Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. augusztus 25.
Jegyzet

Villámvédelem 2009.

A könyv címe: Villámvédelem 2009.

Szerkesztette: Varga Tamás, Dr. Szedenik Norbert, Kruppa Attila, Vasvári-Nagy Sándor

Lektorálta: Dr. Fodor István

Kiadás éve: 2009

Ár:
5980 Ft

ELFOGYOTT! JELENLEG NEM RENDELHETŐ!

 

A MEE tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk a jegyzetek mindenkori árából! Amennyiben igénybe kívánja venni a kedvezményt, kérjük, hogy jegyzetrendeléskor tagkódját írja be a megjegyzés rovatba!

 

Az MSZ EN 62305: Villámvédelem című szabvány 2006-ban jelent meg, amely magyar nyelven is hozzáférhető. Ennek a szabványnak a megjelenése új helyzetet teremtett a villámvédelem hazai szabályozásában. Bár a szabványok alkalmazása nem kötelező, a biztonsággal foglalkozó szabványok, így a villámvédelmi szabványok alkalmazását jogszabály, azaz az OTSZ írja elő. Az új európai szabvány megjelenésével a villámvédelmi szakemberek körében évtizedek óta használt és jól ismert MSZ 274-et három év türelmi idő után vissza kellett vonni, így új építmények esetében már csak az új szabvány alkalmazható. Ez komoly kihívás elé állította a szakembereket, hiszen viszonylag rövid időn belül kellett átállni a gyökeresen új szabályozásra. Ezt a tanulási folyamatot segíti ez az új jegyzetünk.

A MEE villámvédelmi jegyzeteinek ez a II. kötete az MSZ EN 62305 szabvány részletes ismertetését tartalmazza. A szabvány négy részből áll, ezek tárgyalják a villámvédelem alapelveit, a kockázatértékelést, a fizikai károsodás és a túlfeszültségek elleni védekezés előírásait. A korábbi szabályozáshoz képest legnagyobb változás a szükséges villámvédelmi fokozat meghatározásában következett be, de jelentős mértékben változtak az egyes villámvédelmi fokozatokkal szemben támasztott követelmények is. Mindezeket bemutatja a jegyzet, kitérve a változásokra, és mintapéldákkal segítve a megértést.

Bízunk benne, hogy a villámvédelmi tervezők, kivitelezők, műszaki ellenőrök és felülvizsgálók egyaránt haszonnal fogják majd forgatni a jegyzetet, és választ kapnak belőle a szabvány alkalmazása során felmerült kérdéseikre.


Kapcsolódó tartalom

Jegyzet
Villamos Biztonsági Felülvizsgálók Kézikönyve - Ellenőrző kérdések
2023. július 10.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által kiadott Villamos Biztonsági Felülvizsgálók Kézikönyve c. jegyzet 2022-ben már három kiadást ért meg, terjedelme miatt azonban az eddig hagyományosan mindig közreadott tesztkérdések nem kaptak helyet benne. A Kézikönyv 6. részeként kiadjuk az oktatási anyaghoz kapcsolódó összes ellenőrző és tesztkérdést, mely honlapunkon érhető el és szabadon letölthető.

Jegyzet
Megjelent a Villamos biztonsági felülvizsgálók kézikönyve
2022. január 23.

Megjelent a „Villamos biztonsági felülvizsgálók kézikönyve”, amelynek szakmai alapját a korábbi „Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálók kézikönyve” és az „Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak kézikönyve” című tanfolyami jegyzet adja.

Jegyzet
Megjelent a „Fejezetek az Elektrotechnikából II” c. kiadvány
2019. november 04.

„E  könyv méltó folytatása az első kötetnek, amely az újabb szakcikkek gyűjteményén keresztül keresztmetszetet ad a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, mint tudományos szervezet  tagjainak szakmai munkájáról, a villamosipar folyamatairól, projektjeiről, tendenciájáról. Ezzel a válogatással nemcsak a MEE tagsága számára, hanem kicsit tágabban, a műszaki társadalom számára kívántuk bemutatni mesterségünket, a hagyományok és a legmodernebb technikák találkozását” – fogalmazta meg Kádár Péter. „Kötetünk ismét széles keresztmetszetet mutat a klasszikus transzformátortól a megavoltos egyenáramú távvezetékekig. A jelenlegi hazai fejlesztések középpontjában van az elektromobilitás, az akkumulátortechnika, a napelemes energiatermelés és az egyre erőteljesebben  megjelenő  környezetvédelem. A kötet  emléket állít azoknak a tudós szakembereknek is,  akik találmányaikkal - mai szóval innovációjukkal - megalapozták a modern technikát , műszaki világunkat.”


 

Ár: 4022 Ft

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085