A Magyar Elektrotechnikai Egyesület hivatalos lapja az 1908-ban, Zipernowsky Károly elnöksége alatt alapított Elektrotechnika. Színvonalas cikkeivel, az egyesületi élet beszámolóival, a műszaki haladás híreivel folyamatosan tájékoztatja olvasóit a szakma helyzetéről. A lap eljut az Egyesület minden tagjához, a szakmában kiemelkedő szerepet betöltő cégekhez, intézményekhez, egyetemi, főiskolai, szakközépiskolai oktatókhoz, hallgatókhoz.

A lap célja:

  • számot adni a szakma legfontosabb eseményeiről
  • informálni a szakterület hazai és külföldi fejlődéséről
  • tájékoztatást adni a kutatási és fejlesztési munkákról
  • lehetőséget adni új technológiák bemutatására
  • helyet biztosítani szakmai hirdetéseknek, publikációknak
  • segíteni és befolyásolni a döntéshozók munkáját
  • tájékoztatni a területi szervezetek életéről, munkájáról


 

Az Elektrotechnikát kiadja és terjeszti:
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE)

Szerkesztőbizottság elnöke:
Hatvani György

Felelős kiadó:
Veisz Imre, MEE főtitkár 

ELŐFIZETÉS

Az Elektrotechnika újságot a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagjai számára térítésmentesen rendelkezésre bocsátjuk. Címlista alapján küldjük el a rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján. Abban az esetben, ha nem tagunk, újságunkat megrendelheti a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnél.
Éves előfizetési díj 6000 Ft+ÁFA, lapszámonként 700 Ft+ÁFA.

Amennyiben az Elektrotechnika újság felkeltette az érdeklődését bővebb információ végett forduljon bizalommal kapcsolattartónkhoz:

Andrássy Katalin
Telefon: 06-1-353-0117
E-mail: andrassy@mee.hu

A Médiajánló letölthető ittSzáz év egy kerek évforduló. Az emberek szeretnek az évfordulókkal dobálózni: születés, halálozás, egy találmány létrejötte, történelmünk, kultúránk egy-egy mozzanatának eseménye - általában ezek a kerek évfordulók. Ez a száz év egy kicsit más, ennél több. Nem csak egy folyóirat megalakulása, hanem lelke az egész magyar villamosiparnak, technikai múltunk, műszaki örökségünk egy nagy szelete.

Egy nemes célkitűzés a magyar gazdaság, s azon belül az elektrotechnikai ipar terjesztésére és fellendítésére, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, s azzal párhuzamosan a magyar mérnöki kultúra tükre, egy kiváló szakembergárda műszaki hitvallásának eredménye, egy olyan 100 év, ahol egy kis időutazással nyomon követhetjük technikai kultúránk mérföldköveinek lerakását.
A kiegyezést követő évtizedek Magyarország gazdaságtörténetében a modern iparosodás kibontakozásának, a gépi nagyipar kialakulásának látványos és eredményes fejlődésének időszaka. Mozgató rugói tudósok, mérnökök, kutatók, oktatók voltak, melyek kiemelkedő szerepet játszottak a világ műszaki- és természettudományos fejlődésében. Az eredményes kutatómunka érdekében az egyes iparágak szakemberei társaságokba, egyesületekbe, szövetségekbe tömörültek, melyek szerves részét képezték Magyarország gazdasági- és közéletének. Néhány ismert csoportosulás ezek közül: Magyar Királyi Földtani Intézet (1869), Magyar Mérnök Egylet (1867), Magyar Mérnök- és Építész Egylet (1872), Országos Erdészeti Egyesület (1866), Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (1892), Mathematikai és Physikai Társulat (1891), Magyar Elektrotechnikai Egyesület (1900), Magyar Chemikusok Egyesülete (1907). Az egyesületek létrehozták tudományos folyóirataikat, melyekben a tudományághoz kapcsolódó szakcikkeket jelentettek meg, de hírt adtak az egyesületek belső életérôl is.Az ELEKTROTECHNIKA című folyóirat a Magyar Elektrotechnikai Egyesület hivatalos lapja, az egyik legnagyobb példányszámú műszaki-tudományos folyóirat, amelyet Zipernowsky Károly 1908-ban alapított. A lapot akkor is, most is díjmentesen kapják az egyesületi tagok.

A lap fő feladatának az alapítók azt tartották, hogy a központ és a tagok oda-vissza áramló szellemi kölcsönhatásának közvetítője legyen. Adjon helyet a vitáknak, és a szakmai életről értesítse a külföldi partnereket is. Megfogalmazódó kívánalom, hogy a szakemberek érdekeit céltudatosan mozdítsa elő, és a különböző szakágak igényeinek feleljen meg. Ezen alapítói célokat ma is követjük és fontosnak tartjuk.

Az újságban megjelent szakcikkek, pr. cikkek és hirdetések az elektrotechnika és a hozzá kapcsolódó tudományágak elért műszaki eredményeit mutatják be. Az elektronika informatikai rohamos fejlődése azonban behatol az erősáramú technikába mind elméleti, mind alkalmazás szempontjából. A folyóirat szeretné publikációiban követni ezt a fejlődést, és különösen az informatika terén az olvasókkal ismertetni az elért eredményeket, követelményeket, fejlődési tendenciákat. Hogyan publikáljunk?

Felteszi magának ezt a kérdést a szakmai cikkek készítése során?

Ezek az irányelvek szolgálnak segítségül a szakcikkek írása kapcsán. Publikáció készítése előtt olvassa el figyelmesen az alábbi útmutatót.A tudományos publikáció lektoráltatásáról a rovatvezető, vagy a főszerkesztő dönt. Amennyiben a szakmai tartalom megkívánja, a szakterületen meghatározó szaktekintélyhez kerül a cikk ellenőrzésre. A tudományos munkák esetében célszerű erre a tevékenységre felkérni valakit, mielőtt a cikket a szerkesztőségbe küldi. Szakmai beszámolók, tanulmányutak, kirándulások tudósításai esetében nem szükségszerű a lektoráltatás, de az eljárás ebben az esetben is cikk minőségét javítja, így mindenképpen ajánlott. Ha a lektoráltatással kapcsolatosan kérdése merülne fel forduljon bizalommal a szerkesztőséghez.KIEMELT TÁMOGATÓINK


HIRDETÉSEK