HÍREK | ÉRDEKESSÉGEK

A továbbképzések célja, hogy a hatósági jellegű képzést teljesítő személyek a felülvizsgálathoz szükséges korszerű műszaki-biztonsági szakmai anyagot sajátítsanak el. Megismerjék a 40/2017 (XII.4.) NGM rendelet 1. számú mellékletét képező Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatban meghatározott érintésvédelmi szabványossági / erősáramú berendezések / villámvédelmi felülvizsgálói munkaterületre vonatkozó hatályos jogszabályi előírások, érvényes műszaki szabványok követelményeit, változásait és képessé váljanak a megváltozott szakmai követelmények alkalmazására.
 

Induló továbbképzések:

 • Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálók hatósági jellegű továbbképzése
  • Zalaegerszeg - 2018. december 1. (jelentkezési határidő: 2018. november 20.)
  • Budapest - 2019. február 14. (jelentkezési határidő: 2019. január 30.)
  • Békéscsaba - 2019. február 16. (jelentkezési határidő: 2019. február 1.)
  • Budapest - 2019. március 12. (jelentkezési határidő: 2019. február 25.)
  • Budapest - 2019. április 11. (jelentkezési határidő: 2019. március 27.)
  • Budapest - 2019. április 25. (jelentkezési határidő: 2019. április 10.)
    
 • Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak hatósági jellegű továbbképzése
  • Zalaegerszeg - 2019. február 9. (jelentkezési határidő: 2019. január 25.)
  • Budapest - 2019. január 31. (jelentkezési határidő: 2019. január 17.)
  • Budapest - 2019. február 27. (jelentkezési határidő: 2019. február 12.)
  • Budapest - 2019. március 19. (jelentkezési határidő: 2019. március 4.)
  • Békéscsaba - 2019. április 13. (jelentkezési határidő: 2019. április 1.)
  • Budapest - 2019. április 18. (jelentkezési határidő: 2019. április 3.)
    
 • Villámvédelmi felülvizsgálók hatósági jellegű továbbképzése
  • Zalaegerszeg - 2019. január 19. (jelentkezési határidő: 2019. január 2.)
  • Budapest - 2019. február 20. (jelentkezési határidő: 2019. február 4.)
  • Budapest - 2019. március 27. (jelentkezési határidő: 2019. március 12.)
  • Budapest - 2019. április 17. (jelentkezési határidő: 2019. április 2.)
  • Békéscsaba - 2019. június 15. (jelentkezési határidő: 2019. június 3.)

A hagyományosnak mondható MEE Bálra elhívtunk ismét egy új zenekart a Focus Band-et, mely kellő lendülettel indíthatja az Új Évet. Zenéjüket hallgatva az ember óhatatlanul táncra perdül, ezért megnöveltük a táncteret is. 
Vendégeink egész este egy parkettás teremben táncolhatnak.

Időpont: 2019. február 2. 20:00 (szombat)
Helyszín: Danubius Hotel Gellért ****

Minden kedves kollégát és baráti társaságot szeretettel várunk!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület "Villámvédelmi felülvizsgáló (35 522 16 , E-000505/2014/A005)" képzést szervez!

Időpont és helyszín: 

 • Zalaegerszeg: 2019. február 8.
 • Budapest - 2019. április 15.
...Bővebben

A villamos energia ma már nélkülözhetetlen a mindennepi életben. A kisfeszültségű villamos hálózat szó szerint behálózza környezetünket, a villamos fogyasztókészülékeknek se szeri se száma, nem is beszélve az infokommunikációs eszközök töltőiről, stb. Azonban a 230 V váltakozó feszültség közvetlen megérintése a talajon álló ember számára életveszélyes áramütést okoz. Számos intézkedés született az áramütéses belesetek megelőzésére, és mindent meg kell tenni az emberi életre is veszélyes áramütés elkerülésére, azonban a statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy az áramütéses balesetek - közöttük az emberi életet kívánó balesetek száma - egy bizonyos szint alá nem szorítható. Ennek az ajánlásnak is az a célja, hogy felhívja az érdeklődők (elsősorban a lakosság, kisvállalkozók) figyelmét arra, hogyan kerülhetik el az áramütéses balesetek bekövetkezését, illetve milyen intézkedésekkel csökkenthetik az áramkörbe kerülés kockázatát.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Erősáramú berendezések felülvizsgálója képzést (35 522 02 E-000505/2014/A004) hirdet.

Helyszín és időpont:

 • Budapest - 2019. január 26.
...Bővebben

A tartalomból:

 • Az épület energiamenedzsment telepítésének kihívásai
 • Energiát a gazdaságnak
 • Feszültségszabályozási lehetőségek a középfeszültségű elosztóhálózaton
 • Hálózat és környezetvédelem
 • Hálózati beavatkozások tervezése adatbányászati támogatással
 • Robotika alkalmazása az ügyfélszolgálati folyamatok automatizálásában
 • 3//Y / 3//Y kapcsolású pólusátkapcsolásos tekercselések nagy teljesítményű aszinkron motorokhoz
 • A szakmai utánpótlás lehetőségei

 

Az aktuális számról bővebben itt olvashat.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló képzést szervez (35 522 03, E-000505/2014/A003).

Helyszín és időpont:

 • Zalaegerszeg - 2019. január 18.
 • Budapest - 2019. február 8.
...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal együttműködésben 2018-ban ismét meghirdeti a Működj! pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A program fővédnöke Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos alállomás kezelő (OKJ 35 522 11) képzést szervez.
A képzési programban meghatározott tananyag célja, hogy a Villamos alállomás kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához biztosítson felkészülést az üzemeltető szakembereknek. Ez a cél a képzési programban meghatározott ismeretek elsajátíttatásán keresztül valósítható meg.

Időpont: 2018. december 18.
Helyszín: Budapest

...Bővebben

A tiszta energia egyre növekvő térnyerésének elősegítése csak a civil társadalom, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek aktív, együttes részvételével valósulhat meg. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében, a 125 éves ELMŰ támogatásával megvalósuló 65. Vándorgyűlés vezérgondolatát mindemellett a digitális transzformáció energiaiparra gyakorolt komplex hatása adta.

...Bővebben

2018. június 8.án, az ÉPÍTŐK NAPJA alkalmával a központi ünnepségen Dési Albert tagtársunk "KIEMELKEDŐEN EREDMÉNYES TEVÉKENYSÉGE ELISMERÉSÉÜL", az Innovációs és Technológiai minisztertől, Dr. Palkovics Lászlótól "ÉPÍTŐK ELISMERŐ OKLEVÉL" kitüntetést vehetett át.

Gratulálunk!

    

A lap szakmai színvonalának és olvasottságának növelése érdekében megpróbáltuk rövid címszavakban összefoglalni – a teljesség igénye nélkül – a villamos szakma fejlődésének jelenleg már látható fő irányait. Tettük ezt annak reményében, hogy az Egyesületben működő szervezeti egységek vezetőinek, a lap témafelelőseinek, de Egyesületünk bármely tagjának figyelmét felhívva erősítsük motivációjukat ezen „fókusz témákat” bemutató cikkek megíratására, vagy megírására.

...Bővebben

A MEE Villamos Gép Készülék és Berendezés Szakosztálya valamint a Csepeli Üzemi Szervezete közösen október 19-22. között tanulmányutat szervezett a romániai EnergoBit vállalat két üzemének meglátogatására Kolozsváron és Zsibón.

...Bővebben

Még egy állomás hátra van a Magyar Elektrotechnikai Egyesület már 3. éve megrendezésre kerülő Mi a pálya? műszaki pályaválasztó idei fesztiváljából, de a számok már most magukért beszélnek.

Megtanultunk a diákság nyelvén beszélni és bizony úgy tűnik, nem csak hallanak, de értenek is minket!
3 vloggertől, akik összesen több mint 800.000 követővel rendelkeznek, 250.000-en értesültek az eseményről.
24.185 like-ot sikerült így bezsebelni és 867 komment érkezett, ahol a diákok egymásnak ajánlották mind a budapesti, mind a vidéki eseményeket.

...Bővebben

A MAGYAR KÖZLÖNY 123. számában (2017. július 31., hétfő) megjelent a Kormány 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelete a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról. A rendelet értelmében, azoknak a villanyszerelő vállalkozásoknak kell regisztrálniuk, akik felhasználói saját beruházásban, a felhasználó megbízásából csatlakozó vezetéket kívánnak létesíteni. 

Az épületekben keletkező tüzek jelentős része villamos eredetű, azaz a villamos berendezés nem megfelelő állapotára, használatára, esetleg a berendezés hibájára vezethető vissza. Ez önmagában is indokolná, hogy a villamos berendezés létesítésének és használatának szabályrendszere a tűzvédelem homlokterében legyen. A tapasztalatok azonban azt is mutatják, hogy a villamos eredetű tűzesetek azért különösen veszélyesek, mert a villamos berendezés részét képező műanyag szigetelés gyullad meg először. A műanyagok égéstermékei – mindenekelőtt a korom és mérgező gázok – felelősek azért, hogy a viszonylag kis kiterjedésű tű is rendkívül súlyos következményekkel járhat.

...Bővebben

Tanári tagozatot hozott létre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a szakember utánpótlás támogatására. Az országos szintű szakmai szervezet célja, egyebek mellett a természettudományos tárgyakat oktató tanárokkal való szorosabb együttműködés, a tananyagok, tankönyvek, oktatást segítő anyagok készítésében való partnerség, a jó gyakorlatok bemutatása és terjesztése, valamint az oktatás technikai feltételeinek javításában való közreműködés - jelentették be a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) és a MEE közös oktatási konferenciáján, amelyen csaknem kétszáz tanár és intézményvezető vett részt.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célzott munkabizottságot (MB) állított fel, amelynek célja, a döntéshozók támogatása a hazai e-mobility töltőoszlop elterjesztésnek érdekében. A munkabizottság a hazai elosztó és közvilágítási hálózatok szakértőiből, üzemeltetőiből valamint a Jedlik Ányos Klaszterből, mint az egyik hazai e-mobilitás szakmai érdekképviseletéből áll.

FŐ TÁMOGATÓINK
HIRDETÉSEK