Elkészült a villamosenergetikai kiberbiztonsági kézikönyv

A SeConSys (Security for Control Systems) együttműködés keretében – egyesületünk és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mentorálása mellett, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet kiadásában – megjelent a villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve.

A maga nemében hiánypótló kézikönyv a SeConSys együttműködésben résztvevő mintegy 20 szakértő 1 éves munkájának eredménye. A kézikönyvnek további rangot ad, fontosságát jelzi, hogy az NBSZ NKI felvállalta a kézikönyv kiadását, sőt a témában érintett cégeknek, szervezeteknek ajánlja is alkalmazását.

A kézikönyv létrejöttében – avagy tágabb értelemben a SeConSys együttműködésben – egyesületünk aktív részt vállalt és vállal. A SeConSys működését koordináló két mentor egyike Görgey Péter, az EISZ elnökhelyettese, míg Dr. Danyek Miklós, az EISZ elnöke a WG-T (technológiai munkacsoport) társvezetője. A MEE egyéb, technikai jellegű támogatást is nyújt.

A kézikönyv a SeConSys honlapján (www.seconsys.eu) érhető el és onnan letölthető.

A SeConSys együttműködés tagjai a kézikönyv megjelenése után is folytatják munkájukat. A következő teendő ajánlások kidolgozása a kézikönyv 7.2. pontja szerinti kiberbiztonsági szintekre vonatkozó kötelező és ajánlott intézkedésekre.
Minden jog fenntartva ©