Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2016. február 03.
EISZ

Vezetőségünk

Dr. Danyek Miklós, szakosztály elnök, elnökségi képviselő

2000-ben végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Villamosmérnöki Szakán, PhD disszertációját - ugyan itt - 2006-ban védte meg.
2003-tól kezdett dolgozni az Országos Villamostávvezeték Részvénytársaságnál ahol szekundertechnikai mérnökként majd üzembehelyező mérnökként alállomások rekonstrukciós és bővítési munkájában vett részt.
2005-től fő szakmai profilja az irányítástechnika lett. Munkái közül kiemelendő a 26 átviteli hálózati alállomást 5 központból kezelő rendszer tervezése, létrehozása, valamint az országos elszámolási fogyasztásmérők IP hálózati alapú lekérdező rendszerének elkészítése.
2009-től vezető mérnökként áramszolgáltatói és átviteli hálózati alállomások irányítástechnikai rendszereinek létrehozását, valamint az átviteli hálózati alállomások egy központból való kezelését végző projektet az MVM-OVIT részéről koordinálja, tervezi, kivitelezi, üzembehelyezi.
2010-től irányítástechnikai szakágvezető mérnökként feladatai közé bekerül a szakterület munkáinak koordinálása is, valamint áramszolgáltatói, rendszerirányítói, illetve villamosenergia termelői és felhasználói alállomások IEC 61850 szerinti átalakításában, felépítésében vesz részt, mint rendszertervező, koordináló, üzembehelyező.
2012-2013 között a CERN svájci részecskegyorsítónál lezajlott - magyar beszállítói alapú - IEC61850 szerinti alállomási rekonstrukció Ethernet hálózati koordinálója és felelőse.
2018-tól a villamos tervezési csoportot vezeti, valamint átviteli és elosztóhálózati alállomások adatgyűjtő rendszereinek tervezését végzi.
A 2018-ban megalakult SeConSys (Security for Control Systems) szerveződés technológiai munkacsoportjának (WG-T) társvezetője.
A 2021-ben indult - egyesületi szintű – online Szakmai estek alapítója és házigazdája.
1999-től tagja a MEE-nek, 2008-tól az MVM OVIT szervezeti egységében.
2010-től a MEE OVIT szervezetének a titkára.
2010-től a MEE EISZ titkára, majd 2016-tól elnöke.
Egyesületi és szakosztályi tevékenységéért 2014-ben Csáki Díjban részesült.

 

Görgey Péter, szakosztály alelnök

 1977-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Erősáramú szakán.
Pályáját az OVIT-nál, az Albertirsa-i 750/400 kV-os alállomás létesítésén kezdte, majd 1979 és 1987 között Ferihegyen, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság Energetikai Osztályán az Üzemviteli részleg alapító vezetőjeként vett részt a Ferihegyi repülőtér villamosenergia rendszerének rekonstrukciójában, majd alap- és szükségüzemi villamosenergia ellátásának az irányításában, személyi, szervezeti, szabályozási, stb. feltételeinek a megteremtésében, az adott időben élvonalbelinek számító repülőtéri telemechanikai rendszer tervezésében és létesítésében.
1987-ben visszatért az OVIT-hoz, ahol koordinálta az alaphálózati alállomási számítógépes ember/gép kapcsolat és alállomási irányítástechnika elvi alapjainak kidolgozását, majd megvalósítását. A Központi Szakszolgálati Üzem vezetőjeként egyebek mellett koordinálta a mezőorientált alállomási irányítástechnika alaphálózati meghonosítását, az alállomási távkezelés elvi alapjainak kidolgozását és a távkezelés gyakorlati megvalósítását. Irányította az Üzemirányítási Rendszer Irányítástechnikai Korszerűsítése (ÜRIK) nevű 10 éves projekt OVIT-ra háruló munkáit. Irányítása mellett létesült valamennyi alaphálózati alállomásban számítógépes ember/gép kapcsolat.
2004-től alállomási helyettes üzletigazgatóként egyebek mellett az üzleti alapú üzemeltetés meghonosítását koordinálta. Irányítása mellett jöttek létre az alállomási karbantartási, diagnosztikai és fogyasztásmérőkre vonatkozó adatok digitális kezelésének a feltételei.
2008-ban az OVIT integrált rendszerét vezette. 2009-től koordinációs vezetőként, majd 2011-től törzskari főmérnökként dolgozik egyebek mellett az OVIT működésének a korszerűsítésén, informatikájának a megújításán.
1975 óta a MEE tagja, ahol számos munkabizottság vezetőjeként, vándorgyűlések szekció elnökeként, előadójaként, cikkek írójaként, kiadványok társzerzőjeként, a MEE Elnökség, az Ellenőrző bizottság és a Szakirodalmi díjbizottság tagjaként tevékenykedett, ill. tevékenykedik.
2010 - 2016 között az Energetikai Informatika Szakosztály elnöke.
2016-tól a MEE EISZ alelnöke.
Egyesületi és szakosztályi tevékenységéért 2001-ben Csáki Díjban, egyesületi és szakmai tevékenységéért 2014-ben Bláthy díjban részesült.

 

Dr. Mohos András, szakosztály titkár

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karán 2015-ben BSc, 2017-ben MSc villamosmérnöki képesítést szerzett villamosenergia-rendszerek szakirányon. 2017-től a Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola hallgatója, doktori kutatási témája a 2–150 kHz frekvenciatartományba eső vezetett elektromágneses zavarjelenségek vizsgálata. 2021-ben doktori fokozatot szerzett. Jelenleg egyetemi adjunktus a BME Villamos Energetika Tanszéken.

Érdeklődési területe és kutatási témái: áramütés elleni védelem, villamosenergia-rendszer védelmei, elektromágneses tranziensek. Szakmai látóköre szélesítésének céljából számos képzést elvégzett: érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló, erősáramú berendezések felülvizsgálója, villámvédelmi felülvizsgáló, továbbá erősáramú elektrotechnikus végzettséget is szerzett a BMSzC Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.​

2015 óta tagja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek, 2020 óta a Mechwart András Ifjúsági Társaság alelnöke. Tagja továbbá a MTA Energetikai Tudományos Bizottságnak, Felsővezetékes Szakkollégiumnak, IEEE-nek, CIGRÉ-nek. A CIGRÉ magyar nemzeti bizottság titkára.

 

 

Almási Kristóf, szakosztály vezetőségi tag

 1988-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának villamos műves ágazatán. 1990-ben szakmérnöki diplomát szerzett ugyancsak a BME Villamos Művek Tanszékén. 1998 és 2001 között elvégezte a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem MBA programját.
1988 és 2001 között a Magyar Villamos Művek Rt. ill. a MAVIR Rt. Országos Villamos Relévédelmi, Automatika és Mérésszolgálatánál (OVRAM) dolgozott. Részt vett az országos terheléskorlátozó automatika rendszer rekonstrukciójában, a zárlatszámítási program kifejlesztésében és az európai szintű teljesítménylengési mérőrendszer kialakításában. 1994 és 2001 között az erőművek villamos védelmi szakterületének témafelelőseként az új erőművi blokkok tervezésében, kivitelezésében és üzembehelyezésében működött közre.
2001 májusa óta a MAVIR Rt. Hálózati Operatív Szolgálatánál (ill. annak elődjénél) dolgozik, 2002 novembere óta osztályvezetőként. A nagy múltú szakterület örökségét átvéve a hálózati üzemelőkészítés folyamatát irányítja. Vezetése alatt valósult meg a hálózati üzemelőkészítésben az új irányítástechnikai rendszer üzemszerű használata, és alkották meg a hálózati igények bejelentésének korszerű rendjét.
Több nemzetközi szervezetben képviseli a MAVIR-t és Magyarországot, elsősorban az átviteli hálózatok üzemirányításának regionális együttműködése, valamint a hálózati kapacitások koordinált meghatározása témaköreiben.
1988 óta laboratóriumi mérésgyakorlatokat vezet a BME Villamos Művek Tanszékén.
1997 és 2010 között a MEE Automatizálási és Informatikai Szakosztályának titkára volt. Sikerült a szakosztály életét rendszeresebbé tenni. Ez idő alatt a szak¬osztály szűkebb és tágabb érdeklődési területein 35 színvonalas szakmai rendezvényt ill. konferenciát tartott.
Egyesületi és szakosztályi tevékenységéért 2002-ben Csáki Díjban részesült.

 

Fülöp Zoltán, szakosztály vezetőségi tag

1991-ben végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Mikroelektronika és Technológia Szakán.
Első munkahelyem az 1989-ben a Villamosipari Kutatóintézetből alakult EPOS PVI Rt. volt, ahol gyártástechnológus mérnökként kezdtem pályámat 1991 nyarán. Feladataim között szerepelt az elektronikus gyártás dokumentáció, elektronikus gyártásütemezés és készletnyilvántartás létrehozása Novell hálózati multiuseres környezetben dBase és Clipper alapon. A gyártásütemezés és készletgazdálkodás 1993 folyamán indult, amely során a rendszer elvi kialakításán túlmenően a legnagyobb kihívást az emberi tényező, a gondolkodásmód átalakítása okozta.
1994-ben munkahelyet váltottam és mérnök-üzletkötőként a VARTA Hungária Kft. alkalmazásába léptem. Feladatom az iparai akkumulátorok közé sorolt „targonca” vagy másképpen meghajtó akkumulátorok üzletág fejlesztése lett, gyakorlatilag az alapoktól. Ezt a tevékenységet 1995-től, mint üzletágvezető folytattam.
Számos projektben vettem részt, ahol komplett energiaellátást kellett kivitelezni logisztikai központok sokszor százas nagyságrendű targonca parkjának.
2006-tól az EnerSys Hungária Kft. helyhezkötött akkumulátorok üzletágvezetője lettem (az EnerSys Hungária a VARTA ipari divízió kivásárlását követően alakult, előzőleg VHB, Hawker Hungária Kft. néven szerepelt). Az értékesítési tevékenységen túlmenően szünetmentes áramellátó és alállomási segédüzemi áramellátó rendszerek kialakításában, kivitelezésében vettem részt.
2010-től az EnerSys Hungária Kft. értékesítési vezetője, 2013-tól ügyvezető igazgatója vagyok.

 

 

Karacsi Márk, szakosztály vezetőségi tag

 Szakirányú tudásomat 2010-ben az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karán szeretem meg Energetikai Informatika szakon, kiváló minősítéssel. 2007-ben léptem be a Magyar Elektrotechnikai Egyesületbe és tanulmányaim befejezésig a vándorgyűlések szervezésnél, valamint az OE-KVK szervezet tagtoborzásánál segédkeztem. 2011 óta az okos méréssel, új mérési technológiák kifejlesztésével valamint nagyfogyasztók energia auditjával foglalkozom. A MEE-vel közösen több olyan kutatás-fejlesztési projektben vettem már részt, amely a fogyasztók tudatosságát hivatott kialakítani, növelni. Munkám mellett szívesen foglakozok a megújuló energiaforrások vizsgálatával-tesztelésével, valamint új technológiák kutatásával. Több publikációm jelent már meg mCHP (micro Combined Heat and Power) témakörben és kutatásokat is folytatok a mCHP alkalmazhatósága, és Okos hálózatba kötése témájában (Magyar Energetika, Expres 2013, SISY 2013). Rendszeresen tartok előadásokat az Óbudai Egyetemen vendégelőadóként.  2010-2013-as időszakban a MEE EISZ szakosztályában küldöttként tevékenykedtem. Az Okos Mérés – Okos hálózat (Smart Metering-Smart Grid) témájának szakterületi referenseként fontosnak tartom energetikai informatika elméleti és gyakorlati tudományának ápolását és fejlesztését, szakmai érdekeinek támogatását és képviseletét.

 

 

 

Dr. Kovács Attila, szakosztály vezetőségi tag

 1988-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, Villamosművek ágazaton. Diplomaszerzés után az Országos Villamostávvezeték Vállalat alkalmazottjaként nappali szakmérnöki tanulmányokat folytatott a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosművek Tanszékén. Kutatási feladata az alállomási gyakorló szimulátorok technológiai modelljeinek, szimulációs szoftverének kidolgozása volt. E témakörben szerzett kitüntetéses erősáramú szakmérnöki diplomát 1990-ben, és védte meg egyetemi doktori disszertációját 1992-ben.
1990-től 1996-ig az Országos Villamostávvezeték Vállalatnál dolgozott irányítástechnikai mérnökként, majd 1995-től irányítástechnikai szakágvezetőként. Feladata az alaphálózati alállomások számítógépes mérésadatgyűjtéséhez, az alállomások irányítástechnikai rekonstrukcióihoz kapcsolódó fejlesztések koordinálása volt, különös tekintettel az ÜRIK projekt alállomási munkáira.
1996-tól a DYNAsoft Kft-nél dolgozott projektvezetőként, majd a DYNAdata Kft-nél osztályvezetőként. Itt villamos diszpécserközponti rendszerek engineering feladataival, projekt-specifikus fejlesztéseivel, valamint szakértői rendszerek megvalósításával foglalkozott.
2000 óta az Astron Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. Több publikációja jelent meg hazai és nemzetközi folyóiratokban, a mesterséges intelligencia-alapú megoldások villamosenergia-rendszerbeli alkalmazásának szakterületén.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai és Villamosmérnöki Kar záróvizsga bizottságának tagja, 2006 óta az egyetem címzetes egyetemi docense.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagja, 2006-ban Csáki Díjat kapott.

 

 

Arnold Ákos, rendszerirányítási szakreferens

2009-ben szerzett okleveles villamosmérnöki diplomát a Budapest Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, villamosenergia-rendszerek szakirányon. 2009 és 2014 között az Erőtervnél dolgozott, ahol a hazai villamosenergia-rendszer modellezésével, hálózatszámítással foglalkozott. Több tervezett nagyerőmű hálózati csatlakozásának tervezési folyamatában vett részt, emellett kiserőművek és ipari nagyfogyasztók létesítésének, bővítésének tervezése során végzett teljesítményáramlás- és zárlatszámítási feladatokat.
2014 és 2017 között az egyik németországi rendszerirányító, a Baden-Württemberg tartomány átviteli hálózatának üzemeltetéséért felelős TransnetBW GmbH munkatársa volt. Fő szakterülete a villamosenergia-rendszer stabilitása volt, melyhez kapcsolódóan feladatai egyrészt a hagyományos nagyerőműves rendszer tranziens stabilitását, másrészt a távlatilag átalakuló, egyre inkább inverterekre épülő rendszer stabilitásának kérdéseit ölelték föl. Foglalkozott az átviteli hálózati meddőteljesítmény-kompenzáció koncepciójának átalakításával és a nagyfeszültségű egyenáramú projektek megvalósításához kapcsolódóan elektromágneses tranziens szimulációkkal is.
2017 óta a MAVIR-nál dolgozik, ahol a hálózati üzemelőkészítési szakterülethez kapcsolódó fejlesztésekkel foglalkozik. 2021 óta az ezen fejlesztések összefogására létrehozott Üzembiztonság-fejlesztési Osztály vezetője. A tevékenység fókuszában jelenleg az európai jogszabályokból fakadó kötelezettségek, így az áramlásalapú-kapacitásszámítás bevezetése és az üzembiztonsági koordinációs folyamatok fejlesztése áll.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a CIGRÉ tagja.

 

 

Szilágyi András, egyesületi ügyek szakreferens

1966-ban a BME Vilamosmérnöki Karán, a Távközlési Ágazaton szerzett diplomát.
Kezdő mérnökként az MVMT Országos Távközlési Szakszolgálatánál dolgozott, az
Országos Villamos Teherelosztó üzemirányítási eszközeinek korszerűsítése témakörben.
1971 és 1995 között az ERŐTERV – VMF Távközlési és Rendszerirányítási Osztályán,
1978-tól az osztály vezetőjeként dolgozott. 1995-től a program végéig az MVM üzemirányítási rendszerének korszerűsítését megvalósító projekt ( „ÜRIK” ) tagjaként, majd 2001-től a MAVIR Műszaki és Szolgáltató Osztályának vezetőjeként dolgozott. . Az  új,  MVM - MAVIR közös székház projektben műszaki projektvezetőként vett részt.
Szakterületén belül, kiemelten az irányító központok információs rendszereinek ergonómiai tervezésével foglalkozott
1973-tól, négy évig a Kandó Kálmán Műszaki főiskolán, óraadóként a Hírközlés és Irányítástechnika a Villamosenergia- iparban c. tárgy kidolgozója és oktatója volt.
Villamosmérnök – matematikus szakmérnöki diplomával, angol és német középfokú, állami nyelvvizsgával rendelkezik.
1966-tól a MEE tagja. 1968-tól a Villamosenergia Szakosztály keretein belül megalakult
Távközlési Munkabizottság titkára, majd elnöke volt. 1990-től, két cikluson keresztül az Automatizálási és Számítástechnikai Szakosztály elnökeként tevékenykedett. Szakosztálya delegáltjaként, húsz éven keresztül részt vett az Elnökség munkájában. Több ciklusban, részben tagként, részben vezetőként a Jelölő Bizottság tagja volt. 
A Csáki és a Kandó díj birtokosa.


Kapcsolódó tartalom

EISZ
#MEEnet FOCUS
2023. október 20.

Hálózati energiatárolás: lehetőségek és korlátok

Időpont: 2024. február 13. 17:00

EISZ
Korábbi rendezvények
2014. június 04.

Korábbi rendezvényeink listája, jegyzőkönyvek, előadások

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085