Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2024. március 28.
#MEEnet
Szakmai est

18. Digitális Klónok Az Energetikában: A TwinEU Projekt Áramvonalasítja Európát

A szakmai estek 2024. évi 2. epizódjában az Európai Unió eddigi legambiciózusabb energetikai digitalizációs projektjét a TwinEU-t fogjuk megismerni, amelynek keretében egy digitális másolat jön létre az európai villamosenergia-rendszerről. A projekt 75 partnerrel, 15 országból álló konzorciuma, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is, összesen 20 millió euró költségvetéssel és 3 éves időtartammal dolgozik a digitális ikrek létrehozásán. A digitalizáció által az energiarendszer átláthatóbb, irányíthatóbb és tervezhetőbb lesz, elősegítve az EU klímasemlegességi céljainak megvalósítását. A TwinEU projekt célja nem egyetlen átfogó digitális iker megalkotása, hanem a villamosenergia-rendszer elemeit utánzó digital twin-ek összefonódott hálózatának létrehozása, ahol az adatmegosztás és -cserélhetőség zavartalan. A projektben részt vevő szereplők – egyetemek, kutatóintézetek, hálózatüzemeltetők és szoftverfejlesztők – a következő három évben azon dolgoznak, hogy egy megbízható és biztonságos digitális infrastruktúrát hozzanak létre, amely új üzleti modellek kialakulását is elősegíti.

A szakmai est házigazdái:

  • Dr. Hartmann Bálint a BME tudományos főmunkatársa, a TwinEU magyarországi demonstrációs irányítója
  • Dr. Németh Bálint a BME egyetemi docense, a TwinEU projekt BME oldali vezetője
  • Dr. Vokony István a BME egyetemi docense, a TwinEU projekt kommunikációs és disszeminációs vezetője
  • Dr. Danyek Miklós a MEE EISZ elnöke
     

 


Kapcsolódó tartalom

#MEEnet
Podcast
Tavaszi szél kilowattórát áraszt – tudjuk, honnan fúj a szél?!
2024. április 08.

A következő MEE podcast adásában egy különleges mélymerülésre invitáljuk hallgatóinkat a magyarországi megújuló energia szektor legújabb fejleményeibe. Körbejárjuk, hogy a kormányzati döntések, mint a rendkívüli szabályozási változások és a preferencialista bevezetése, miként formálják át a naperőművek és szélerőművek jövőjét, beleértve a szabályozási környezet, a hálózati integráció, és a finanszírozási feltételek új dimenzióit.

#MEEnet
Podcast
24. A Skynet már a spájzban van – hogyan szivárog be a mesterséges intelligencia a mindennapjainkba
2024. március 11.

A következő adás újfent rendhagyó, hiszen 3 vendéget hívtunk meg, de hibrid felállásban: egyikük az időeltolódás és a távolság ellenére is csatlakozik hozzánk virtuálisan. Ennek az oka pedig nem más, hogy egy olyan komplex témába tervezünk betekintést nyújtani, amire sem tér sem idő messze nem lehet elég… A mesterséges intelligencia világának legégetőbb kérdéseit tárgyaljuk meg.

#MEEnet
FOCUS
Hálózati energiatárolás: lehetőségek és korlátok. 2. rész: álom és ébredés
2024. február 27.

Ebben arra fókuszálunk, hogy a meredeken növekvő megújuló alapú energiatermelési arány milyen gondokat okoz a villamosenergia rendszerben, mennyiben tud segíteni a hálózati energiatárolás a rendszer csökkenő rezilienciájának javításában. A hazai mellett az európai tárolási helyzetet is érinteni fogjuk.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085