Magyar Elektrotechnikai Egyesület

Az iparág legfontosabb rendezvényeként a 70. Vándorgyűlés célja bemutatni a hazai szereplők jó gyakorlatait az átalakuló villamos energetikai környezetben. Amellett, hogy konferenciánk mindig kiemelten kezeli a stratégiai megközelítéseket és trendelemzéseket, kiemelten fontosnak tartjuk a mindennapi gyakorlatba beépülő fejlesztések bemutatását, melyek mintaként szolgálhatnak a részvevők számára.

Az ellátásbiztonság megőrzése létfontosságú, különösen a megújuló energiaforrások térnyerésével, ezek rendszerintegrációja kulcsfontosságú feladat. A termelőegységek hozzájárulnak a termelés diverzifikálásához, csökkentve ezzel az importfüggőséget és az ellátási kockázatokat. Emellett az elosztott energiaforrások, mint a napelemek vagy szélerőművek, csökkenthetik az energiaellátó hálózat sebezhetőségét, mivel decentralizált módon csatlakoznak a hálózatra. Annak érdekében, hogy az időjárásfüggőséget és egyéb sajátosságokat megfelelően kezeljük, innovatív megközelítések szükségesek.

Az energetikai fejlesztések nemzetgazdasági szinten a termelés mellett az elektrifikáción keresztül is kiemelt szerephez jutnak a következő években. Az e-mobilitás és a hőszivattyúk elterjedése komoly kihívást jelent a hálózati engedélyesek számára. A hosszú távú fejlesztési tervektől az üzemeltetési eljárásokon át egészen a valós idejű beavatkozásokig megjelennek új hálózati megoldások. A villamosenergia-piaci folyamatok, illetve rendszerszintű szolgáltatások terén egyaránt számos átalakulás alakítja a környezetet. Fontos a hálózati szegmens mellett kiemelni a villamosenergia-termelés, illetve felhasználás oldalán tapasztalható változásokat, mint például a komplex energetikai rendszerek (gáz, hő vagy hidrogén és az elektrotechnika kapcsolata), vagy az energiahatékonyság kérdésköre. Azon technológiák, mint a megújuló alapú villamosenergia-termelés vagy az energiatárolás ma már nagy léptékben formálják át rendszereinket.

Az elektrotechnika kapcsolata a digitalizációval, információs technológiákkal rendkívül szorossá vált, integrált rendszerek részeként találkozhatunk mesterséges intelligencián alapuló megoldásokkal, adatbányászati módszerekkel és új infokommunikációs technológiák energetikai alkalmazásaival. A kiberbiztonság kérdése ezen folyamatok mentén szintén kulcskérdéssé nőtte ki magát. Nem mehetünk el azonban a továbbra is központban álló emberi tényezők mellett sem. Vajon a technológiai fejlődés, új digitális megoldások képesek lehetnek egyes részfeladatokban pótolni az embert? A munkavégzés biztonságának területén megjelenő fejlesztések mellett a szakember utánpótlás aktualitásai is kiemelt figyelmet érdemelnek, akárcsak az iparági tudásmenedzsment együttműködések, jó gyakorlatok.

A felmerülő műszaki kihívások mellett az elektrotechnika ma már elválaszthatatlan a piacfejlesztési kérdésektől. Az aggregátorok, rugalmasság vagy az energiaközösségek térnyerése egyaránt jelentős változásokat, új üzleti modelleket hoz be az energetikai értékláncba, valamint a jogi és szabályozási kérdések is alapvetően meghatározzák a fejlődési irányt.

Konferenciánkon teret szeretnénk adni bemutatkozásra azoknak a technológiai fejlesztéseknek, melyek hozzásegíthetnek minket a hatékony iparági működéshez. A villamos gépek és berendezések, illetve a világítástechnika egyaránt kulcsszerepet tölt be Egyesületünk szakmai térképén. A kiemelt témakörök közös feldolgozása mellett ezen jelentős eredmények széles körű ismertetésének is szeretnénk lehetőséget biztosítani.

A konferencia 2. napján immár 14. alkalommal rendezzük meg Egyesületünk Ifjúsági Társaságának éves konferenciáját is, amely idén újszerű formában egy külön, párhuzamos szekcióként jelenik meg a Vándorgyűlés programjában. Ebben a megújult keretben a konferencia résztvevőinek lehetősége van a fiatal, feltörekvő tehetségek előadásait meghallgatni, ezzel pályakezdő ötletekkel és gondolatokkal gazdagodni. A MAIT tekintetében részletes információ a http://mait.mee.hu/ifjusagi_talalkozo oldalon található, várjuk a hallgatók, illetve fiatal ipari szakemberek munkáit.

Választható témaköreink:

  • Biztonságtechnika, munkavégzéshez kapcsolódó fejlesztések
  • Utánpótlás nevelés, oktatás, tudásmenedzsment – Bevált gyakorlatok bemutatása
  • Energetikai informatika, digitalizáció, kiberbiztonság
  • Mesterséges intelligencia az elektrotechnikában
  • Villamosenergia-piacok és jogi szabályozás, rendszerszintű szolgáltatások
  • Energiaközösségek
  • Megújuló energiatermelés, energiatárolás 
  • Hálózati kihívások és válaszok
  • Felhasználó oldali fejlesztések, energiahatékonyság, világítástechnika
  • Innovatív módszerek és alkalmazott technológiák
  • Villamosenergia-termelés, villamos gépek, berendezések, e-mobilitás
  • Elektrotechnika határterületei
  • Ifjúsági konferencia

 



MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET
1075 BUDAPEST, MADÁCH IMRE ÚT 5. 
TEL.: +36 30 490 8804
VANDORGYULES@MEE.HU