Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2024. február 12.
#MEEnet
Podcast

23. Szaldó: az élet habos oldala? Szaldóelszámolásról tabuk nélkül!


Rendhagyó felállásban rendhagyó témával jelentkezünk. Egy szakértő és egy „civil” vendéggel vesézünk ki egy olyan témát, amit vagy nem tudott, vagy nem mert a szakma világosan, kizárólag szakmai tények mentén feldolgozni. A szaldó elszámolásról fogunk beszélgetni és ami körülötte van…

A szaldó elszámolás összetett témája gyakran okoz zavart a fogyasztók és a napelemes rendszerek tulajdonosai között. A mai beszélgetés – reméljük - tisztába teszi a félreértéseket és megvilágítja a legfontosabb kérdéseket: Mi a szaldó elszámolás valójában? Hogyan befolyásolja ez a napelemes rendszerek működését és gazdaságosságát? Milyen változásokon ment keresztül az elmúlt években Magyarországon? Szakértő vendégeinkkel megvizsgáljuk a szaldó elszámolás aktuális helyzetét és jövőbeli kilátásait. Feltárjuk a rejtett buktatókat, a lehetőségeket, és tanácsokat adunk arra, hogyan navigálhatnak a tulajdonosok ebben a bonyolult rendszerben.

Litkai Gergely, jogász, a Dumaszínház produkciós vezetője, fenntarthatósági menedzser. Gimnáziumi tanulmányait a budapesti Eötvös József Gimnáziumban végezte, ezután az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán szerzett jogászdiplomát. Egyetemi tanulmányaival párhuzamosan az HBO Mennyi?! Harminc! című műsorában szerepelt. 1998-ban megnyerte a Magyar Rádió humorfesztiválját szerzői kategóriában. Korábban ügyvédként dolgozott; aktívan részt vesz a fenntarthatósági kérdésekben és a környezettudatosság terjesztésében. Számos projektben és kezdeményezésben vett részt, amelyek célja a zöld életmód népszerűsítése és a környezettudatos gondolkodás ösztönzése.

Sőrés Péter Márk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szerzett villamosmérnök MSc oklevelet 2013-ban. Az oklevél megszerzése óta az egyetemen dolgozik, jelenleg tanársegédként a BME Villamos Energetika Tanszékén. Emellett az energiaiparban összetett, több üzletágat érintő üzleti elemzések elvégzésével foglalkozik új megoldások gyakorlati projektté történő lefordítását végezve csapatával. Számos projektben vezetőként, vezető szakértőként, illetve kezdeményezőként vett részt az energetikai jövőkép kialakítása, valamint üzleti projektek, energiahatékonysági termékfejlesztések területén. Kutatási szakterülete: energiapiacok felépítése, valamint a piacüzemeltető algoritmusok és a hálózati kapacitások aukciója. Kollégáival közösen több mint 50 tudományos közleményt jegyez, melyekre a független hivatkozások száma meghaladja a százat. Részt vett több, sikeresen teljesített, nemzetközi K+F+I projektekben, mint a szakmai munka koordinátora és üzleti megoldás fejlesztő.

 


Kapcsolódó tartalom

#MEEnet
Podcast
Tavaszi szél kilowattórát áraszt – tudjuk, honnan fúj a szél?!
2024. április 08.

A következő MEE podcast adásában egy különleges mélymerülésre invitáljuk hallgatóinkat a magyarországi megújuló energia szektor legújabb fejleményeibe. Körbejárjuk, hogy a kormányzati döntések, mint a rendkívüli szabályozási változások és a preferencialista bevezetése, miként formálják át a naperőművek és szélerőművek jövőjét, beleértve a szabályozási környezet, a hálózati integráció, és a finanszírozási feltételek új dimenzióit.

#MEEnet
Szakmai est
18. Digitális Klónok Az Energetikában: A TwinEU Projekt Áramvonalasítja Európát
2024. március 28.

A szakmai estek 2024. évi 2. epizódjában az Európai Unió eddigi legambiciózusabb energetikai digitalizációs projektjét a TwinEU-t fogjuk megismerni, amelynek keretében egy digitális másolat jön létre az európai villamosenergia-rendszerről. A projekt 75 partnerrel, 15 országból álló konzorciuma, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is, összesen 20 millió euró költségvetéssel és 3 éves időtartammal dolgozik a digitális ikrek létrehozásán.

#MEEnet
Podcast
24. A Skynet már a spájzban van – hogyan szivárog be a mesterséges intelligencia a mindennapjainkba
2024. március 11.

A következő adás újfent rendhagyó, hiszen 3 vendéget hívtunk meg, de hibrid felállásban: egyikük az időeltolódás és a távolság ellenére is csatlakozik hozzánk virtuálisan. Ennek az oka pedig nem más, hogy egy olyan komplex témába tervezünk betekintést nyújtani, amire sem tér sem idő messze nem lehet elég… A mesterséges intelligencia világának legégetőbb kérdéseit tárgyaljuk meg.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085