Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2017. november 15.

VGKBSz - Szakmai tanulmányút Erdélyben

A MEE Villamos Gép Készülék és Berendezés Szakosztálya valamint a Csepeli Üzemi Szervezete közösen október 19-22. között tanulmányutat szervezett a romániai EnergoBit vállalat két üzemének meglátogatására Kolozsváron és Zsibón.

A szakmai program keretében először a vállalat zsibói gyárát látogattuk meg. Csoportunkat Wéber Zoltán a magyarországi piacért felelős menedzser úr és Opris Alin úr a gyárakért felelős igazgató fogadta, akik együtt tartottak beszámolót a cégről, valamint ismertették a piacon elfoglalt pozíciójukat, múlt jelen és jövő. Jelen pillanatban a cég a két telephelyen összesen több mint 150 munkavállalót foglalkoztat (csak a szakmunkások), mintegy 10 ezer négyzetméteren. Minősített beszállítói a főbb román áramszolgáltatóknak, mint pl. az E-On Romania, ENEL Romania, Electrica.

A zsibói gyárban a kültéri, betonból készült külső/belső kezelőterű transzformátorállomások és nagyméretű szerkezeteinek gyártását és szerelését láthattuk. Az üzem a 2000-es évek óta gyártja ezeket a termékeket. Ilyen transzformátorállomásokat találhatunk a Mátrai Erőmű új naperőmű parkjában is. Ugyanitt Zsibón megtekintettük az egy gyűjtősínes légszigetelésű fémtokozott MOD 6 Moduláris kapcsoló-berendezések gyártását is. Wéber Zoltán úr elmondása szerint a vállalat nagy előnye, hogy helyi tervezőcsapatával rugalmasan tud alkalmazkodni a különböző vevők igényeihez.

A telephelyen megtalálható a termékek gyártási folyamatának minden eleme: a nagyméretű beton öntőmintáktól egészen a végszerelési és festőüzemig, valamint a fémszerkezeti, alapvetően lemezlakatos jellegű munkáktól egészen a kapcsoló-berendezések szerelésig és tesztelésig.

Másnap, péntek reggel a cég fő telephelyét, a kolozsvári gyáregységet tekintettük meg. Házigazdánk érdekes és részletes prezentációjával, a Mátrai Erőmű Naperőmű Parkjának és az EnergoBit vállalat együttműködésének bemutatásával kezdtük programunkat.

Először a KÖF/KIF berendezések szerelősorát tekintettük meg majd onnan átmentünk a hálózati elosztó transzformátorokat gyártó üzemrészbe. Házigazdánk elmondása szerint a gyár 2014-ben kezdte meg a termelést és 2016-ban már komoly belföldi piaci megrendelései voltak. A gyártás 3000 négyzetméteren zajlik és felöleli a kis és nagyfeszültségű oldal gombolyítási munkálataitól kezdve az összeszerelés és a vákuumos olajtöltés minden lépését. Megtekinthettük a próbaterem munkáját is, ahol korszerű számítógéppel vezérelt és dokumentált jegyzőkönyvek készülnek.

Az igazgató úr elmondása szerint a cég fejlődik, terveznek új beruházásokat is. Jelenleg a szekrényeket és a vasmagokat vásárolják. Tervezik a vasmagvágó üzemegység létesítését.

Délután megtekintettük Wéber úrral a kolozsvári CFR futballcsapat impozáns stadionját, aki nem utolsó sorban lelkes szurkolója is a csapatnak, valamint amelynek fő szponzora az EnergoBit volt. Itt a Bajnokok Ligájában több neves csapattal mérkőzhettek meg, úgymint a Chelsea, Manchester United, Bayern München, AS Roma stb...

A fennmaradó időben a történelmi, kulturális és természeti látnivalókban bővelkedő Erdély néhány nevezetességét látogattuk meg. Kolozsváron megtekintettük többek között Mátyás király szobrát és Szent Mihály templomot. A farkas utcai református templomban csoportunk szakszerű és érdekes idegenvezetést is kapott. Ellátogattunk a Házsongárdi temetőbe is, ahol többek közt olyan nagyjaink nyugszanak, mint Apor Vilmos, Kós Károly, Apáczai Csere János, Dsida Jenő, Reményik Sándor. Lehetőségünk volt még busszal kirándulást tenni a tordai hasadékhoz, majd Marosvásárhelyen a szépen felújított várat tekinthettük meg. Ezek után pedig legtávolabbi uticélunkként Segesvár világörökségi helyszínnek nyilvánított, méltán szép belső várrészét és a híres Óratornyot nézhettük meg. Vasárnap hazafelé úton egy rövid városnézésre megálltunk Nagyváradon, amit Ady „Pece-parti Párizsnak” nevezett. A felújított fő tér és környező házak impozáns megjelenése alapján még ma is felveszi a versenyt nyugat európai társaival.

Az érdekes és gazdag programokban bővelkedő tanulmányutat teljesítettünk, amiért köszönetet mondunk támogatóinknak, a MEE központnak és az MW-Trió Kft-nek, akik nélkül nem tudtuk volna elindulni. Valamint az ott tartózkodásunk alatt lelkiismeretes házigazdánknak Wéber Zoltán úrnak és a cég vezetésének delegációnk ezúttal is ismételten köszönetet mond a szívélyes fogadtatásért és a részletes cégbemutatókért.


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085