Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2017. szeptember 19.

A villanyszerelő képzésnek is haladni kell a korral

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a tavalyi évben felmérést végzett, melyben vizsgálta, hogy a cégek villanyszerelő szakember igénye és a végzett diákok száma mennyire van összhangban. Az eredmény meglehetősen negatív. Kérdésként már ekkor megfogalmazódott, hogy milyen lehetőség adódhat a kereslet és a kínálat összehangolására. A szakértők az idén 64. alkalommal megrendezett Vándorgyűlés egyik központi témájaként próbáltak megoldást találni a villanyszerelő szakemberképzés helyzetének javítására.

Közös gondolkodás, közös cél

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakemberei és a cégek egyetértenek azzal a más fórumokon is megfogalmazott gondolattal, hogy a képzések minősége nem követi a gazdasági és technológiai fejlődést, az ipari változásokat.

A képző intézmények nem bocsátanak ki elegendő végzett diákot, továbbá jelentős különbség mutatkozik az iskolapadból kikerülő fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között. A pályaorientációt, illetve az oktatás vállalati igényekhez való illeszkedését egyértelműen segíthetné a párbeszéd és az érintettek – oktatási kormányzat, oktatási intézmények, és a szakemberhiánnyal küszködő cégek – erőfeszítéseinek összehangolása. E célból jött létre a MEE Tanári Tagozata is.

 

Több elmélet, korszerűbb tudás

Jelenleg 3 év alatt képeznek szakmunkásokat, akik az oktatási idő 30%-ban részesülnek elméleti és 70%-ban gyakorlati oktatásban. Önmagában a mai korszerű technika birtoklása elméleti megalapozottság nélkül lehetetlen és ehhez a 30 %-os részarány meglehetősen kevés. A mai villanyszerelői tevékenység tele van informatikai, távközlési kérdésekkel, elektronikával, gondoljunk például az okos mérésre, a különböző hangfrekvenciás, vagy rádiófrekvenciás vezérlési feladatokra. A szakma és a technológia rohamos fejlődése miatt az elméleti alapok kiemelten fontosak, ezzel szilárd pillérekre helyezve a jövőbeni tudás befogadását.

 

Motivált szakemberek, divatos tudás

A megfelelő szakemberhiány problémájának gyökere persze nem csak a jelenlegi oktatásban keresendő. Az utánpótlás helyzete az utóbbi néhány évben egyre nagyobb gondot okoz a villamos szakembereket (villanyszerelő, technikus, mérnök) foglalkoztató cégeknek, holott a IV. ipari forradalom komoly munkaerőkeresletet gerjeszt a műszaki pályákon.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint éves szinten legalább hatszáz villanyszerelőre volna szükség, ezzel szemben mindössze 370 végzős diák van jelenleg.
A 200 ezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Fontos, hogy az intézmények, a cégek motiválttá tegyék a fiatalokat a tanulásra, a szakképesítés szerzésre, a minőségi munkavégzésre.

A MEE a szakképzési centrumokkal együttműködve szervezi meg egyebek mellett a Mi a pálya? elnevezésű műszaki pályaválasztó fesztivált idén is, szeptember 26. és 27. között Budapesten és az ország további öt nagyvárosában.
A korszerű technikák ismerete, ma már elvárás, és ha valaki ezeket nem csak ismeri, de érti és működtetni is tudja, legyen rá büszke. Legyen végre divat a tudás!

 

Új generáció, újszerű oktatás

A korral az oktatók szakmai felkészültségének, az oktatás módszertanának is haladni kell!
A tapasztalatok szerint, a Z generáció tagjai egészen máshogy reagálnak napjainkban a korábbi oktatási módszerekre.
A diákokat más tartalommal, más csatornákon, más módszertannal kell elérni, mint eddig.
Ehhez össze kell fogni a szakmának és kialakítani az új követelményeknek megfelelő oktatási rendszert.

 

***

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célkitűzéseinek egyik legfontosabb eleme, hogy a társadalom minden rétege számára egyszerű, áttekinthető, de szakmailag komplex módon tegye érthetővé a villamosipar működését, hagyományait, értékeit, illetve azt, hogy az milyen módon segíti a társadalmi és a gazdasági folyamatokat. Elkötelezett abban, hogy segítse a társadalom különböző csoportjait a villamossággal összefüggő veszélyek, veszélyhelyzetek elkerülésében, valamint a biztonságos villamosenergia-felhasználás megértésében és alkalmazásában.

A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete, A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, önkéntes tagjai elkötelezettségére támaszkodva a megbízható villamosenergia-ellátás és -felhasználás színvonalának és hatékonyságának emelését tűzte ki célul.

 

További sajtóinformáció:

Könyves-Ruzsányi Edó
kommunikációs szakértő
Sans Cliché
Mobil: 36 20 537 6838
E-mail: edo.ruzsanyi@sanscliche.hu


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085