HÍREK | ÉRDEKESSÉGEK

A tartalomból:

 • Paks 2 – Helyzetkép 2. rész
 • Láncgörbe belógására vonatkozó speciális összefüggések 2. rész
 • Az Érintésvédelmi Munkabizottság ülése 2015. 10. 07
 • Érintésvédelemtől az áramütés elleni védelemig 2. rész
 • Temesvár villamos világításának 130 éve 2. rész
 • Vihar elötti csend – Energy Investment 2015
 • Nagy sikerrel zárt az egyesület 62. Vándorgyűlése 2. rész
 • Az Automotive Hungary szakkiállítás

 

Az aktuális számról bővebben itt olvashat.

Egyesületünk életének háromévente ismétlődő és kiemelt fontosságú feladata a tisztújítás. Nekünk, az Egyesület választott tisztségviselőinek kötelességünk tisztújítás előkészítése, a lebonyolítás tisztaságának biztosítása.

A 2015 évi küldöttgyűlés alapszabályunknak megfelelően Jelölő Bizottságot választott, amelynek feladata a 2016. évi tisztújítás előkészítése, jelöltek állítása. A Bizottság 2015. augusztus 4-én megtartotta alakuló ülését és megkezdte munkáját.

...Bővebben

Tűzvédelmi Szakvizsga indul „Erősáramú berendezések felülvizsgálója” képesítéssel rendelkezők részére.

A tanfolyam tervezett időpontja:  2016. január 21.
Helyszíne: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.
A képzés költsége: 18.900.- Ft/fő összeg vizsgadíjjal együtt. (MEE tagoknak 10% kedvezmény)
Jelentkezési határidő: 2016. január 5.

...Bővebben

A MAVIR ZRt. a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakmai közreműködésével az idei tanév első félévében kétfordulós tanulmányi versenyt hirdetett középfokú műszaki oktatásban résztvevő diákok számára. A verseny célja, hogy a MAVIR tevékenységét bemutatva felkeltsük a középiskolás korosztály figyelmét az átvitelre és a rendszerirányításra vonatkozóan.

...Bővebben

Október 20-án 17 órakor ideiglenesen bezártuk a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál bokszutcáit.

A rendezvényre összesen 119 iskolából több, mint 2000 gyerek látogatott el (több, mint 1200 középiskolás több Szakképzési Centrum 15 iskolájából és közel 800 pályaválasztó általános iskolás és gimnazista 104 iskolából). Nagy öröm számunkra, hogy 33 vidéki iskolából is felkeresték a fesztivált, amelyen közel 30 kiállító mutatta be a gyerekeknek, hogy ha a műszaki pályát választják milyen feladatok várnak rájuk, milyen élményekben lehet részük. A rendezvény házigazdája Szujó Zoltán folyamatosan gondoskodott a pörgős, érdekfeszítő jó hangulatról.

A kiállításon és a párhuzamos oktatási konferencián közvetlenebbé és mélyebbé vált a kapcsolat a kiállító cégek és szakközép iskolák között. Nyílt párbeszéd alakult ki, amelyre nagyon nagy szükség van a megfelelő utánpótlás nevelés érdekében. Az oktatási konferencián elhangzott előadások diáit letöltheti itt.

...Bővebben

A 2015-2016 roadshow témája:
Villamos felülvizsgálatok - Épületek villamos berendezéseinek biztonsága

A rendezvénysorozat célul tűzte ki, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonsága érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető, felülvizsgáló szakemberek mindennapi munkáját segítse, útmutatást adjon a felelősségteljes minőségi munkavégzéshez, naprakész információt nyújtson a vonatkozó jogszabályokról, szabványokról.

Ebben az évadban 9 helyszínen 7 cég, név szerint a C+D Automatika Kft., a DEHN+SÖHNE GmbH.+Co. KG, az Eaton Industries Kft., az ELMON Hungária Kft., a Hensel Hungária Villamossági Kft., OBO Bettermann Kft. és a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. csatlakozott az ötletgazda WAGO Hungária Kft. és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és Elektromos Magánvállalkozók Országos Szövetségéhez, hogy előadásukkal lebilincseljék az érdeklődő közönséget. A résztvevők az előadások szüneteiben kiállítás keretein belül ismerkedhetnek meg a megjelenő cégek termék és megoldás kínálatával.

...Bővebben

Nagy sikerrel zárult a 62. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás, amely 3 napon keresztül tartó közel 170 cégtől regisztrált 760 résztvevővel, közel 100 előadással és 35 kiállító céggel büszkélkedhet.

A konferencia zárónyilatkozata szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre - mérnökökre és villanyszerelőkre van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlen átalakítások szükségesek a szak-, és egyetemi képzés rendszerében, módszertanában.
A zárónyilatkozat alább teljes terjedelemben megtekinthető.

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célzott munkabizottságot (MB) állított fel, amelynek célja, a döntéshozók támogatása a hazai e-mobility töltőoszlop elterjesztésnek érdekében. A munkabizottság a hazai elosztó és közvilágítási hálózatok szakértőiből, üzemeltetőiből valamint a Jedlik Ányos Klaszterből, mint az egyik hazai e-mobilitás szakmai érdekképviseletéből áll.

Több éve hirdetjük meg sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatunkat, amelynek fő célja, hogy a villamosipar területén érdekelt vállalatok figyelmét felhívja tehetséges, fiatal szakemberekre, valamint lehetőséget és alkalmat biztosítsunk a jelenleg középiskolai tanulmányukat folytató fiatal tehetségek számára, hogy betekintést nyerjenek a jövőbeni, potenciális munkáltatóik tevékenységébe. A Hobbim az Elektrotechnika pályázat résztvevői  az elektrotechnikában alkalmazott villamos jelenséget demonstráló eszközt hoznak létre.

Az idei Hobbim az Elektrotechnika pályázatra 12 pályamunkát küldtek 10 iskolából, melyek közül a Bíráló Bizottság döntése alapján a következők a nyertes munkák.

Köszönjük a támogatást a PROTECTA Kft-nek.

...Bővebben

A MEE hagyományaihoz híven 2015-ben is meghirdette szakdolgozat és diplomaterv pályázatát. A pályázatra összesen 26 pályamunka érkezett be. A bizottság tagjai a dolgozatokat áttekintették és az alábbiak szerint meghozták döntésüket.

...Bővebben

Modern életünket alapjaiban határozza meg az elektromosság; természetesnek vesszük a minket körülvevő világ fényeit, ismerősként fogadjuk a mellettünk elrobogó villamosokat, az évtizedek alatt pedig megtanultuk, hogy ha áram van, akkor minden van. Nem élhettük meg a kort, amikor a villamosság átalakította az emberek mindennapjait, amikor egy világ csodálta a magyar szakemberek élvonalbeli alkotásait. Hol gyúltak ki először az ívlámpák? Miért látogatott Edison Budapestre? Honnét jelentkezett a Telefonhírmondó? Megszámlálhatatlan technika- és kultúrtörténeti emlék mellett haladunk el nap mint nap.

Sétánk során megismerhetjük Budapest belvárosát, mely ma is őrzi a méltán híres elektrotechnikai ipar emlékeit. Megemlékezünk az aranykor meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített vezetékek nyomvonalán – az áram útján.

...Bővebben

2015. június 8-12. között mintegy 40 diák és oktató vett részt az idei németországi szakmai kiránduláson. A hétfő délutáni utazás és a dachaui szállás után június 9-én meglátogatták a neumarkti DEHN + SÖHNE GmbH + Co.KG. vállalat villám- és túlfeszültség-védelem, illetve villamos munkavédelmi termékeket előállító gyárát.

...Bővebben

Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétáinkon. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum által indított "Séta az áram útján" elnevezésű program eddigi legsikeresebb napját bonyolítottuk le június 20-án, mindkét turnusnál elérve a maximális létszámot.

A résztvevő fiatalok és felnőttek fogadtatása biztató és támogató volt a jövőre nézve is. Terveink szerint a sétákat a nyár végétől rendszeressé tesszük, hogy senki ne maradjon le erről a város szívében zajló technikatörténeti kirándulásról.

...Bővebben

Tájékoztatás a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet hatályba lépéséről és az abban foglalt kötelezettségekről.

...Bővebben

A zivatarszezon kezdetével ismét nagyobb figyelmet fordítunk a villámcsapások által okozott közvetlen és közvetett károkra. A káresemények gyakoriságának növekedése kisebb részben az időjárás, nagyobb részben az építési technológiák változásával és a műszaki berendezések sebezhetőségével, fokozódó túlfeszültség érzékenységével hozható összefüggésbe. Mit tehetünk, hogyan védhetjük meg vagyontárgyainkat, berendezéseinket?

...Bővebben

Garai János 2015. június 5-én, az Építők Napja alkalmával rendezett központi ünnepségen  Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át, kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül. A díjat Dr. Lenner Áron Márk (NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkár) adta át.

 

 

...Bővebben

Örömmel vettük, hogy a védelmes szakma első számú találkozóját a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte, a két napos előadássorozaton és kiállításon több mint 170 főt üdvözölhettünk.

Bízunk benne, hogy az összeállított program, kiállítás és workshop az minden résztvevő tetszését elnyerte.
Szeretnénk a jövőben is olyan előadássorozatot létrehozni, amely valóban a résztvevők igényei, érdeklődése és a szakma aktuális kérdései köré összpontosul.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos alállomás kezelő (OKJ 35 522 11) képzést szervez.

A képzési programban meghatározott tananyag célja, hogy a Villamos alállomás kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához biztosítson felkészülést az üzemeltető szakembereknek. Ez a cél a képzési programban meghatározott ismeretek elsajátíttatásán keresztül valósítható meg.

Időpont: 2015. október 27.
Jelentkezési határidő: 2015. október 14.
Oktatás helyszínei:

 • Elmélet: 1056 Budapest, Váci utca 47. Pannon Kincstár Tanoda
 • Gyakorlat: 2800 Tatabánya, Vájár köz 2. Tatabánya Erőmű Kft.
...Bővebben

Almási Sándornak 2015. május 29-én Dr. Lenner Áron Márk NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkár Eötvös Loránd Elismerő Oklevelet adott át. A díj az ipar, a szabványosítás, a mérésügy, a minőségügy, vagy a műszaki biztonsági és piacfelügyelet érdekében végzett kimagasló tevékenység, vagy életmű elismeréséért adományozható.

...Bővebben

Egyesületünk is támogatta a Szakma Sztár Fesztivált, ahol az elektronikai technikus-, az erősáramú elektrotechnikus- és a villanyszerelő szakma legjobb tanulói is összemérték tudásukat. Nem csak a szakmunkás- illetve technikusvizsga követelményeit teljesítették sokan a versenyen elért eredményükkel, hanem értékes ajándékokban részesültek a patronáló cégek képviselőitől. Egyesületünk szakkönyvekkel és egy éves egyesületi tagsággal jutalmazta a döntősöket.

...Bővebben

Energiát fektetünk a jövődbe!

A MEE kiemelt különdíjat ajánlott fel a XXXII. OTDK elektrotechnika, villamos energetika tagozatok résztvevői közül 3 pályamunka szerzőjének, melyeket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Orlay Imre a MEE mentor program vezetője adtak át március 27-én a Millenáris Teátrumban megrendezett záró ünnepségen. Mindhárman részvételi és előadási lehetőséget kaptak a MEE 62. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás rendezvényén, amely idén Siófokon szeptember 16–18 között kerül megrendezésre. 

...Bővebben

A 2015. évi MEE díjak felhívásának közzététele az Elektrotechnika január-februári összevont számában, valamint ezzel párhuzamosan a MEE honlapján, együttesen történik. A javaslatokat a Tagnyilvántartó rendszer erre a célra létrehozott felületén kell megtenni. Javaslatok beérkezési határideje a MEE díjakra 2015. március 13.

A Díjbizottságok 2015. április 3-ig fejezik be a bírálatot és készítik el javaslatukat. Az Egyesületi Elnökség 2015. április 14-én véglegesíti a díjazottak körét. A diplomaterv és szakdolgozat pályázatok esetén a bíráló bizottság a 2014. június 30. után és 2015. június 30-ig elkészült és beadott diplomaterv és szakdolgozat pályázatokat értékelheti.

A Mentor programunkba a szakmai jövőjéért aktívan tenni akaró fiatalok jelentkezését várjuk. Egy kapcsolati hálózaton keresztül segítünk kiépíteni olyan kapcsolatokat, amely segítséget nyújt a pályakezdésben.

Újabb témákkal bővült a lista, amelyet itt érhet el.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottsága minden ülésén foglalkozik olyan kérdések megválaszolásával, amelyeket a munkabizottság tagjai közvetlenül, vagy közvetett úton tapasztalnak ezen a szakterületen.

A Munkabizottság vezetősége úgy határozott, hogy a Villanyszerelők lapjának 2014. 09. számában megjelent „Navigálás a változó előírások tengerében XXII. Evickélés a jogszabályok örvényeiben II.” című cikkét szakmailag véleményezi. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottságának határozott célkitűzése a szakmai színvonal magas szintű képviselete.

A cikk szakmai véleményezését megtekintheti itt.

61. alkalommal került megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye: 2014. szeptember 10-12. között. Idén Kelet-Magyarország „fővárosa”, Debrecen és a Kölcsey Központ adott otthont Vándorgyűlésünknek, mely a villamos ipar legnagyobb éves seregszemléje, legjelentősebb hazai eseménye. Hasonlóan a korábbi évekhez, az idei konferenciát is nagy érdeklődés követte. A szakmai rendezvény több mint 700 résztvevője és az iparág közel 100 neves szereplőjének előadásai - melyeknek fő fókuszába a villamos energia rendszerben lévő igények és lehetőségek új egyensúlyi helyzetének megteremtése került - olyan dolgokra mutattak rá, amelyek alapján a MEE többek között javasolja a Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálatát. A Konferencián kialakított állásfoglalást itt olvashatja.

 

Az elhangzott előadásokat megtekintheti itt.

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - Áder János köztársasági elnök megbízásából -  Budapesten.

 

...Bővebben

Ismét beköszöntött a viharszezon! Leginkább a május elejétől augusztus végéig terjedő időszakban kell számolni azzal, hogy az épületeket, építményeket a villámcsapás, a villamos és elektronikus készülékeket pedig a villámcsapás hatásaként fellépő túlfeszültség-impulzus károsíthatja vagy megsemmisítheti.

...Bővebben

Kovács András Zoltán és Szabó Rudolf kapta idén az Eötvös Loránd Elismerő Okleveleket, amelyeket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci és képzési államtitkára adott át csütörtökön Budapesten.

...Bővebben

VILLAMOS ALAPISMERETEK MINDENKINEK, hogy értsük is, amiről beszélünk!
 

A képzés után a villamos végzettséget nem feltétlen igénylő szakterületen dolgozó munkatársak (marketing, kommunikáció, ügyfélszolgálat, asszisztens…) is tisztában lesznek a villamos alapfogalmakkal, amely segíti minden cég hiteles szakmai képviseletét.

HELYSZÍN: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.

...Bővebben

A Küldött Közgyűlés 2013. május 31-én tartott Tisztújító Küldöttközgyűlésén elfogadott határozatával, a tagdíjak kérdésével foglalkozó külön bizottságok vizsgálatai, valamint a régiók visszajelzései alapján 2014. január 1-től az alábbi tagdíjakat határozta meg:

 • Munkavállalók: 5000 Ft/év
 • Diákok és nyugdíjas tagok: 1500 Ft/év
 • 70 év feletti nyugdíjasok, munkanélküliek, GYED-en, illetve gyes-en lévők (regisztrációs tagdíj) min. 600 Ft/év, vagy ennél magasabb, önként vállalt összeg

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetsége EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST írt alá 2013. július 2-án a Parlamentben.

Előzmény: 2013. június 13-án a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetségének (ZEP SR) közgyűlésére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) is meghívást kapott. Az egyesületet a MEE Elnökének meghatalmazása alapján Günthner Attila képviselte, aki bemutató előadást tartott Egyesületünk tevékenységeiről.  

...Bővebben
FŐ TÁMOGATÓINK
HIRDETÉSEK