Magyar Elektrotechnikai
Egyesület

#MEEnet Szakmai estek

Az Egyesület az online rendezvények népszerűségét kihasználva elindította a "MEE szakmai estek" című rendezvénysorozatát, amelynek keretében társaságok, szakosztályok, munkabizottságok, területi szerveztek mutatnak be egy-egy aktuális, érdekes szakmai témát. Az est során egy vagy két bevezető előadás hangzik el, amelyek után - és közben is - kötetlen beszélgetés formájában lehet a témakört megvitatni, véleményt nyilvánítani, vitába bocsátkozni a házigazda(ák) moderálásával. A rendezvénysorozat célja, hogy bemutassuk milyen sokszínűek és szerteágazóak az egyesület által kezelt tématerületek, valamint, hogy minden tagunk - aki rendelkezik internet kapcsolattal - részt tudjon venni ezeken a szakmai eszmecseréken így támogatva az egyesület közösségi életének fenntartását és erősítését.

Iratkozzon fel online tartalomszolgáltatásunkra!

Digitalizáció vs. Digitális átalakulás vs. VER

Időpont: 2023. november 21. 17:00

Ahogyan a múltkori szakmai est epizódban is elhangzott, hogy a villamos-energia a mindennapjaink része, körülvesz minket, valamint észrevétlenül, de egyre növekvő mértékben megjelenik a mindennapi digitális életünkben is. Hogy, hogyan és miért? Gondoljunk csak azokra az alkalmazásokra , amellyel lehetőségünk van megtekinteni a házunkra felszerelt naperőmű adatait, be tudjuk fizetni a villanyszámlát, de ha nagyobban gondolkodunk: az egész VER szabályozása és üzemirányítása, folyamatvégrehajtása is digitális eszközökön keresztül zajlik.

Ebben az erősen digitális világban segít eligazodni a szakmai est résztevevőiek Gazdag Ferenc digitalizációs szakértő. Ferenc erősáramos villamosmérnökként végzett, közel 25 éves pályafutása során több mint 6 évet dolgozott a villamosenergia iparban, de az ezen kívüli időszakban, az adatközpontokon és az IT infrastruktúrán keresztül is mindig köze volt az energiaellátáshoz.

Az est házigazdái:
  • Gazdag Ferenc, erősáramos villamosmérnök, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének alelnöke, a Digitális Transzformációs szakmai fórum vezetője
  • Dr. Danyek Miklós, EISZ elnök (MEE)

Találkozzunk és „alakuljunk digitálissá” 2023. november 21-én, 17 órakor élőben, online!


MEE tagjaink számára, belépést követően hozzáférhető felvételeink:

Visszanézhető adásaink
#MEEnet
Szakmai est
13. Hiedelmek vs. Valóság: Aggregátorok szerepe az energetikában
2023. június 20.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület – színvonalas belső szakmai, egyesületi és közösségi életét támogató - estjeinek következő állomása az Aggregátorok szerepe az energetikában című, a Hiedelmek vs. Valóság sorozatba illeszkedő epizódja.

#MEEnet
Szakmai est
12. A Védelmi és Irányítástechnikai Fórum titkai
2023. március 21.

A rendhagyó szakmai esten a 2014-es újraindítása óta az idén 8. alkalommal megrendezésre kerülő Védelmi és Irányítástechnikai Fórumról (a továbbiakban VIF) fogunk beszélgetni. Hogyan és miért hozták létre a nagy elődjeink? Hogyan és miért indítottuk újra? Milyen módon változott meg az évek alatt? Milyen irányba lépünk tovább az idei VIF-en?

#MEEnet
Szakmai est
11. Trendek a világítástechnikában, bemutatkozik a MEE Világítástechnikai Társasága
2023. február 16.

A világítástechnika egy valódi multidiszciplináris alkalmazási terület. A mérnöki ismeretek mellett szükség van fizikai, optikai, fiziológiai, pszichológiai, környezetvédelmi tudásra is, ha a fényt körültekintően akarjuk használni. Ha az alkalmazási területeket nézzük, akkor ez lefedi az emberi tevékenységek szinte teljes spektrumát az otthontól az irodákon keresztül a beltéri és szabadtéri munkahelyekig, a közlekedéstől a szórakozáson át a művészeti alkotásokig, az emberi jóléttől a terápiás alkalmazásokig.

Szakmai est
#MEEnet
10. Hiedelmek vs. Valóság: Energiaválság - A tökéletes vihar
2022. november 16.

A geopolitikai feszültségek erősödésével az energia piacokon az elmúlt évtizedek legnagyobb vihara bontakozott ki. 2021-től olyan áremelkedések indultak el a földgáz és a villamosenergia-piacokon, amelyek alapjaiban rengetik meg a kialakult viszonyokat. A szakmai esten bemutatásra kerülnek a legfontosabb külpiaci trendek és a hazai következmények. A változások egyértelműen abba az irányba hatnak, hogy a magyar energiapolitikát alapjaiban kellene átgondolni, ehhez azonban néhány illúziótól is meg kellene szabadulni. Hogy melyektől azt megtudhatjuk a szakmai est folyamán!

 

Korábbi események
Szakmai est
#MEEnet
15. A villamosenergia-ellátás aktuális kérdései szabályozási szempontból
2023. október 10.

A villamos energia teljesen behálózza a mindennapjainkat, civilizált életünk nélkülözhetetlen részévé vált, természetesnek tekintjük azt, hogy szinte bárhol és bármikor rendelkezésre áll. A MEE szakmai estek 2023. évi őszi második epizódjában a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) operatív vezérigazgató-helyettesével beszélgetünk arról, hogy a folyamatos és stabil villamosenergia-ellátást milyen aktuális szabályozási trendek befolyásolják, melyek az aktuális kihívások, változási irányok.

 

Szakmai est
#MEEnet
14. Hiedelmek vs. Valóság: Óriástranszformátor fejlődési trendek
2023. szeptember 27.

Szakmánkon belül (és főleg azon kívül) fellelhető az a gondolat, hogy a „klasszikus” erősáramos technológiát nem jellemzi a fejlődés, mivel az áram így is, úgy is csak „folyik”.

A MEE szakmai estek 2023. évi őszi epizódjai közül az elsőben a magyar VER átviteli hálózati transzformátorainak fejlődését, technológiai változásait és az ebből adódó előnyöket (és hátrányokat?) fogjuk megbeszélni a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR ZRt.) szakértőivel, a megszokott beszélgetős hangulatban, rámutatva arra, hogy a fejlődés nem kerüli el a „klasszikus” VER építőelemeit sem.

 

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085