HÍREK | ÉRDEKESSÉGEK

Több éve hirdetjük meg sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatunkat, amelynek fő célja, hogy a villamosipar területén érdekelt vállalatok figyelmét felhívja tehetséges, fiatal szakemberekre, valamint lehetőséget és alkalmat biztosítsunk a jelenleg középiskolai tanulmányukat folytató fiatal tehetségek számára, hogy betekintést nyerjenek a jövőbeni, potenciális munkáltatóik tevékenységébe. A Hobbim az Elektrotechnika pályázat résztvevői  az elektrotechnikában alkalmazott villamos jelenséget demonstráló eszközt hoznak létre.

Az idei Hobbim az Elektrotechnika pályázatra 12 pályamunkát küldtek 10 iskolából, melyek közül a Bíráló Bizottság döntése alapján a következők a nyertes munkák.

...Bővebben

A MEE hagyományaihoz híven 2015-ben is meghirdette szakdolgozat és diplomaterv pályázatát. A pályázatra összesen 26 pályamunka érkezett be. A bizottság tagjai a dolgozatokat áttekintették és az alábbiak szerint meghozták döntésüket.

...Bővebben

A tartalomból:

 • Villám és Tudomány
 • Új blokkok a paksi telehelyen 1. rész
 • Energetikai kérdésekről - nyitott szakmai szemmel
 • 2015. II. negyedévében közzétett, az elektrotechnika szakterületeit érintő magyar nemzeti szabványok
 • Nagy elismerés a magyar szabványosításnak
 • A szabványosított káprázás értékelés kritikája 1. rész
 • XII. ENERGOexpo – MEE Világítástechnikai Társaság LED előadásai
 • A ROLLS - ROYCE a Paksi Atomerőmű új blokkjaira összpontosít
 • Szakmai látogatás Németországban

 

Az aktuális számról bővebben itt olvashat.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke 2015. augusztus 10-én beszélgetett a 62. Vándorgyűlésről és a LED-es világítás jelenéről Érczfalvi Andrással a Gazdasági Rádió Monitor Délután című műsorban.

A műsor itt újrahallgatható: 2015-08-10-i adás - Monitor Délután Érczfalvi Andrással 3.

 

62. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás

Formáljuk együtt az energetika jövőjét!
2015. szeptember 16-18. Siófok

Főtámogató

62. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye: 2015. szeptember 16-18. között.

...Bővebben

2015. június 8-12. között mintegy 40 diák és oktató vett részt az idei németországi szakmai kiránduláson. A hétfő délutáni utazás és a dachaui szállás után június 9-én meglátogatták a neumarkti DEHN + SÖHNE GmbH + Co.KG. vállalat villám- és túlfeszültség-védelem, illetve villamos munkavédelmi termékeket előállító gyárát.

...Bővebben

Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétáinkon. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum által indított "Séta az áram útján" elnevezésű program eddigi legsikeresebb napját bonyolítottuk le június 20-án, mindkét turnusnál elérve a maximális létszámot.

A résztvevő fiatalok és felnőttek fogadtatása biztató és támogató volt a jövőre nézve is. Terveink szerint a sétákat a nyár végétől rendszeressé tesszük, hogy senki ne maradjon le erről a város szívében zajló technikatörténeti kirándulásról.

...Bővebben

Tájékoztatás a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet hatályba lépéséről és az abban foglalt kötelezettségekről.

...Bővebben

A zivatarszezon kezdetével ismét nagyobb figyelmet fordítunk a villámcsapások által okozott közvetlen és közvetett károkra. A káresemények gyakoriságának növekedése kisebb részben az időjárás, nagyobb részben az építési technológiák változásával és a műszaki berendezések sebezhetőségével, fokozódó túlfeszültség érzékenységével hozható összefüggésbe. Mit tehetünk, hogyan védhetjük meg vagyontárgyainkat, berendezéseinket?

...Bővebben

Garai János 2015. június 5-én, az Építők Napja alkalmával rendezett központi ünnepségen  Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át, kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül. A díjat Dr. Lenner Áron Márk (NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkár) adta át.

 

 

...Bővebben

Az előadás célja, hogy a villamos szakembereket megismertesse a tűzvédelem aktuális szabályrendszerével, elősegítse annak értelmezését és használatát, mindenekelőtt a tervezés és a kivitelezés folyamatában. Ennek részeként bemutatásra kerülnek a tűzvédelmi szabályozás koncepcionális változásai, a 2015. március 3-tól hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat, valamint az ehhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek.

Időpont: 2015. augusztus 27. 10:00
Helyszín: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.

...Bővebben

Örömmel vettük, hogy a védelmes szakma első számú találkozóját a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte, a két napos előadássorozaton és kiállításon több mint 170 főt üdvözölhettünk.

Bízunk benne, hogy az összeállított program, kiállítás és workshop az minden résztvevő tetszését elnyerte.
Szeretnénk a jövőben is olyan előadássorozatot létrehozni, amely valóban a résztvevők igényei, érdeklődése és a szakma aktuális kérdései köré összpontosul.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos alállomás kezelő (OKJ 35 522 11) képzést szervez.

A képzési programban meghatározott tananyag célja, hogy a Villamos alállomás kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához biztosítson felkészülést az üzemeltető szakembereknek. Ez a cél a képzési programban meghatározott ismeretek elsajátíttatásán keresztül valósítható meg.

Időpont: 2015. október 8.
Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 25.
Helyszín: Budapest

...Bővebben

Modern életünket alapjaiban határozza meg az elektromosság; természetesnek vesszük a minket körülvevő világ fényeit, ismerősként fogadjuk a mellettünk elrobogó villamosokat, az évtizedek alatt pedig megtanultuk, hogy ha áram van, akkor minden van. Nem élhettük meg a kort, amikor a villamosság átalakította az emberek mindennapjait, amikor egy világ csodálta a magyar szakemberek élvonalbeli alkotásait. Hol gyúltak ki először az ívlámpák? Miért látogatott Edison Budapestre? Honnét jelentkezett a Telefonhírmondó? Megszámlálhatatlan technika- és kultúrtörténeti emlék mellett haladunk el nap mint nap.

Sétánk során megismerhetjük Budapest belvárosát, mely ma is őrzi a méltán híres elektrotechnikai ipar emlékeit. Megemlékezünk az aranykor meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített vezetékek nyomvonalán – az áram útján.

...Bővebben

Almási Sándornak 2015. május 29-én Dr. Lenner Áron Márk NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkár Eötvös Loránd Elismerő Oklevelet adott át. A díj az ipar, a szabványosítás, a mérésügy, a minőségügy, vagy a műszaki biztonsági és piacfelügyelet érdekében végzett kimagasló tevékenység, vagy életmű elismeréséért adományozható.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Elektrotechnikai Alapítványa az erősáramú elektrotechnika területén diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSC alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy ösztönözze olyan színvonalas diplomatervek, szakdolgozatok készítését, melyek a műszaki fejlődést, a racionális energia felhasználást mozdítják elő, továbbá a körülírt megoldások az iparban, az infrastruktúrában, a gazdaság különböző területein bevezethetőnek tűnnek, a gyakorlatban megvalósíthatók.

...Bővebben

Egyesületünk is támogatta a Szakma Sztár Fesztivált, ahol az elektronikai technikus-, az erősáramú elektrotechnikus- és a villanyszerelő szakma legjobb tanulói is összemérték tudásukat. Nem csak a szakmunkás- illetve technikusvizsga követelményeit teljesítették sokan a versenyen elért eredményükkel, hanem értékes ajándékokban részesültek a patronáló cégek képviselőitől. Egyesületünk szakkönyvekkel és egy éves egyesületi tagsággal jutalmazta a döntősöket.

...Bővebben

Energiát fektetünk a jövődbe!

A MEE kiemelt különdíjat ajánlott fel a XXXII. OTDK elektrotechnika, villamos energetika tagozatok résztvevői közül 3 pályamunka szerzőjének, melyeket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Orlay Imre a MEE mentor program vezetője adtak át március 27-én a Millenáris Teátrumban megrendezett záró ünnepségen. Mindhárman részvételi és előadási lehetőséget kaptak a MEE 62. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás rendezvényén, amely idén Siófokon szeptember 16–18 között kerül megrendezésre. 

...Bővebben

Ismét Ifjúsági Találkozó a MEE Mechwart András Ifjúsági Társaság szervezésében!

A Mechwart András Ifjúsági Társaság céljául tűzte ki, hogy a szakma fiatal kutatói, művelői között minél hamarabb elmélyítse a szakmai, baráti kapcsolatokat. Ennek elősegítésére, 2015. szeptember 15-én megrendezi szakmai konferenciáját fiatalok számára.

...Bővebben

A 2015. évi MEE díjak felhívásának közzététele az Elektrotechnika január-februári összevont számában, valamint ezzel párhuzamosan a MEE honlapján, együttesen történik. A javaslatokat a Tagnyilvántartó rendszer erre a célra létrehozott felületén kell megtenni. Javaslatok beérkezési határideje a MEE díjakra 2015. március 13.

A Díjbizottságok 2015. április 3-ig fejezik be a bírálatot és készítik el javaslatukat. Az Egyesületi Elnökség 2015. április 14-én véglegesíti a díjazottak körét. A diplomaterv és szakdolgozat pályázatok esetén a bíráló bizottság a 2014. június 30. után és 2015. június 30-ig elkészült és beadott diplomaterv és szakdolgozat pályázatokat értékelheti.

A Mentor programunkba a szakmai jövőjéért aktívan tenni akaró fiatalok jelentkezését várjuk. Egy kapcsolati hálózaton keresztül segítünk kiépíteni olyan kapcsolatokat, amely segítséget nyújt a pályakezdésben.

Újabb témákkal bővült a lista, amelyet itt érhet el.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottsága minden ülésén foglalkozik olyan kérdések megválaszolásával, amelyeket a munkabizottság tagjai közvetlenül, vagy közvetett úton tapasztalnak ezen a szakterületen.

A Munkabizottság vezetősége úgy határozott, hogy a Villanyszerelők lapjának 2014. 09. számában megjelent „Navigálás a változó előírások tengerében XXII. Evickélés a jogszabályok örvényeiben II.” című cikkét szakmailag véleményezi. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottságának határozott célkitűzése a szakmai színvonal magas szintű képviselete.

A cikk szakmai véleményezését megtekintheti itt.

61. alkalommal került megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye: 2014. szeptember 10-12. között. Idén Kelet-Magyarország „fővárosa”, Debrecen és a Kölcsey Központ adott otthont Vándorgyűlésünknek, mely a villamos ipar legnagyobb éves seregszemléje, legjelentősebb hazai eseménye. Hasonlóan a korábbi évekhez, az idei konferenciát is nagy érdeklődés követte. A szakmai rendezvény több mint 700 résztvevője és az iparág közel 100 neves szereplőjének előadásai - melyeknek fő fókuszába a villamos energia rendszerben lévő igények és lehetőségek új egyensúlyi helyzetének megteremtése került - olyan dolgokra mutattak rá, amelyek alapján a MEE többek között javasolja a Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálatát. A Konferencián kialakított állásfoglalást itt olvashatja.

 

Az elhangzott előadásokat megtekintheti itt.

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - Áder János köztársasági elnök megbízásából -  Budapesten.

 

...Bővebben

Ismét beköszöntött a viharszezon! Leginkább a május elejétől augusztus végéig terjedő időszakban kell számolni azzal, hogy az épületeket, építményeket a villámcsapás, a villamos és elektronikus készülékeket pedig a villámcsapás hatásaként fellépő túlfeszültség-impulzus károsíthatja vagy megsemmisítheti.

...Bővebben

Kovács András Zoltán és Szabó Rudolf kapta idén az Eötvös Loránd Elismerő Okleveleket, amelyeket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci és képzési államtitkára adott át csütörtökön Budapesten.

...Bővebben

VILLAMOS ALAPISMERETEK MINDENKINEK, hogy értsük is, amiről beszélünk!
 

A képzés után a villamos végzettséget nem feltétlen igénylő szakterületen dolgozó munkatársak (marketing, kommunikáció, ügyfélszolgálat, asszisztens…) is tisztában lesznek a villamos alapfogalmakkal, amely segíti minden cég hiteles szakmai képviseletét.

HELYSZÍN: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.

...Bővebben

A Küldött Közgyűlés 2013. május 31-én tartott Tisztújító Küldöttközgyűlésén elfogadott határozatával, a tagdíjak kérdésével foglalkozó külön bizottságok vizsgálatai, valamint a régiók visszajelzései alapján 2014. január 1-től az alábbi tagdíjakat határozta meg:

 • Munkavállalók: 5000 Ft/év
 • Diákok és nyugdíjas tagok: 1500 Ft/év
 • 70 év feletti nyugdíjasok, munkanélküliek, GYED-en, illetve gyes-en lévők (regisztrációs tagdíj) min. 600 Ft/év, vagy ennél magasabb, önként vállalt összeg

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetsége EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST írt alá 2013. július 2-án a Parlamentben.

Előzmény: 2013. június 13-án a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetségének (ZEP SR) közgyűlésére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) is meghívást kapott. Az egyesületet a MEE Elnökének meghatalmazása alapján Günthner Attila képviselte, aki bemutató előadást tartott Egyesületünk tevékenységeiről.  

...Bővebben
FŐ TÁMOGATÓINK
HIRDETÉSEK