Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. augusztus 07.

MEE Dél-Alföldi Déri Miksa Koordinációs Központ

 

Bajai Szervezet

Békéscsabai Szervezet

Kecskeméti Szervezet

Szegedi Szervezet - A Szegedi Szervezet honlapja itt érhető el

 


 

Emlékeztető - 2013. 03. 12.

Emlékeztető - 2010. 10. 14.

Emlékeztető - 2010. 05. 12.

 


 

SZERKO, továbbiakban:  „MEE Dél – Alföldi Déri Miksa Koordinációs Központ”
A névadó, akit „rabul ejtett az elektrotechnika”

 

Egy a közelmúltban megteremtett hagyomány folytatásaként került sor a „Szegedi Regionális Koordináció” névváltoztatására. Néhány évvel ezelőtt a DÉMÁSZ Nyrt., a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi, Bajai, Békéscsabai és Kecskeméti Szervezetének kezdeményezésében és támogatásával született meg a területünkön lévő alállomások névadásának ötlete. Névadóink minden esetben nagy tiszteletnek örvendő, szakmailag és emberileg egyaránt az átlagot jóval meghaladó hivatástudattal és emberszeretettel rendelkeztek, közvetlen volt munkatársaink, vagy a munkánkhoz szorosan kapcsolódó villamos szakemberek lettek.  Az elképzelést tett követte, így az elmúlt években:

 

  • a Szeged Észak 120/10 KV-os alállomás, volt szegedi főmérnökünk Hörömpő József nevét kapta meg. Elévülhetetlen szerepe volt Szeged város és környéke villamos energia ellátásának biztosításában és fejlesztésében, valamint ehhez kapcsolódóan a nagy volumenű tanya villamosítások megvalósításában.
  • a Baja – Dunapart 120/10 KV-os alállomás Horváth Iván nevét viseli, aki villamossági szakértő volt és nevéhez fűződik Baja város villamosítása.
  • ugyancsak ennek a nemes hagyománynak a keretében kapta meg a Ceglédi 20/10 KV-os alállomás Bánki László nevét. Ő látta el egy időben a ceglédi villanytelep vezetését, de az Ő nevéhez fűződik többek között a róla elnevezett alállomás elődjének a 35/20/3KV-os alállomás – megvalósítása is.
  • Így jutottunk el a SZERKO névváltoztatásához, amely egyben a területünkön működő koordinációs tevékenység – új alapokra helyezését, tovább- fejlesztését, kiemelkedő jelentőségét és az egyesületi ez irányú munka magasabb szintre történő emelésének igényét is jelzi.

 

A névadó megválasztásában a koordinációban résztvevők:
Déri Miksa építőmérnök, feltaláló, erőmű építő, világszerte elismert kiemelkedő szakmai munkásságát  - Zipernowszky Károllyal és Bláthy Ottóval közösen kidolgozott méltán világhírűvé vált találmányaikat, öngerjesztésű váltakozó áramú generátor, Déri féle repulziós motor, ZBD. transzformátor megalkotását,  ismerte el és tartja példaértékűnek és követésre méltónak.
Természetesen a névadó területünkhöz tartozó születési helyszínét – a délvidéki egykori Bács – Bodrog megye – déli részén fekvő Bács községet is büszkén vállalják a döntéshozók.

 

A névváltoztatást az Egyesületünk Elnöksége legutóbbi ülésén megtárgyalta, tudomásul vette és egyetértően jóváhagyta.

 

Fentiekre való tekintettel a SZERKO új neve a továbbiakban:

„MEE Dél – Alföldi Déri Miksa Koordinációs Központ”.

 

Arany László
Szeged


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085