Magyar Elektrotechnikai
Egyesület

#MEEnet Szakmai estek

Az Egyesület az online rendezvények népszerűségét kihasználva elindította a "MEE szakmai estek" című rendezvénysorozatát, amelynek keretében társaságok, szakosztályok, munkabizottságok, területi szerveztek mutatnak be egy-egy aktuális, érdekes szakmai témát. Az est során egy vagy két bevezető előadás hangzik el, amelyek után - és közben is - kötetlen beszélgetés formájában lehet a témakört megvitatni, véleményt nyilvánítani, vitába bocsátkozni a házigazda(ák) moderálásával. A rendezvénysorozat célja, hogy bemutassuk milyen sokszínűek és szerteágazóak az egyesület által kezelt tématerületek, valamint, hogy minden tagunk - aki rendelkezik internet kapcsolattal - részt tudjon venni ezeken a szakmai eszmecseréken így támogatva az egyesület közösségi életének fenntartását és erősítését.

Hiedelmek vs Valóság:
Villamos energia nélkül nincs informatika… távközlés nélkül van villamos energia?

2024. április 25., csütörtök 17:00

A szakmai estek 2024. évi 3. epizódjában azt a kérdést fogjuk megbeszélni, hogy kell-e rövid távon tartani az energetikában használatban lévő többszázezer GSM kommunikációs megoldás megszüntetésétől?

Energetikai rendszereink adatigénye az információs társadalomban egyre csak duzzad, de mégis milyen szempontok kell, hogy vezéreljenek az optimális megoldás megtalálásához? A tavaly megszüntetett 3G szolgáltatás után 1,5 éven belül mi lesz a 2G sorsa, amit mára többszázezer releváns energetika végpontra már kitelepítettünk?

Az elektrotechnikai és a telekommunikációs rendszerek elavulási idejének különbségét fel kell ismernünk, hogy meg tudjuk előzni a szakmánkat érő olyan változásokat, amelyek alapfeladataink ellátásában meggátolhatnak.

A szakmai est házigazdái:

  • Haddad Richárd az Óbudai Egyetem oktatója
  • Dr. Danyek Miklós a MEE EISZ elnöke

Találkozzunk 2024. április 25-én 17 órától élőben, online és beszéljünk a Hiedelmekről és a Valóságról!



Iratkozzon fel online tartalomszolgáltatásunkra!


MEE tagjaink számára, belépést követően hozzáférhető felvételeink:

Visszanézhető adásaink
#MEEnet
Szakmai est
16. Digitalizáció vs. Digitális átalakulás vs. VER
2023. november 21.

Ahogyan a múltkori szakmai est epizódban is elhangzott, hogy a villamos-energia a mindennapjaink része, körülvesz minket, valamint észrevétlenül, de egyre növekvő mértékben megjelenik a mindennapi digitális életünkben is. Hogy, hogyan és miért? Gondoljunk csak azokra az alkalmazásokra, amellyel lehetőségünk van megtekinteni a házunkra felszerelt naperőmű adatait, be tudjuk fizetni a villanyszámlát, de ha nagyobban gondolkodunk: az egész VER szabályozása és üzemirányítása, folyamatvégrehajtása is digitális eszközökön keresztül zajlik.

#MEEnet
Szakmai est
15. A villamosenergia-ellátás aktuális kérdései szabályozási szempontból
2023. október 10.

A villamos energia teljesen behálózza a mindennapjainkat, civilizált életünk nélkülözhetetlen részévé vált, természetesnek tekintjük azt, hogy szinte bárhol és bármikor rendelkezésre áll. A MEE szakmai estek 2023. évi őszi második epizódjában a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) operatív vezérigazgató-helyettesével beszélgetünk arról, hogy a folyamatos és stabil villamosenergia-ellátást milyen aktuális szabályozási trendek befolyásolják, melyek az aktuális kihívások, változási irányok.

 

#MEEnet
Szakmai est
14. Hiedelmek vs. Valóság: Óriástranszformátor fejlődési trendek
2023. szeptember 27.

Szakmánkon belül (és főleg azon kívül) fellelhető az a gondolat, hogy a „klasszikus” erősáramos technológiát nem jellemzi a fejlődés, mivel az áram így is, úgy is csak „folyik”.

A MEE szakmai estek 2023. évi őszi epizódjai közül az elsőben a magyar VER átviteli hálózati transzformátorainak fejlődését, technológiai változásait és az ebből adódó előnyöket (és hátrányokat?) fogjuk megbeszélni a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR ZRt.) szakértőivel, a megszokott beszélgetős hangulatban, rámutatva arra, hogy a fejlődés nem kerüli el a „klasszikus” VER építőelemeit sem.

 

#MEEnet
Szakmai est
13. Hiedelmek vs. Valóság: Aggregátorok szerepe az energetikában
2023. június 20.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület – színvonalas belső szakmai, egyesületi és közösségi életét támogató - estjeinek következő állomása az Aggregátorok szerepe az energetikában című, a Hiedelmek vs. Valóság sorozatba illeszkedő epizódja.

Korábbi események
#MEEnet
Szakmai est
18. Digitális Klónok Az Energetikában: A TwinEU Projekt Áramvonalasítja Európát
2024. március 28.

A szakmai estek 2024. évi 2. epizódjában az Európai Unió eddigi legambiciózusabb energetikai digitalizációs projektjét a TwinEU-t fogjuk megismerni, amelynek keretében egy digitális másolat jön létre az európai villamosenergia-rendszerről. A projekt 75 partnerrel, 15 országból álló konzorciuma, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is, összesen 20 millió euró költségvetéssel és 3 éves időtartammal dolgozik a digitális ikrek létrehozásán.

#MEEnet
Szakmai est
17. A roadshow - 13 éve “úton” az INFOSHOW
2024. január 23.

Az elmúlt 13 évben minden ősszel indult országjáró útjára az INFOSHOW. A rendezvény évente 1000 - 1200 szakembernek ad lehetőséget a szakma újdonságainak, a változó szabványoknak és új technológiáknak a megismerésére, kipróbálására. A programon a tervező, szerelő és felülvizsgáló kollégák is frissen tarthatják szakmai ismereteiket.
Haladva a korral, sokat változott a napi program, de szakmai színvonalat a szigorú szakmai zsűri garantálta.
Ezen a beszélgetésen a kezdetektől a mai napig és kicsit a jövőbe is tekintve, megismerhetik hogyan jött létre az INFOSHOW, milyen érdekes témákkal foglalkozott, hogyan alakult ki a mai formája és milyen tervek vannak a jövőre nézve.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085