek, az adatközpontok, az infrastruktúrák és a különböző iparágak számára.

Minden eszközzel támogatjuk folyamatosan fejlődő, nemzetközi, nyílt közösségünk kibontakozását, amelynek tagjai elkötelezettek legfőbb értékeink, a befogadó környezet és a szabad gondolkodás iránt.

www.se.com/hu

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottsága a fentiekkel kapcsolatban az alábbi kiegészítést teszi:

Köszönjük a helyreigazítást! Valóban, az Európai Unió alapelve: „a termékek, a tőke és a személyek szabad áramlása”! Ennek megfelelően a villamossági termékeket bármelyik vizsgáló, illetve tanúsító intézet vizsgálhatja itthon és külföldön, amelyik notifikálva és akkreditálva van, és tagja az IECEE (CB rendszer) vagy az EEPCA (CCA rendszer) nemzetközi vizsgáló-tanúsító szervezetnek. Tehát ilyen értelemben egyik vizsgáló-tanúsító intézetnek sincs kizárólagos vizsgálati és tanúsítási joga! Bármelyik előbb említett felhatalmazású vizsgáló intézet vizsgálhatja a villamossági termékeket és felteheti a jelét, amely szükséges a forgalomba hozatalhoz. Természetesen a Schneider Electric cég dönthet úgy, hogy a VDE-vel vizsgáltat és VDE jellel hozza forgalomba a termékeit.

Megjegyezzük, hogy a háztartási csatlakozó készletek nem tartoznak a Kisfeszült- ségű Direktíva (2014/35/EU; LVD) hatálya alá (az Európában alkalmazott sokféle egymástól eltérő kialakítások miatt), így a CE-jelet sem szabad feltüntetni ezeken a termékeken! A gyártónak ez esetben is garantálni kell a biztonságot és a jó minőséget, amelyet vizsgálatokkal kell igazolnia.

A MEE ÉV MuBi véleménye szerint a biztonsági zsaluval ellátott háztartási csatlakozóaljzatokra valóban sok helyen szükség van, elsősorban gyermekintézetekben, háztartásokban stb., ahol növeli biztonsági szintet. Azonban azt is tudni kell, hogy az egyszerű módosítással bonyolultabbá válik, drágább lesz a termék és annak a  gyártása is (több hiba lehetőséggel!). Sajnos nagyon gyakran ipari körülmények között vagy irodákban is használják a zsalus rendszerű hosszabbítókat – ahol semmi szükség nincs rájuk! Nagyon sok rossz tapasztalatunk van az ilyen reteszekkel felszerelt, ipari helyeken vagy az építőiparban alkalmazott hosszabbítókkal. A zsalus hosszabbítók a használat során bepiszkolódnak porral, cementtel stb. és rövid időn belül használhatatlanná válnak! Ez meglehetősen nagy karbantartás-igényt okoz, amely komoly anyagi hátránnyal jár. Legtöbbször el kellett távolítani az amúgy is felesleges reteszt. Szakmai hozzáértés nélküli, kimondottan életveszélyes barkácsmegoldásokkal is találkoztunk, amelyek csökkentik a biztonságot!

Budapest, 2020. július 14.


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085