Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2022. június 03.

Beszámoló a 2022(20). évi 7. Védelmi és Irányítástechnikai Fórumról

Az idei évben – kétszeri kényszerű elhalasztás után – 2022.05.24-27. között megtartottuk a 7. Védelmi és Irányítástechnikai Fórumot 3+0,5 nap formában. A rendezvény egyediségét az is adta, hogy – végre – megtudtuk ünnepelni a Protecta Elektronikai Kft. 30+2 éves születésnapját, amelyet a 30. évforduló évében 2020-ban szerettünk volna megtenni. A jubileum értékét ez a halasztás nem csökkentette, ezúton is gratulálunk!

A 0. napon a védelmes oktatások keretében nem egy konkrét témát ismertettek az előadások, hanem az elektronikus korban és a napjainkban alkalmazott védelmi problémamegoldásokat járták körbe, kitérve a védelmi funkciókra és módszerekre. A rendhagyó ismeretterjesztést az idősebb – legendás hírű – védelmes fejlesztőmérnökök jelenléte és aktív részvétele tette színessé, amelyet több mint 80 résztvevő hallgatott meg.

A nap egy nagyon jó hangulatú vacsorával és az utána következő beerstorminggal zárult. Már annak, aki még aznap elment aludni…

Az elkövetkező három napban közel 250 szakember vett részt a fórumon, hallgatta meg a közel 40 előadást a legfiatalabb – még felsőoktatási éveit töltő – kollégáktól a nyugdíjazott vezérigazgatókig, amely jól szemlélteti, hogy a fórumon kortól (és nemtől) függetlenül minden érdeklőnek érdemes részt vennie.

Az elhangzó előadások, workshopok és zártkörű egyeztetések felölelték a megújuló és átalakuló villamosenergia-rendszer védelmi, irányítástechnikai és kibervédelmi kérdéseit, beleértve a „hardcore” védelemvizsgálatot, elméleti kitekintéseket, Paks II. műszaki paramétereinek ismertetését, valamint megvalósult projektek bemutatását.

A szerdai napon átadásra kerültek az Energetikai Informatika Szakosztály kezelésében lévő Bendes emlékplakettek: az irányítástechnikai kategóriában Szabó Ervin, a Prolan Irányítástechnikai Zrt. vezérigazgatója, a védelmes kategóriában Eperjesi László, a Protecta Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója vehette át a díjat, amelyet Gelencsér Lajos, a MEE elnöke és Tombor Antal, a MAVIR ZRt. nyugalmazott vezérigazgatói adtak át.

Csütörtökön a hivatalos programok után az érdeklődők ellátogathattak a MÁV Fonyódon lévő Dél-balatoni Vasúti Irányítóközpontjába, amely programot külön élménybeszámolóban ismertetjük.

A fórum végén kiosztásra került a legjobb előadói díj, amelyet Pócsi Gergely (Protecta Elektronikai Kft.) kapott a „Földzárlatvédelmi funkciók alkalmazása különböző középfeszültségű hálózatokra - Kiválasztó gráf a megfelelő földzárlatvédelmi funkció alkalmazásához” című előadásáért, illetve a QR kód vadászat játék díja, amely holtversennyel zárult Deák József és Kis Pál Farkas között, akik mindketten az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. dolgozói.

A 7. Védelmi és Irányítástechnikai Fórum egy vidám hangulatú, de fontos és néha sokkoló hatású információkban bővelkedő, baráti beszélgetésekkel sűrűn megtűzdelt rendezvény volt, amelyet jövőre igyekszünk legalább ilyen méltó módon megrendezni. Találkozzunk egy év múlva!

 

Dr. Danyek Miklós
MEE EISZ elnök


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085