2017. ÁPRILIS
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Idén 64. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye, melyre 2017. április 15-ig várjuk előadás javaslataikat!

Időpont: 2017. szeptember 13-15.
Helyszín: Bükfürdő, Hotel Caramell****
Fő téma: Energia - Fenntarthatóság

Bővebb információ és előadás javaslatok feltöltése a vandorgyules.mee.hu oldalon!A rendezvény helyszíne: Sümeg, Hotel Kapitány ****
Időpontja: 2017. május 30 - június 1.

A nagy hagyományokra visszatekintő „Védelmes értekezlet” 2014. évi újbóli megrendezése óta várakozásokon felüli népszerűségnek örvend, folyamatosan növekvő létszámmal évről évre.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a MAVIR ZRt. OVRAM Relévédelmi Osztály közreműködésével szervezi az eseményt 2017-ben is. A program szakmai összeállításában az érintett szakemberek bevonása mellett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Energetikai Informatika Szakosztálya vállal meghatározó szerepet.A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Gép, Készülék és Berendezés Szakosztálya az Óbudai Egyetem MEE szervezetével együttműködve  szakmai napot szervez „A villamos hajtású járművek (e-mobilitás) jelene és jövője” témakörben.

A rendezvény helyszíne: Óbudai Egyetem 1034 Budapest, Bécsi út 96/B
Időpontja: 2017. május 3.Teljes gőzzel előre, a célkitűzéseknek megfelelően zajlik az országos pályaválasztó fesztivál. Budapesten, Pécsen és Győrben már közel 4500 pályaválasztó diák látogatta meg a rendezvényt, amelynek elsődleges célja, hogy élmény alapú elven felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt. Az élményekről eddig 35 cég, 25 középiskola, 4 egyetem és persze a szenvedélyes műsorvezetők Szujó Zoltán és Wéber Gábor gondoskodtak.Továbbra is naprakészen, biztonságosan – Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága – címmel folytatódik aktuális témákkal a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által 2012-ben felkarolt országos kiállítás és konferenciasorozat.

A rendezvénysorozat célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse, egyrészt az aktuális szabályozásról, másrészt a legújabb technikai, technológiai megoldásokról, valamint útmutatást adjon a minőségi munkavégzéshez.

A 2016-17-os szezonban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az EMOSZ visszatérő partnerei mellett több új céggel bővül az előadók és kiállítók sora, új színt és új témákat hozva a villanyszerelés területéről.

A hallgatók nemcsak épületautomatikai rendszerekről, napelemek érintésvédelméről, hatályos tűzvédelmi szabályozásról, túlfeszültség védelemről hanem a legújabb szerelőtechnikákról, innovatív megoldásokról is első kézből értesülhetnek a gyártóktól és képviseleteiktől.

Bővebb információ és jelentkezés: www.infoshow.huModern életünket alapjaiban határozza meg az elektromosság; természetesnek vesszük a minket körülvevő világ fényeit, ismerősként fogadjuk a mellettünk elrobogó villamosokat, az évtizedek alatt pedig megtanultuk, hogy ha áram van, akkor minden van. Nem élhettük meg a kort, amikor a villamosság átalakította az emberek mindennapjait, amikor egy világ csodálta a magyar szakemberek élvonalbeli alkotásait. Hol gyúltak ki először az ívlámpák? Miért látogatott Edison Budapestre? Honnét jelentkezett a Telefonhírmondó? Megszámlálhatatlan technika- és kultúrtörténeti emlék mellett haladunk el nap mint nap.

Sétánk során megismerhetjük Budapest belvárosát, mely ma is őrzi a méltán híres elektrotechnikai ipar emlékeit. Megemlékezünk az aranykor meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített vezetékek nyomvonalán – az áram útján.Nagy sikerrel zajlott június 1-2. között a Védelmi és Irányítástechnikai Fórumra Velencén.
A Hotel Velence Resort & Spa rendezvényközpontját megtöltötte a közel 200 regisztrál résztvevő. - A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is a MAVIR ZRt. és a MEE EISZ voltak.

A rendezvény főtámogatója idén a Com-Forth Ipari informatika Kft. volt,  de mellettük a WAGO Hungária Kft. és a Weidmüller Kft. is  támogatta a  Fórumot.Naprakészen, biztonságosan – ezzel a mottóval jellemezhettük az InfoShow elnevezésű országos roadshowt, amelynek keretében a 2015-16-os, őszi-tavaszi szezonban összesen kilenc helyszínen, közel 1000 szakember kereste fel az ingyenes szakmai előadás sorozatot, workshopot és kiállítást. A villamosenergia rendszer védelmi és irányítástechnikai fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kell fordítani e rendszerek kiberbiztonságára. 

Ez volt az egyik fő témája a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szervezett 3 napos Védelmi és Irányítástechnikai Fórumnak, amelyen csaknem 200 szakember vett részt.Elindult a jelentkezés a 63. Vándorgyűlés konferencia és kiállításra!

Idén 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.

Időpont: 2016. szeptember 14-16.
Helyszín: Szeged - Hunguest Hotel Forrás****
A Vándorgyűlés mottója: Innovatív utakon 
Fő témája: Innováció és trendek az elektrotechnikában

Kedvezményes jelentkezési határidő: 2016. július 11.Lehet-e jobb alkalom az iparág kiemelkedő képviselői, baráti társaságok, családtagok találkozására és új szimpatizánsok megismerésére, mint Egyesületünk éves bálja?

Évről évre többen, vidámabban és fesztelenebb hangulatban töltjük azt a bizonyos szombat estét. Idén már 23. alkalommal, február 13.-án, több mint százharmincan jöttünk össze a Danubius Hotel Flamenco báltermében, hogy „családias” hangulatban mulassuk át az éjszakát. A tréfákkal, meglepetésekkel és  közös tánctanulással, nyereményesővel teli alkalom képes beszámolóját fogadják szeretettel.Október 20-án 17 órakor ideiglenesen bezártuk a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál bokszutcáit.

A rendezvényre összesen 119 iskolából több, mint 2000 gyerek látogatott el (több, mint 1200 középiskolás több Szakképzési Centrum 15 iskolájából és közel 800 pályaválasztó általános iskolás és gimnazista 104 iskolából). Nagy öröm számunkra, hogy 33 vidéki iskolából is felkeresték a fesztivált, amelyen közel 30 kiállító mutatta be a gyerekeknek, hogy ha a műszaki pályát választják milyen feladatok várnak rájuk, milyen élményekben lehet részük. A rendezvény házigazdája Szujó Zoltán folyamatosan gondoskodott a pörgős, érdekfeszítő jó hangulatról.

A kiállításon és a párhuzamos oktatási konferencián közvetlenebbé és mélyebbé vált a kapcsolat a kiállító cégek és szakközép iskolák között. Nyílt párbeszéd alakult ki, amelyre nagyon nagy szükség van a megfelelő utánpótlás nevelés érdekében. Az oktatási konferencián elhangzott előadások diáit letöltheti itt.Nagy sikerrel zárult a 62. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás, amely 3 napon keresztül tartó közel 170 cégtől regisztrált 760 résztvevővel, közel 100 előadással és 35 kiállító céggel büszkélkedhet.

A konferencia zárónyilatkozata szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre - mérnökökre és villanyszerelőkre van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlen átalakítások szükségesek a szak-, és egyetemi képzés rendszerében, módszertanában.
A zárónyilatkozat alább teljes terjedelemben megtekinthető.

 Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétáinkon. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum által indított "Séta az áram útján" elnevezésű program eddigi legsikeresebb napját bonyolítottuk le június 20-án, mindkét turnusnál elérve a maximális létszámot.

A résztvevő fiatalok és felnőttek fogadtatása biztató és támogató volt a jövőre nézve is. Terveink szerint a sétákat a nyár végétől rendszeressé tesszük, hogy senki ne maradjon le erről a város szívében zajló technikatörténeti kirándulásról.Örömmel vettük, hogy a védelmes szakma első számú találkozóját a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte, a két napos előadássorozaton és kiállításon több mint 170 főt üdvözölhettünk.

Bízunk benne, hogy az összeállított program, kiállítás és workshop az minden résztvevő tetszését elnyerte.
Szeretnénk a jövőben is olyan előadássorozatot létrehozni, amely valóban a résztvevők igényei, érdeklődése és a szakma aktuális kérdései köré összpontosul.22. alkalommal került megrendezésre a MEE Bál, mely a korábbi évekhez hasonlóan, felhőtlen hangulatban zajlott. Több mint 100 résztvevő mulatta végig a szombat éjszakát.I. Kiállítás és plenáris ülés

Egy sikeres vándorgyűlés zárása után szinte azonnal elkezdődik a következőre való felkészülés. Mindig komoly kihívást jelent egy sikeres konferenciát követően a következőhöz a központi témakört megtalálni, majd azt  tartalommal megtölteni. Nem volt ez másképpen a 61. Vándorgyűlésre való felkészülésnél sem.

„Energetika és integráció: kutatási, piaci folyamatok az energiatermeléstől a felhasználásig.”

címben fogalmazódott  meg  a Vándorgyűlés központi témaköre. E téma köré szervezett több mint 80 előadás közül  válogathattak a  résztvevők a plenáris ülésen és a szekciók ülésein.A MEE Energetikai Informatika Szakosztálya és a MAVIR ZRt. közösen rendezte meg 2014. június 4-5. között, közel 3 év kihagyás után újra a Védelmes Értekezletet. A bonyolítással kapcsolatos feladatokat a Magyar Elektrotechnikai Egyesület központi irodája látta el. A szervezési munka kezdetén a korábbi tapasztalatokból kiindulva maximum 70-80 fő részvételében gondolkodtunk, de örömünkre 165 (!) fő gyűlt végül össze az értekezletnek otthont adó siófoki Hotel Vértesben.Villamosenergia-rendszer 2020
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 60. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítása


A MEE éves nagy rendezvényét 2013. szeptember 11-13. között Mátraházán tartotta.
A rendezvény mottója: Energia-Fordulat?


A téma aktualitása  nagy érdeklődést váltott ki a szakemberek körében. A rendezvényre mintegy 600 résztvevő volt kíváncsi, továbbá a kapcsolódó szakterületekről 47 cég mutatta be termékeit, szolgáltatásait. Külön öröm volt az, hogy új kiállítók is bemutatkoztak, valamint határon túlról érkező résztvevők száma is növekedett.A minőségi villanyszerelés jegyében zajló kiállítással egybekötött előadássorozat, szakmai országjárás, 2014. március 11-én fejeződött be. Több mint 1.000 látogató regisztrált a harmadik éve futó InfoShowra.
A Wago Hungária Kft. ötletét felkaroló Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége (EMOSZ) 2013 őszén és 2014 tavaszán az országban nyolc helyszínen biztosított lehetőséget leginkább villanyszerelők, kivitelezők, felülvizsgálók és tervezők számára, hogy első kézből, a szakmában megbecsült vállalatok vezetőitől szerezhessenek naprakész információkat.A MEE Dunaújvárosi Területi Szervezete 2014. március 5.-én klubdélutánt szervezett, melyre meghívta a város közös képviselőit, a társasházkezeléssel, karbantartással, fejlesztéssel foglalkozó szakembereket, a Dunaferr Villamos Szakközép- és Szakiskola érdeklődő tanulóit, szakirányú tanárait és természetesen MEE tagjait.

 A Magyar Elektrotechnikai Egyesület „Villamosság a Mezőgazdaságban” Munkabizottsága a mezőgazdaság villamosításával foglalkozó társadalmi szervek közül az elsők között alakult meg 1953-ban. Így most érkezett el ahhoz,hogy—havonta ülésezvén—megünnepelhesse 600. ülését.

 Ide kattintva interaktív formában megtekintheti a korábban megrendezett Vándorgyűlés konferenciák helyszíneit.

Amennyiben bármiféle kiegészítő információval rendelkezik a korábbi Vándorgyűlésekkel kapcsolatban, kérjük küldje el nekünk az online@mee.hu címre.Ide kattintva interaktív formában megtekintheti a korábban megrendezett Országos Elnök- Titkári Tanácskozások helyszíneit.

Amennyiben bármiféle kiegészítő információval rendelkezik a korábbi Országos Elnök- Titkári Tanácskozásokról, kérjük küldje el nekünk az online@mee.hu címre.A 2012-ben megkezdett nagysikerű országos Road Show szeptemberben ismét folytatódik, új témával országszerte 8 helyszínen, 2014 tavaszáig. Az ötletgazda a Wago Hungária Kft., az előző évek sikerein felbuzdulva ismét összefogott a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel és az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetségével, hogy házhoz vigye a villanyszerelők, kivitelezők, tervezők számára a naprakész információkat a minőségi villanyszerelés jegyében. Ezúttal Békéscsaba volt az első állomás.A 21. MEE bál ismét felhőtlen hangulatban, záróráig tartott a Danubius Hotel Flamencoban. Több mint 100 résztvevő öltötte fel ünnepi ruháját, hogy a báli szezon kezdetén, február 8-án, emelkedett hangulatban mulassa végig a szombat éjszakát.

 

 2013. szeptember 10-én került megrendezésre a III. Mechwart András Ifjúsági Találkozó. A résztvevők a délelőtt folyamán kötetlen beszélgetés keretében vitatták meg az Egyesület 2013-2016 közötti ciklusára vonatkozó stratégia tervezetét. Délután két szekcióban hangoztak el szakmai-tudományos előadások, melyek letölthetőek itt.2013. június 4-én Okos Mérés Szakmai Konzultációra hívta össze a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a szakma érintett képviselőit. A rendezvény célja az volt, hogy az Okos Hálózati Mintaprojekt előkészítése és lebonyolítása során, szakmai szempontból közvetve vagy közvetlenül érintett felek, minél szélesebb körben megismerjék a projekt jelenleg ismert részleteit és lehetőség legyen a vélemények, észrevételek, javaslatok megfogalmazására. A meghívottak előzetesen kérdéseket intézhettek az előadókhoz, akik prezentációjuk során kitértek a korábban felvetett problémákra.Folyamatos csúcsforgalom volt a kiállítás teljes időtartama alatt a MEE stand előtt.
MÚLT : Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténeti bemutatója szinte minden korosztály érdeklődését kiváltotta.

A látványos bemutató nemcsak az Elektrotechnikai Múzeumra hívta fel a figyelmet, hanem a technikatörténet összefüggésében aktuális szakmai kérdésekre is választ adott.Bizalmat szavazott a 89. nyilvános Tisztújító Küldöttközgyűlés a 113 éves  Magyar Elektrotechnikai Egyesület új tisztségviselőinek

2013. május 31-én a Hungexpo EU pavilonjában tartotta 89. Küldött Közgyűlését az egyesület.

 A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 20.alkalommal megrendezett hagyományos bálja a Hotel Gellértben 2013. február 9-én volt.