szerző:
Tetszett a cikk?

Az Ember kutatóintézet friss felmérése után egyik szemünk sír, a másik nevet.

Lassan bealkonyul a hagyományos energiahordozóknak, miközben dinamikusan nő a megújuló források szerepe az energiaellátásban – állapítja meg az Ember kutatóközpont friss tanulmánya. „Belépünk a tiszta energia korába” – hangsúlyozta a tanulmány egyik szerzője. Malgorzata Wiatros Motyka el is mondta, hogy miért idén fog először csökkenni a szén, a kőolaj és a földgáz felhasználása az energia-előállításában a globális gazdaságban.

Erre már korábban is volt példa, de akkor ehhez a pandémia kellett, most a világgazdaság normális működése mellett derülhet ki, hogy lassacskán bealkonyul a hagyományos energiahordozóknak.

Az Ember kutatóközpont 78 ország adatait vizsgálta, ezek a világ villamos energiájának a 93%-át állítják elő. Tavaly a globális energia csaknem 40%-a származott a megújuló energiaforrásokból, illetve az atomerőművekből. A nap- és a szélenergia részesedése a világ energia mérlegében 10-ről 12%-ra nőtt egyetlen év alatt.
A napenergia már 18 éve a legdinamikusabb energiaágazat, tavaly 24%-os emelkedést regisztráltak. A szélenergia 17%-kal nőtt globálisan. Az előrejelzések szerint idén már minden növekedés a megújuló energiaforrásokból jön majd.

Eddig tartottak a jó hírek, de a realitások még mindig vegyes képet mutatnak.

Még mindig a szén a legfontosabb energiahordozó, de már nem sokáig

A globális energia 36%-a szén elégetéséből jött létre 2022-ben annak ellenére, hogy ez a környezetet leginkább szennyező energiaforrás. Az energiaválság ebben nagy szerepet játszott. Németországban újraindult néhány szénbánya, mert az energiabiztonság érdekében elhalasztották a bezárásukat. Hasonlóképp Kínában is új bányákat nyitottak meg, holott korábban a szén szerepének csökkentését tervezték.

„A megújuló energiaforrások nem voltak képesek kielégíteni a növekvő igényeket” – állapította meg a tanulmány egyik szerzője, aki a CNN-nek nyilatkozott. „Idén már változhat a helyzet: a fosszilis fűtőanyag felhasználása globálisan 0,3%-kal csökkenhet.”

A jövőt illetően a kutatónő rendkívül optimista: „A nap- és a szélenergia villámgyorsan a csúcsra érhet. Ezzel új korszak kezdődik: a szén szerepe mérséklődik. Már látjuk a földgáz uralmának a végét is. A változás nagyon gyors lehet persze attól függően, hogy a kormányok, a vállalatok és a családok mit tesznek azért, hogy 2040-ben elérjük a tiszta energia korát” – mondta az Ember kutatóközpont tanulmányának egyik szerzője a CNN gazdasági rovatának.