Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2017. szeptember 19.

Az innovatív villamosenergia-ipar jelenti a tiszta energia jövőjét

A változó villamosenergia-ipar számos területen igényel olyan megoldásokat, amelyek segítségével fenntartható módon elégíthető ki a növekvő energiaszükséglet. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 64. Vándorgyűlésen a szakemberek a tiszta energia termelésében és felhasználásban, az energiamix átalakításában és ehhez kapcsolódóan a szakemberképzés megreformálásában látják a jövőt.

„Hatalmas globális trendek alakítják az energiatermelést és -felhasználást. Az Európai Unió is a tiszta energiában látja a fenntartható fejlődést, amit leginkább a megújuló forrásból előállított villamos energiával lehet megvalósítani.
A szektorban olyan változások mennek végbe, amelyeknek csak abban az esetben tudunk megfelelni, ha innovatív megoldásokkal válaszolunk rájuk, többek között a termelők, a hálózatok, az oktatás és a foglalkoztatás területén is” - mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke a MEE 64. Vándorgyűlésén.

Dr. Aszódi Attila államtitkár előadásában kifejtette, hogy olyan energiatermelési mixet kell létrehoznunk, amely figyelembe veszi Magyarország természeti adottságait és öregedő erőmű parkját. Mindezt úgy, hogy képes legyen kielégíteni az elektromos mobilitás terjedéséből vagy akár az épületek klimatizálásából fakadó villamosenergia-felhasználás növekedését is. Magyarország villamosenergia-ellátását a megújuló és nukleáris energiahordozó egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé.
Az elkövetkező évtizedek fontos kérdése lesz a jól szabályozható hagyományos energiatermelés és az időjárástól függően, bizonytalanul rendelkezésre álló megújuló energiaforrások egyensúlyának megtalálása.

Az Egyesület álláspontja szerint a növekvő kihívásokhoz igazodnia kell a szakmai tudásnak is, ezért kiemelten fontos a megfelelő szakismeret, azonkívül az utánpótlás helyzetének megvizsgálása is. Ez utóbbi az elmúlt néhány évben egyre nagyobb gondot okoz a villamos szakembereket (villanyszerelő, technikus, mérnök) foglalkoztató cégeknek.
Komoly probléma az is, hogy az intézmények nem bocsátanak ki elegendő végzett diákot, továbbá jelentős különbség mutatkozik az iskolapadból kikerülő fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között.

A pályaorientációt, illetve az oktatás vállalati igényekhez való illeszkedését segíthetné a párbeszéd és az érintettek – oktatási kormányzat, oktatási intézmények, valamint a szakemberhiánnyal küszködő cégek – erőfeszítéseinek összehangolása. Ebből a célból jött létre a MEE Tanári tagozata is.

A MEE az idei évtől célul tűzte ki a lakosság szemléletformálását, a megbízható villamosenergia-ellátás és felhasználás színvonalának, hatékonyságának emelését. „Biztonságos villanyszerelés” projektjük célja, hogy elsősorban élet- és vagyonvédelmi szempontból tudatosítsa az emberekben a biztonságos villanyszerelés fontosságát, és támogatni kívánja azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek a minőségi villanyszerelést szolgálják.

Az aramkapocs.hu weboldal annak szellemében jött létre, hogy egy közös platformot biztosítson a lakossági felhasználók, a közös képviselők és a minőségi munkát végző, megbízható szakemberek számára. A felületre azon szakemberek kerülhetnek fel, akik megfelelő szakmai képzettséggel rendelkeznek, munkájuk minőségéről pedig a szakembert kereső lakosok a korábbi megbízóik értékelése alapján kaphatnak képet.

A MEE szem előtt tartja és elismeri a minőségi, naprakész, előre mutató tudást és munkavégzést a diákoktól a már gyakorló szakembereken át a cégekig. Ennek fényében a Vándorgyűlésen olyan szakmai díjak is átadásra kerültek, mint a Magyar Elektrotechnikai Egyesületért díj, az Áramkapocs – „A legjobban teljesítő villanyszerelő” díj és a MEE Mentor Program díja is.

A diplomaterv és szakdolgozat pályázat legjobbjai, a kitüntetett cégek és villamosipari szakemberek büszkén vették át a szakma elismerését.

 

***

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célkitűzéseinek egyik legfontosabb eleme, hogy a társadalom minden rétege számára egyszerű, áttekinthető, de szakmailag komplex módon tegye érthetővé a villamosipar működését, hagyományait, értékeit, illetve azt, hogy az milyen módon segíti a társadalmi és a gazdasági folyamatokat. Elkötelezett abban, hogy segítse a társadalom különböző csoportjait a villamossággal összefüggő veszélyek, veszélyhelyzetek elkerülésében, valamint a biztonságos villamosenergia-felhasználás megértésében és alkalmazásában.

A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete, A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, önkéntes tagjai elkötelezettségére támaszkodva a megbízható villamosenergia-ellátás és -felhasználás színvonalának és hatékonyságának emelését tűzte ki célul.

 

További sajtóinformáció:

Könyves-Ruzsányi Edó
Kommunikációs szakértő
Sans Cliché
E-mail: edo.ruzsanyi@sanscliche.hu
Mobil: 36 20 537 6838


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085