Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2024. január 08.
Képzés

Tájékoztatás közös oszlopsoros munkavégzéshez kiadott igazolványok érvényességéről

Kisfeszültségű és lakott területen belüli középfeszültségű szabadvezeték-hálózatok tartószerkezetein elhelyezett gyengeáramú rendszeren, valamint a KIF szabadvezeték-hálózat tartószerkezetein elhelyezett, légvezetékes összeköttetésű térfigyelő rendszeren munkát végző személyek részére kiadott jogosultságok országos egységesítése érdekében az E.ON ÉSZAK-DUNÁNTÚLI ÁRAMHÁLÓZATI ZRT., az E.ON DÉL-DUNÁNTÚLI ÁRAMHÁLÓZATI ZRT., az ELMŰ HÁLÓZATI KFT., az MVM ÉMÁSZ ÁRAMHÁLÓZATI KFT., az MVM DÉMÁSZ ÁRAMHÁLÓZATI KFT. és az OPUS TITÁSZ ZRT. a képzésre, vizsgáztatásra és nyilvántartásra vonatkozó közös követelményrendszert határoz meg. Az országos szintű jogosultságot adó rendszer legkésőbb 2024. május 31-ig lép hatályba.

2023. december 31.-ét követően az alábbi eljárásrend került meghatározásra az Áramszolgáltatók részéről a jogosultságok elfogadásával kapcsolatban:

1. Meglévő jogosultságok esetén
Azok az igazolványok, melyek érvényessége 2024. január 1. követően jár le, automatikusan meghosszabbításra kerülnek 2024. május 31-ig, vagy az új országos rendszer indulásának dátumáig.
Ezen lejáró igazolványok területi hatályában nincs változás.
Az új rendszer indulását követően valamennyi lejáró jogosultsággal rendelkező személy számára kötelező az új képzésben részt venni. A 2024 január 1. és az új rendszer indulásának dátuma közötti időszakban lejáró jogosultságok esetében, az új rendszer indulásának dátumától kezdve a jogosultságok megújítására plusz két hónap áll rendelkezésre.
Az új rendszer indulásának dátumát követően lejáró jogosultsággal rendelkezők az érvényesség lejáratáig, de legkésőbb 2024. december 31-ig kell, hogy részt vegyenek az új rendszer szerinti képzésen

2. Új belépő esetén
A munkáltatónak két lehetősége van 2024. január 1. után, de az új rendszer indulása előtt:

  • A jelenlegi érvényben lévő előírások szerinti alapképzésen kell részt vennie a munkavállalónak, majd az új rendszer indulásakor ismételten oktatásban kell részesülnie,

    vagy
     
  • Nem részesül oktatában az új rendszer indulása előtt, ez esetben azonban az Áramszolgáltató hálózatán nem végezhet munkát addig, amíg az új képzési rendszerbe be nem kerül, vizsgát nem tesz, és igazolványt nem szerez.

 

Budapest, 2023. december 20.


Kapcsolódó tartalom

Képzés
Közös oszlopsoros hálózatok munkavédelme
2024. március 27.

A fenntartható és stabilan magas minőségű villamosenergia szolgáltatás elérése, valamint az üzemzavarok minimalizálása és a balesetek megelőzése érdekében a Hálózati Engedélyesek ("DSO-k"; területileg érintett hálózati engedélyes: „DSO") szeretnék biztosítani, hogy kizárólag a megfelelő műszaki és biztonsági ismeretek birtokában legyen lehetőség a közcélú villamosenergia hálózaton elektronikus hírközlési berendezésen ("HB", amely magában foglalja a gyengeáramú rendszereket, a fémmentes optikai rendszereket, illetve az egyedi hírközlési berendezéseket) szerelési munkát végezni.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085