Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. október 15.

61. Vándorgyűlés - beszámoló

I. Kiállítás és plenáris ülés

Egy sikeres vándorgyűlés zárása után szinte azonnal elkezdődik a következőre való felkészülés. Mindig komoly kihívást jelent egy sikeres konferenciát követően a következőhöz a központi témakört megtalálni, majd azt  tartalommal megtölteni. Nem volt ez másképpen a 61. Vándorgyűlésre való felkészülésnél sem.

„Energetika és integráció: kutatási, piaci folyamatok az energiatermeléstől a felhasználásig.”

címben fogalmazódott  meg  a Vándorgyűlés központi témaköre. E téma köré szervezett több mint 80 előadás közül  válogathattak a  résztvevők a plenáris ülésen és a szekciók ülésein.

A rendezvény mottója: „Igények és lehetőségek új egyensúlya”.
Ezúttal az  E.ON Csoport volt a rendezvény főtámogatója. Az idei rendezvényre több mint 700 résztvevő regisztrált, és a kiállítói terület meghaladta a  400 m2 -t.

A MEE 61. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás nagyszabású rendezvényéhez a debreceni Kölcsey Központ biztosította az ideális helyszínt 2014. szeptember 10-12. között.

 

2014 szeptember 10-én, az első nap reggelén a hivatalos program a kiállítás megnyitójával kezdődött 08:30-kor. Dr. Hartmann Bálint, a Kommunikációs és Marketing Bizottság elnöke és Rubint Dezső, a debreceni szervezet elnöke köszöntötte a kiállítókat.

A kiállítás megnyitása után a Vándorgyűlés plenáris ülését Béres József, az egyesület elnöke indította útjára, majd Debrecen alpolgármestere, Dr. Papp László mondta el köszöntő beszédét, amelyben a várossal kapcsolatos terveket, fejlesztéseket ismertette. Mondataiban hasonló gondolatok fogalmazódtak meg, mint amelyek a vándorgyűlés fókuszában is álltak.

 

A köszöntőket követően  díjátadásokra került sor.

 „A Magyar Elektrotechnika Egyesületért” díjat az elnökség az egyesület szakmai és anyagi támogatásáért idén a WAGO Hungária Kft.-nek ítélte oda. A díjat a MEE elnöke és főtitkára adta át Szilágy Istvánnak, a WAGO cég ügyvezetőjének, aki nagy örömmel  köszönte meg az elismerést és a kitüntetést.

 

A Diplomaterv és  Szakdolgozat Pályázatot  a MEE Elektrotechnikai Alapítványa  idén is  meghirdette. A díjazottak munkáját Eperjesi László, a Protecta Kft. ügyvezető igazgatója méltatta. A díjakat Béres József MEE-elnök és Haddad Richárd főtitkár adták át.

A pályázatra 27 értékes, innovatív pályamunka érkezett, melyek közül a nyertesek a Bírálóbizottság döntése alapján a következők:

Szakdolgozat IV.díj: Szuhamella Roland (Óbudai Egyetem) – „Nagyfeszültségű megszakítók diagnosztikai vizsgálata”.

Szakdolgozat III.díj: Lipták Szilárd (BME) – „A DigSilent Power Factory programcsomag megismerése és egy all-in-one villamosenergia-rendszer modell készítése.”

Szakdolgozat II.díj: Szalai Milán (BME) - „Kórház energetikai auditálása.”

Szakdolgozat I.díj: Sólyom Tamás (Óbudai Egyetem) – „Összetett épületfelügyeleti monitoring rendszer kiépítése heterogén technikai környezetben.”

Diplomaterv II.díj: Papp Szabolcs (BME) – „Kis- és középfeszültségű elosztó hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek optimális telepítésének vizsgálata”

Diplomaterv I.díj: Hackel Kristóf (BME) – „Elosztott energiatermelők hálózati integrálásának támogatása: kiserőművek hálózati és szigetüzemi körülmények közötti vizsgálatára alkalmas hardver/szoftver környezet létrehozása.”

Kiemelt pályamunka díjat nyert: Sánta Kata (BME) – „Szélerőművek földrajzi elhelyezkedésének hatása a termelési gradiens nagyságára.” A nyertesek rövid összefoglaló előadása a konferencia második napján a szekcióülések keretében hangzott el.

 

A Hobbim az Elektrotechnika pályázat negyedik alkalommal került meghirdetésre, amely idén is töretlen népszerűségnek örvendett. A feladatkiírás szerint tanuló/hallgató, valamint fiatal munkavállaló kategóriában hirdettünk eredményt az alábbiak szerint: 

Tanuló/hallgató kategóriában I. helyezést ért el: Rigó Attila és Tamás László „Hidrogénhajtású jármű” pályázatukkal.

Munkavállaló kategóriában I. helyezést ért el: Oszlánczi SándorDiódalézeres gravírozó linuxcnc alapokon” című munkája.

A vándorgyűlés keretein belül a pályázók számára biztosítottuk a kiállítási lehetőséget, így alkalmat teremtve arra, hogy szélesebb körben hívják fel a figyelmet magukra és a pályaműveikre.

Oszlánczi Sándor diódalézeres gravírozóját az érdeklődőknek lehetősége volt működés közben megtekinteni. Rigó Attila és Tamási László hidrogénhajtású járműve méretei miatt sajnos a helyszínen csak prezentáció formájában volt látható, így is nagy érdeklődésre számot tartva.

A pályázatok nyertesei lehetőséget kapnak pályázataik cikként való megjelentetésére az Elektrotechnika című folyóiratunk következő számaiban.

A délelőtti program a plenáris ülés érdemi munkájával folytatódott. Haddad Richárd, a MEE főtitkára vette át az moderátor szerepét.

 

Az első előadó dr. Nyikos Attila, nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes, Magyar

Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal. Az előadásának címe: „A MEKH új szervezeti

felépítése és működése. Energiahatékonyság direktíva.” Az előadást nagy érdeklődést kísérte.

A hallgatóság megismerhette a MEKH feladatait 1994-es magalakulásától napjainkig.

A Hivatal fő feladata a minőség, megfizethetőség az ellátásbiztonság garantálása, melynek

egyik eszköze az energiahatékonyság növelése. Cél: erősebb felügyelet a közszolgáltatás

területén.

Ezt követően Új kihívások előtt a MAVIR” című előadást kísérte figyelemmel a közönség, amelynek előadója Tihanyi Zoltán vezérigazgató-helyettes, MAVIR ZRt. A MAVIR egyik kihívása az EU-s projektek keretében a környezettudatos beruházások megvalósítása a magyar átviteli hálózaton. A szervezett villamosenergia-piac és az ún. szabályozási tartalékok piacának optimalizálása, a hálózatfejlesztés és a villamosenergia-piacok összekapcsolása, valamint 2014. október 1-től az OTC platform indítása a CEEGEX-en, ismertetése  volt előadásának fő témái.

Új gondolatokat fogalmazott meg Varga Ferdinánd, ügyvezető igazgató, a The Boston Consulting Group Budapesti Irodától a „Nemzetközi trendek a villamosenergia-iparban” című előadásában. Összefoglalta a legfontosabb nemzetközi villamosenergia-ipari trendeket és hatásukat a hálózatüzemeltető társaságokra. Az előadásról szóló cikk lapunk 8. oldalától olvasható.

 

A délelőtti program második részének előadásai sem voltak kevésbé érdekesek, mint az első részben elhangzottak.

Igények és lehetőségek új egyensúlya” - Mező Csaba, hálózati igazgató, E.ON Hungária Zrt.

Nyolc globális megatrend alakítja világunkat, fogalmazott az előadó, amely új gazdasági és politikai hatalmi viszonyokat teremtett. Magyarországon megatrendek jelentek meg. Intézkedési javaslatok születnek. Az energiaszolgáltatás természeténél fogva egyensúlyra törekszik, kisebb megingások lehetnek, de ha tartósan fennáll a probléma, akkor széteshet a rendszer.

„Energiatudatos fogyasztó”- Hans-Günter Hogg, igazgatósági tag, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport képviseletében. Az energiatudatosság mindannyiunk felelőssége és egyben kötelessége. A politikai keretfeltételek Magyarországon nem nyújtanak ösztönzést az energiatudatos fogyasztók számára. A magyarországi fogyasztók részére nagy lehetőségeket rejtenek az innovatív háztartási energetikai megoldások. Az ELMŰ-ÉMÁSZ a lehetőségek széles skálájával támogatja az energiatudatos fogyasztókat,

„Hogyan javíthatjuk az áramszolgáltatás hatékonyságát a jelenlegi gazdasági környezetben” című előadásában  Eric Mansuy vezérigazgató-helyettes,  EDF DÉMÁSZ Zrt. osztotta meg a cég stratégiáját. Eredményeik jelentősek. A szolgáltató az elmúlt 11 évben negyedére csökkentette az áramkimaradások átlagos idejét. Az ügyfél-elégedettség az EDF területén kiemelkedően magas. Fontos az új helyzethez való alkalmazkodás és az új lehetőségek kihasználása.

A plenáris ülés záró előadását, dr. Ing. Magyar Péter EB member /IEEE IAS, tartotta „Energiapolitikai furcsaságok” címmel. Előadása izgalmas összefoglalás volt a geopolitikai problémákról és az energiahisztériai okokról. Végül a smart gridről, mint a jövő együttműködő energiarendszerének szerepéről adott képet az előadó,

Az elhangzott előadásokból válogatva cikkeket is leközlünk az Elektrotechnikában.

E rendkívül gazdag délelőtti programot a  délutáni szekcióülések követték.

A vándorgyűlés végén egy Állásfoglalás is megfogalmazásra került, amelyet Tisztelt Olvasóink is megismerhetnek itt.

Az első nap gazdag eseményét este a hagyományos baráti találkozó zárta.

 

Tóth Péterné

 

 


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085