Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2015. április 07.

Szakma Sztár Fesztivál 2015

Idén is látványos fizika kísérletekkel népszerűsíti az elektrotechnikát a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. A legjobb szakirányú versenyzőknek 1 éves MEE tagságot és szakmai ismereteik bővítésére alkalmas könyveket ajándékozunk.

Időpont: 2015. április 27-29.
Helyszín: Hungexpo

 

2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen az MKIK-nak gondozásra átadott szakképesítések közül harminckilenc szakmában, a nappali tagozaton végzős tanulók számára nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), melyek országos döntőjére 2015. április 27-29-e között a Hungexpo G és F pavilonjában (több mint 13.000 m2-en) kerül sor.

A rendezvény látogatása a korábbi évekhez hasonlóan díjmentes, szeretettel várjuk és hívjuk a látogatókat, érdeklődőket. Főleg a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket invitáljuk az országos szakmai versenyek döntőjére.

 

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése azok népszerűsítése révén.

 

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

 

A szakmai verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll.

 

A versenyzők az elődöntőn és a válogatón szerzett pontok alapján versenyrészenként, szakképesítésenként külön-külön kerülnek rangsorolásra és ennek megfelelően a legjobbak behívásra is kerülnek a verseny válogatójába, illetve az ezt követő országos döntőbe. A válogató és az elődöntő eredménye önállóan kerül értékelésre a továbbjutáshoz a szakképesítésenkénti versenyszabályzatok figyelembevételével.

A 2015. évi szakmai versenyre jelentkezni a www.szakmasztar.hu honlapon megjelenő jelentkezési felületen lehetett, melyet közel 5.500 fő meg is tett, a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről megjelentetett versenyfelhívás alapján. Az MKIK a területi kamarák közreműködésével biztosította valamennyi megyeszékhelyen 2015. januárjában az írásbeli elődöntők lebonyolítását, melyen közel 4.600 versenyző indult.

Az idei évtől minden szakképesítésben válogatókat szerveztünk, erre 410 versenyző került meghívásra annak érdekében, hogy a legfelkészültebb diákok kerülhessenek a verseny országos döntőjébe. Innen a legsikeresebben szereplő diákok jutnak tovább az országos döntőbe.

A válogatókon az oda bekerült diákok elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldanak meg. A végső megmérettetésre, az országos döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor.

A döntőn a gyakorlati versenymunkák elkészítésének folyamatát – a Hungexpo Budapesti Vásárközpontja területén – a látogató közönség is figyelemmel kísérheti, kivétel néhány olyan gépigényes vagy balesetveszélyes szakképesítés, amelyeket csak igen nagy anyagi ráfordítással lehetne megvalósítani az Expo területén, ezeknek a döntőit korábban egy-egy szakképző intézményben tartjuk, az így elkészült „verseny remeket” állítjuk ki a Hungexpo területén.

A verseny célközönsége a szakmai érdeklődőkön és a széles közvéleményen túl azok a fiatalok, akik az egyes szakmák utánpótlását jelentik, akik pályaválasztás előtt állnak. Számukra jelentős motivációt jelenthet, ha a helyszínen láthatják versenyző társaikat, akiknek követői lehetnek és több ezer látogató előtt mutathatják meg tudásukat, szerezhetnek dicsőséget önmaguk, szüleik, tanáraik, szakmájuk és iskolájuk számára.

A pályatanácsadás, pályaorientáció folyamatába jól beépíthető a rendezvény, melyen egy időben több szakma képviselteti magát, így a rokonszakmák is megismerhetők a diákok számára.

Idén 192 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe, 95 oktatási intézményből. A versenyen a jó eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól.

 

A fesztiválra ez évben közel 15 ezer látogatót várunk. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, várhatóan 200 autóbusszal, több mint 9 ezer tanuló érkezik majd látogatóként. A tervek szerint legalább 60%-uk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal lesz. A budapesti általános iskolákból, részükre küldött meghívó levelünk ösztönzése által további 3-4 ezer látogatót várunk.


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085