Elektrotechnika - előszó

Kedves Olvasó!

Az a megtiszteltetés ért, hogy én köszönthetem Önöket a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mechwart András Ifjúsági Társaság gondozásában készült Elektrotechnika bevezetőjében. Számomra külön öröm, hogy 10 évvel ezelőtt a folyóirat akkori főszerkesztőjének, Tóth Évának biztatására kérvényeztem tagságomat az Egyesületbe. A tavaszi lapszám immár negyedik éve a fiatal mérnökök, kutatók és hallgatók eredményeivel, szakmájuk aktuális érdekességeivel, új megközelítésekkel foglalkozik.

A Társaság számára kiemelten fontos, hogy egy teljes lapot meg tudjunk tölteni szakmailag releváns cikkekkel, amelyek megjelenéséhez lektoraink is hozzájárultak. Ezen lapszámon kívül a MAIT gondozásában minden évben megjelenik egy absztraktkötet, illetve egy konferenciakiadvány is, amelyben a MEE 35 év alatti tagjai oszthatják meg eredményeiket, illetve informálhatják a Vándorgyűlés résztvevőit a nulladik napon a jelenlegi szakmai trendekről és aktualitásokról egyaránt. Valamennyi cikk és előadás elérhető a Társaság honlapján, amelyeket DOI-azonosítóval is elláttunk az utóbbi három évben.

A tematikus lapok feladata, hogy egy-egy szakosztály, régió vagy bizottság szakmai cikkeit összefogja. A jelen lapszám célja is az, hogy az itt megjelent írásokon keresztül mutassa meg a fiatalok szakmai sikereit, aktivitását, munkáját. Fontos szempont az is, hogy a tapasztaltabb szakemberek tudásukkal segítsék a fiatalokat, észrevételeikkel javítsák vagy éppen a helyes útra tereljék őket a szakcikkeikre adott szakmai lektorációjukon keresztül. A MAIT kiemelt figyelmet fordít a generációk összekötésére és a kapcsolatteremtésre. A lapszámban az olvasók érdekes cikkeket olvashatnak a levegőtisztaság témakörében, a villamos autózás szokásai, az energiahatékonyság, illetve a villámvédelem témakörökben. Mind egytől egyig olyan aktuális témákat járnak körbe, amelyek napjaink mérnökei számára kihívásokat jelentenek: megoldani a növekvő városok és az azokkal együtt járó megnövekedett villamosenergia-igényt, amely a közlekedés átalakulása nélkül elképzelhetetlen. Mindez kikerülhetetlen az energiahatékonyság növelése nélkül, ha egy fenntartható jövőt szeretnénk átadni az utókor számára.

Bízom benne, hogy az Olvasók is akkora lelkesedéssel veszik kézbe a lapot, ahogyan az készült, s remélem, biztatják majd a környezetükben lévő fiatalokat, hogy jövőre az ő gondolataik és kutatásaik jelenhessenek meg e nagy múltú folyóirat hasábjain.

Tisztelettel:
Dr. Tóth Zoltán
MEE Mechwart András Ifjúsági Tásaság alelnöke
Minden jog fenntartva ©