Az egyesület egyik Szakmai Bizottságaként működő szervezetet Király Árpád, az akkori Magyar Elektrotechnikai Múzeum igazgatója a 80-as évek végén alapította meg.


Feladatok:

•    A magyar erősáramú elektrotechnika történetének ápolása a nemzetközi hatások figyelembevételével.
•    Az országos gyűjtőkörű elektrotechnikai múzeum (MMKM Elektrotechnikai Múzeuma) munkájának támogatása.
•    Kezdeményezés a feladatkörbe tartozó régi létesítmények műemlékké  nyilvánítására.
•    Kapcsolattartás a feladatkörben működő hazai és külföldi szervezetekkel.

A MEE-TTB általában az MMKM Elektrotechnikai  Múzeumában tartja üléseit, amelyeken előadások és megemlékezések hangzanak el. Évente  egyszer az ország régebbi energiaipari létesítményeiben, üzemlátogatás keretében vannak az ülések. Az üléseken kívül a múzeum rendezvényein és kiállításain vesznek részt a TTB tagjai. Sikeres kezdeményezés volt az utóbbi években régi vízerőművek műemlékké nyilváníttatása. A rendszeres kapcsolattartás mellett  egyéb hazai és külföldi szervezetekkel  közös konferenciák rendezésére is sor kerül. A TTB tagjai közül többen külföldön is tevékenykednek.

A MEE-TTB munkájában 2000 óta átlagosan kb. 50 fő vesz részt.. A Bizottság tagjai elsősorban az „Elektrotechnikában” publikálnak a TTB rovatfelelősének (Dr. Antal Ildikó) közvetítésével.

Vezetőség:

A MEE-TTB elnöke Tóth Péterné
titkára Sőrés Péter Márk
A konferencia német elnevezése:
Die sukzessiv vernetzte Welt-Elektrotechnische Firmen in der europäischen Gesellschaft Ende des 19. und im Verlauf des 20. Jahrhunderts

A prágai 2014. nov. 9. – 12. VDE –FEL ČVUT Konferencián elhangzott német nyelvű technikatörténeti előadás  magyar változatát letöltheti itt.  • Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumok Elektrotechnikai Múzeuma (MMKM-EM, www.emuzeum.hu)
  • Jedlik Ányos Társaság (MMKM-EM címen)
  • MTESZ Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága (www.mtesz.hu)
  • MEE ELMŰ Üzemi Szervezet Múzeumi Csoport
  • VDE Ausschuss „Geschichte der Elektrotechnik” (www.dke.de/VDE/Ausschuesse)
  • MEE Szakmai és Tudományos Bizottság
  • MEE Nyugdíjas Bizottság
  • ETE Senior Klub


A TTB a saját, az MMKM Elektrotechnikai  Múzeumával (EM) és / vagy az MEE – NYKKPSZ - el és / vagy  a MEE-VGKBSZ –el közös rendezvényeire interneten  vagy postán eseményenként  kb. 110 meghívót  küldött el. Több, nem  MEE szervezet technikatörténeti eseményéről – azok késői meghirdetése miatt -  csak internetes értesítést (alkalmanként   kb. 80 ) indíthatott el. A TTB saját ill. közös rendezvényein átlagosan 45 fő vett részt.A TTB a saját és más  szervezetekkel közös  rendezvényeire  100-105 meghívót küldött  interneten és postán. Több, nem  MEE szervezet  eseményére  –  késői meghirdetés miatt- csak internetes értesítést  küldhetett a TTB. A TTB a MEE Nyugdíjasok Kovács Károly Pál szervezetével (NYKKPSZ) és a   Villamos  Gép, Készülék és Berendezés Szakosztályával (VGKBSZ)  közösen is szervezett eseményeket. Valamint a Jedlik Ányos Társasággal (JÁT)  volt közös program. A TTB tagjainak  kb. a fele  jelent meg a rendezvényeken.