Magyar Elektrotechnikai
Egyesület

#MEEnet Focus

Új online eseménysorozat: #MEEnet FOCUS

A MEE Energetikai Informatika Szakosztály kezdeményezésére és szervezésében ősszel új online eseménysorozatot indítottunk.

A #MEEnet FOCUS határozott célja, hogy egy-egy szakmai témára „fókuszálva” valamely korábbi rendezvényen elhangzott előadás 20 perces keretidejébe már be nem férő, de szakmailag szintén fontos adalékok is felszínre kerülhessenek, sőt azokkal kapcsolatban akár kérdések is legyenek intézhetők a résztvevőkhöz.

Az esemény a meghívott szakember előadásának felidézésével indul, majd szakértő moderátor közreműködésével kezdődik beszélgetés.


Iratkozzon fel online tartalomszolgáltatásunkra!

Visszanézhető adásaink
#MEEnet
FOCUS
Hálózati energiatárolás: lehetőségek és korlátok. 1. rész: tárolni, tárolni, tárolni! De mivel? És hogyan?
2024. február 13.

A témával foglalkozó első adásban avatott szakértővel, gyakorlati szakemberrel, Fülöp Zoltánnal, az EnerSys Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával, nagy sikerű vándorgyűlési és #VIFnet események előadójával a „tárolni, de hogyan és mivel?” kérdéskört fogjuk kibontani.

#MEEnet
FOCUS
Védelmi sémák, absztrakt szakmai megközelítések alkalmazhatósága teljesen digitális alállomásoknál
2023. november 09.

A villamosenergia-rendszer kritikus elemei a - védelmi és irányítástechnikai szempontból is komplex - alállomások, melyek felépítése és üzemeltetése több évtizedes gyakorlaton alapszik. Azonban a digitalizáció megjelenése és folyamatos erősödése az alállomásokat is érinti, így időszerű elkezdeni a Teljesen Digitális Alállomás koncepciót övező problémák és nehézségek feltárását. A hagyományos analóg jeleket és erősáramú bekötéseket részben felváltják majd a kommunikációs vonalak és merging unit-ok, aminek a következtében látszatra jóval egyszerűsödik a mérés – jelfeldolgozás folyamata, de a teljes kép mégsem ilyen egyszerű.

Korábbi események
#MEEnet
FOCUS
Hálózati energiatárolás: lehetőségek és korlátok. 2. rész: álom és ébredés
2024. február 27.

Ebben arra fókuszálunk, hogy a meredeken növekvő megújuló alapú energiatermelési arány milyen gondokat okoz a villamosenergia rendszerben, mennyiben tud segíteni a hálózati energiatárolás a rendszer csökkenő rezilienciájának javításában. A hazai mellett az európai tárolási helyzetet is érinteni fogjuk.

#MEEnet
FOCUS
Az elosztott energiatermelés terjedésének védelmi és üzemirányítási kihívásai
2023. december 13.

Az elosztott energiatermelés terjedése számos aspektusból lett megvizsgálva, kielemezve, gondoljunk csak a 2023.10.10-i #MEENet szakmai estre amikor a villamosenergia ellátás aktuális kérdéseit elemeztük szabályozástechnikai szempontból és az egyik fontos befolyásoló tényezőnek az elosztott energiatermelés adódott.

#MEEnet
FOCUS
Kibervédelem és kiberműveletek a háború árnyékában: kiberharcosok, a mesterséges intelligencia és a kvantum technológia
2023. november 30.

A kritikus infrastruktúrákat – hangsúllyal a villamosenergia rendszert – egyre több támadás éri a kibertérből. Az orosz-ukrán háború a fizikai tér mellett a kibertérben is zajlik. A „hivatalos”, állami szereplők mellett orosz- és ukrán-szimpatizáns támadók is színre léptek, ezzel tovább növelve a kibertér felől érkező fenyegetéseket.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085