Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2024. február 27.
#MEEnet
FOCUS

Hálózati energiatárolás: lehetőségek és korlátok. 2. rész: álom és ébredés

A MEE Energetikai Informatika Szakosztály a FOCUS online eseménysorozat idei első két adásában az átalakuló villamosenergia rendszer egyik nagy – ha nem a legnagyobb – kihívására, a rohamosan növekvő arányú évszak-, napszak- és időjárásfüggő, megújuló alapú energiatermelő kapacitások ingadozását legalább részben kezelni képes hálózati energiatárolásra fókuszál. 

A február 13-ai első adásban Fülöp Zoltánnal, az EnerSys Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával a technológiai – leginkább az akkumulátoros és a hidrogén-alapú – lehetőségeket tekintettük át. Azt kellett konstatálnunk, hogy még messze van az ideális – azaz a nagy mennyiségű villamosenergia hosszútávú és olcsó tárolását biztosító – megoldás.

A február 13-ai beszélgetés itt érhető el  (a MEE tagjai számára), mintegy kedvcsinálóként is a február 27-ei 2. részhez.

Ebben arra fókuszálunk, hogy a meredeken növekvő megújuló alapú energiatermelési arány milyen gondokat okoz a villamosenergia rendszerben, mennyiben tud segíteni a hálózati energiatárolás a rendszer csökkenő rezilienciájának javításában. A hazai mellett az európai tárolási helyzetet is érinteni fogjuk.

Ezeket és más kapcsolódó témákat ismét avatott szakemberrel, Decsi Gáborral, a MAVIR Országos Diszpécser Szolgálat rendszerirányítási kiemelt szakértőjével fogjuk kibontani, február 27-én, kedden, 17 órától. 


Kapcsolódó tartalom

#MEEnet
Podcast
Tavaszi szél kilowattórát áraszt – tudjuk, honnan fúj a szél?!
2024. április 08.

A következő MEE podcast adásában egy különleges mélymerülésre invitáljuk hallgatóinkat a magyarországi megújuló energia szektor legújabb fejleményeibe. Körbejárjuk, hogy a kormányzati döntések, mint a rendkívüli szabályozási változások és a preferencialista bevezetése, miként formálják át a naperőművek és szélerőművek jövőjét, beleértve a szabályozási környezet, a hálózati integráció, és a finanszírozási feltételek új dimenzióit.

#MEEnet
Szakmai est
18. Digitális Klónok Az Energetikában: A TwinEU Projekt Áramvonalasítja Európát
2024. március 28.

A szakmai estek 2024. évi 2. epizódjában az Európai Unió eddigi legambiciózusabb energetikai digitalizációs projektjét a TwinEU-t fogjuk megismerni, amelynek keretében egy digitális másolat jön létre az európai villamosenergia-rendszerről. A projekt 75 partnerrel, 15 országból álló konzorciuma, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is, összesen 20 millió euró költségvetéssel és 3 éves időtartammal dolgozik a digitális ikrek létrehozásán.

#MEEnet
Podcast
24. A Skynet már a spájzban van – hogyan szivárog be a mesterséges intelligencia a mindennapjainkba
2024. március 11.

A következő adás újfent rendhagyó, hiszen 3 vendéget hívtunk meg, de hibrid felállásban: egyikük az időeltolódás és a távolság ellenére is csatlakozik hozzánk virtuálisan. Ennek az oka pedig nem más, hogy egy olyan komplex témába tervezünk betekintést nyújtani, amire sem tér sem idő messze nem lehet elég… A mesterséges intelligencia világának legégetőbb kérdéseit tárgyaljuk meg.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085